-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Nu te zien - Alle afleveringen
Directeur van het Kunstmuseum Den Haag Margriet Schavemaker kruipt in de huid van een van de grande dames van de Latijns-Amerikaanse schilderkunst: de 91-jarige Colombiaanse Beatriz González. In haar schilderijen in Museum De Pont in Tilburg focust ze op een enkel lichamelijk gebaar als uitdrukking voor menselijk begrip in tijden van guerillageweld, drugs en migratie.
Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina gaat in het Dordrechts Museum terug in de tijd, naar de periode van de Franse Romantiek. In het politiek onrustige Parijs tussen 1800 en 1850 werd de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad. Samen met kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault verbeeldde hij de idealen van de Franse Revolutie: vrijheid en gelijkheid.
In Museum Gouda beleeft directeur van Teylers Museum Marc de Beyer vele verschillende manieren waarop de Bijbelse Susanna is afgebeeld. Deze mooie, naakte, badende vrouw die bespied werd door twee mannen, was een muze voor veel kunstenaars. Het museum ontrafelt de verschillende verbeeldingen van Susanna; als symbool van vroomheid en huwelijkse trouw, als lustobject, als prooi of juist als krachtige survivor.
Simpele penseelstreken die grote emoties oproepen; dat typeert het werk van de 75-jarige Zwitserse schilder Miriam Cahn. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bezoekt haar indringende tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met haar sferische kleurexplosies schuwt zij onderwerpen als oorlog, geweld en genderongelijkheid niet.
Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina onderzoekt in Museum JAN hoe schilder Otto B. de Kat (1909-1995) en zijn tijdgenoten 'de ziel der dingen' probeerden vast te leggen. Zijn tijdloze werken van alledaagse onderwerpen en uitzichten worden getoond, naast dat van onder meer Jeanne Bieruma Oosting, Wim Oepts en Kees Verwey. Pendelend tussen Amsterdam en zijn tweede huis in Frankrijk schilderde De Kat een oeuvre dat een hechte synthese vormde tussen de Hollandse en de Franse School.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in de derde tentoonstelling van het nieuwe EICAS Museum in Deventer het werk van kunstenaar Carel Balth (1939-2019), een van de pioniers van de abstracte fotografie. Het oeuvre van Balth is één groot onderzoek naar de werking van licht. Met zijn vroege perspex objecten ving en projecteerde hij begin jaren 70 op een bijzondere manier licht op de muur. Later speelde hij in zijn Videowatercolors met de grenzen tussen abstractie en realiteit, waardoor hij de toeschouwer vaak op het verkeerde been zet.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt de maar liefst 6.000 vierkante meter grote tentoonstellingsruimte Brutus in Rotterdam. Die enorme ruimte geeft kunstenaars de mogelijkheid om groot uit te pakken. Op dit moment zijn dat een viertal 'onaangepaste kunstenaars', die volgens Brutus hun kont tegen de krib gooien en koppig hun eigen weg volgen. Een van hen is Ossip, die met honderden driedimensionale objecten het vreemde en imperfecte omarmt. In een andere ruimte staan gestapelde bierkratten van Joep van Lieshout, de oprichter van Brutus.
Directeur van Kunstmuseum Den Haag Margriet Schavemaker bezoekt Foam in Amsterdam, waar maar liefst 200 kunstwerken van Viviane Sassen te zien zijn. Met foto's en installaties uit de afgelopen dertig jaar is het een groot overzicht van de modefotograaf en kunstenaar Sassen. Intimiteit, menselijke emotie en haar onophoudelijke zoektocht naar nieuwe fotografische vormen zijn belangrijke ingrediënten in haar werk.
In Museum Arnhem is werk van meer dan zestig vrouwelijke kunstenaars uit twintig verschillende landen te zien die een belangrijke rol speelden in de eerste helft van de 20e eeuw. Directeur van Centraal Museum Bart Rutten bekijkt de schilderijen en beelden die gaan over onderwerpen als gender en maatschappijkritiek. Met bekende namen als Charley Toorop en Barbara Hepworth, maar ook ruimte voor kunstenaars die eerder vergeten zijn.
De Dodo bestaat niet meer, maar de Hawaiiaanse vogelsoort kauai o'o is ook uitgestorven. Alleen zijn roep bestaat nog, daar zijn geluidsopnamen van. Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt in het Allard Pierson de relatie tussen de West-Europese mens en de natuur. Werken uit de natuurhistorische collecties van het museum worden gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks dompelt zich in het Amsterdamse H'ART Museum onder in het werk van een van de grootmeesters van de moderne kunst: Wassily Kandinsky. De tentoonstelling vertelt het verhaal over het leven en werk van deze pionier van de abstracte kunst, inclusief de belangrijke rol van muziek in zijn werk.
Ron Mueck maakt beelden die levensecht zijn, maar nooit levensgroot. Zijn figuren, vaak mensen of baby's maar ook honden of schedels, zijn vaak juist enorm klein of heel groot. Zijn iconische echtpaar onder de parasol uit de vaste collectie van Museum Voorlinden krijgt daar gezelschap van veertien andere werken die de tentoonstellingszalen door hun formaat ruimschoots vullen. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt de hyperrealistische beelden in Museum Voorlinden.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt in Landhuis Oud Amelisweerd de solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Rory Pilgrim. De films, tekeningen en installaties van Pilgrim zoeken de verbinding tussen mensen onderling en tussen mens en natuur.
Verspreid over de 67 kilometer lange Belgische kust worden elke drie jaar kunstwerken geplaatst. Sommige kunstwerken verdwijnen na de zomermaanden, andere werken blijven staan. Directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten bekijkt de hoogtepunten die deze zomer zijn toegevoegd: van een gigantisch, betonnen toetsenbord op het strand van Jorge Macchi tot een naakte, zwangere moederfiguur van Femmy Otten.
Beeldhouwkunst, natuur en architectuur vloeien samen in Beeldengalerij Het Depot en het naastgelegen arboretum (botanische bomentuin) in Wageningen. Directeur van Kunstmuseum Den Haag Margriet Schavemaker bekijkt de collectie beelden die bestaat uit torso's en fragmenten van het menselijk lichaam. Op de tentoonstelling Beeld in Beweging worden de veelal statische beelden gekoppeld aan het medium film, waardoor er een nieuwe kijkervaring ontstaat.
Precies 100 jaar geleden ontwierp meubelontwerper Gerrit Rietveld een huis voor de eigenzinnige Truus Schröder. Rietveld maakte er een uitbundig experiment van, helemaal in de stijl van kunststroming De Stijl. Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt hoe de bekende ontwerper het Utrechtse huis verdeelde in strakke horizontale en verticale lijnen en in de typerende primaire kleuren rood, blauw en geel, aangevuld met zwart, grijs en wit. Rietveld bedacht slimme oplossingen, zoals schuifwanden om kleinere ruimtes te creëren en een iconisch hoekraam.
Aan het oudste open plein van Nederland, het 's-Gravenhof in Zutphen, liggen twee bijzondere gebouwen: Musea Zutphen en De Walburgiskerk. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bezoekt beide locaties in deze middeleeuwse Hanzestad. In de kerk hangt een bijzondere kaarsenkroon uit 1395, waarvan er nog maar zes in Europa te vinden zijn. In de Musea Zutphen (Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen) is onder meer de tentoonstelling Waters & Meer van fotografe Robin de Puy te zien.
Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer gaat in Singer Laren op zoek naar de kracht van oerkunstenaar Breitner. Met zijn gedurfde kleurgebruik en expressieve lijnen lapte de schilder bestaande conventies aan zijn laars. Hij vertrouwde erop dat het oog van de kijker afmaakt wat zijn penseel is begonnen.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bezoekt in Delden het 18e-eeuwse landhuis en de beeldentuin van Museum No Hero. Het museum is vijf jaar geleden tot stand gekomen uit de brede collectie van privéverzamelaar Geert Steinmeijer. Ook is er een tentoonstelling te zien van figuratieve kunst uit Oost- en West-Duitsland, waarin de Neue Wilde en de Neue Leipziger Schule samenkomen.
Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina reist af naar Kasteel Ruurlo. Het kasteel ligt in een idyllische omgeving en de bouwgeschiedenis gaat terug naar de 14e eeuw. Binnen zijn topstukken van Carel Willink te zien, de koele meester van het neorealisme. Daarnaast is er een expositie met opzienbarende objecten uit het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, dat 40 jaar bestaat. Van een gemaksdoos waarop je tijdens het diner in de eetkamer je behoefte kon doen, tot een Rembrandt-ets en een schilderij van Rien Poortvliet.
Flashy neonletters, verwoeste oldtimers beschilderd met knalroze nagellak, raketten en een Gucci-yogamat. Het zijn opvallende objecten van de Zwitserse kunstenaar Sylvie Fleury. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in de Rotterdamse Kunsthal hoe Fleury op een speelse manier genderstereotypen aan de kaak stelt.
Paleis Het Loo richt zijn blik op bloemen in de tentoonstelling Bloom. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt de veelzijdige inspiratie die kunstenaars vanaf de 17e eeuw tot nu halen uit de bloem. Bloemen waren ook een grote liefde van voormalig paleisbewoonster prinses Mary II.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Fries Museum werk van een kunstenaar die samenwerkt met dieren, bomen, de wind en andere natuurlijke processen om tot haar kunst te komen: Semâ Bekirovic. In haar maakproces is niet alleen de hand van de kunstenaar bepalend, maar ook vele externe condities. Zo is er een werk te zien dat zij samen met een meerkoet maakte.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Frans Hals Museum hoe kunstenaars van 1900 tot nu breken met de verwachtingen van stereotype genderrollen. Drag daagt de regels uit over wat mannelijk en vrouwelijk is. Wat zegt je kleding over wie je bent? De tentoonstelling The Art of drag toont hoe kunstenaars door de tijd heen kijken naar drag, gender en identiteit.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Frans Hals Museum hoe kunstenaars van 1900 tot nu breken met de verwachtingen van stereotype genderrollen. Drag daagt de regels uit over wat mannelijk en vrouwelijk is. Wat zegt je kleding over wie je bent? De tentoonstelling The Art of Drag toont hoe kunstenaars door de tijd heen kijken naar drag, gender en identiteit.
Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer verkent het dynamische landschap van de hedendaagse Afrikaanse fotografie in het Wereldmuseum in Rotterdam. Daar is, in samenwerking met Tate Modern, een tentoonstelling samengesteld met meer dan honderd werken. De verschillende kunstenaars geven met hun fotografie alternatieve visies op de vele geschiedenissen, culturen en identiteiten van Afrika.
Artistiek directeur van Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Stedelijk Museum de overzichtstentoonstelling van de pionier van de performancekunst: Marina Abramovic. In de jaren zeventig gebruikte de Servische Abramovic haar eigen lichaam en testte ze de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen in haar kunst. Vaak samen met haar partner Ulay, die zij in 1975 in Amsterdam ontmoette. In haar latere solowerk richt zij zich meer op het verkennen van spiritualiteit en de wisselwerking met het publiek.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in Museum Voorlinden het werk van de Pools-Duitse kunstenaar Alicja Kwade. Met haar sculpturen en installaties onderzoekt ze de wereld om ons heen. Vragen stellen staat daarbij voorop. Haar werk begint wanneer ze iets niet meer begrijpt.
1+1=3, samen wordt het altijd beter. Dat is een lijfspreuk van kunstenaar Maria Roosen, die vaak samenwerkt met andere makers om haar werken van glas, hout of textiel te realiseren. Voor de tentoonstelling in Kasteel Het Nijenhuis heeft ze 22 andere kunstenaars uitgenodigd om op haar eigen werk en de historische context van het kasteel te reageren. Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt dit gesamtkunstwerk.
Wat begon als een kleine presentatie in het kader van de Singerprijs, groeide voor beeldend kunstenaar Levi van Veluw uit tot een tentoonstelling van zes zalen in het Singer Museum. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt hoe hij zijn enorme installaties combineert met werken uit de collectie van het museum. Het slotstuk is een zaalvullende installatie met 1500 gekleide hoofden van de kunstenaar; een confrontatie met zijn scheppingsdrang en obsessieve herhaling.
Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer verdiept zich in het Drents Museum in Assen in de wereld van de 88-jarige meester van het Spaans realisme Antonio Lopez. Hij kan jaren werken aan een schilderij. Voor zijn stadsgezichten van Madrid keert hij graag elk jaar rond dezelfde tijd terug naar dezelfde plek, waar hij verder schildert aan het doek, omdat het licht dan exact hetzelfde is. Zijn werkwijze is enorm gedetailleerd, niet alleen in zijn schilderijen, maar ook in zijn tekeningen en beeldhouwwerken.
De monochroom grijze sculpturen en installaties van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck worden in Kunsthal KAdE in Amersfoort gecombineerd met depotstukken uit het nieuwe CollectieCentrum Nederland. Daar hebben vier musea hun collecties ondergebracht: het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt de dialoog tussen de zeer verschillende kunstwerken.
In Museum Prinsenhof Delft kijkt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, naar de verschillen en overeenkomsten tussen Delfts keramiek van rond 1700 en de keramiek van hedendaagse makers. De experimenteerdrift van de Delftse plateelbakkers is ook nu terug te vinden bij makers die willen blijven vernieuwen met behulp van bijvoorbeeld 3D-printers. Of ze gaan op zoek naar verduurzaming door verschillende baktechnieken en het gebruik van lokale klei en regenwater.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in Bureau Europa in Maastricht glas in de architectuur, in al zijn verschillende verschijningsvormen. Van glas-in-lood tot industriële producten met toepassingen in kunst, mode, design en gezondheid.
Mikalojus Konstantinas Ciurlionis (1875-1911) is de beroemdste kunstenaar van Litouwen. Een muzikaal wonderkind dat tijdens zijn leven vooral bekend is geworden als componist. Maar hij maakte ook 400 mystieke, vaak symbolische werken. Die bekijkt directeur van Musea Zutphen Paulo Martina in museum Belvédère in Heerenveen.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts onderzoekt de roots van virtual reality in het Teylers Museum in Haarlem. Daar zijn zowel 19e-eeuwse als hedendaagse illusies te zien: van een VR-bril tot het Kaiserpanorama, van stereokijkers tot AI-beelden.
Roelant Savery (1578-1639) was dé schilder van de dodo, de legendarische uitgestorven vogel. Op de tentoonstelling over zijn werk in het Mauritshuis ontdekt Bart Rutten, directeur van Centraal Museum, dat hij over veel meer talenten beschikte. Naast dieren schilderen, tekende Savery als een van de eersten de gewone mens, buiten van een afstandje en schijnbaar ongemerkt. Hij tekende onder anderen boeren, bedelaars en marktvrouwen. Hij maakte ook het eerste Nederlandse bloemstilleven, vol bloemen, insecten en kleine dieren.
Het Centraal Museum in Utrecht is na bijna twee jaar weer geheel heropend met een nieuwe collectie-opstelling. Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer is er enthousiast over. De werken worden op een nieuwe manier gepresenteerd, thematisch en in een vast parcours, met hedendaagse interventies. Zo hangt een hedendaags werk van Iris Kensmil naast portretten van de 16e-eeuwse schilder Jan van Scorel. Daarnaast is er een aparte modezaal en een zaal voor Gerrit Rietveld, van wie het museum de grootste collectie ter wereld heeft.
Schilders van de Haagse School, zoals Mesdag, Maris, Jozef Israëls en Suza Robertson, geven in hun doeken een inkijkje in het leven van kinderen aan het einde van de 19e eeuw. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt de intieme, vermakelijke en soms hartverscheurende kinderportretten op de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School in Museum Panorama Mesdag.
De Amerikaans-Joodse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007) is een van de grondleggers van de conceptuele kunst: hij vond dat een idee op zichzelf al kunst kon zijn. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Joods Museum zijn 'wall drawings' en zijn band met de Nederlandse kunstscene uit de jaren 70. Hij ontwierp ook de tegelpatronen voor drie pleinen in de buurt van het museum in Amsterdam.
De kleinkinderen van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009) hebben in het Bonnefantenmuseum in Maastricht een tentoonstelling over hem gemaakt. Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt hoe zijn levensverhaal impact had op zijn kunst. En dat leven was bijzonder; van internering in een Amerikaans concentratiekamp na de aanval op Pearl Harbor, tot een zelfverkozen ballingschap naar Europa en ten slotte een leven in het teken van de kunst met zijn kinderen en kleinkinderen op kasteel Scheres bij Baarlo.
In het Dordrechts Museum tonen dertig hedendaagse kunstenaars hun visie op de liefde. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt de uitbundige en veelzijdige werken die gaan over lust tot moederliefde, liefdesverdriet tot erotiek. Met grote namen als Marlene Dumas en Tracey Emin, en als inspiratiebron een schilderij van Ary Scheffer uit 1850: De Hemelse en Aardse Liefde.
Op hout geschilderde Egyptische mummieportretten werden na het inwikkelen van de overledene op het gezichtsgedeelte bevestigd. Tegenwoordig worden ze gezien als de vroegst bekende, realistisch geschilderde portretkunst. Maar wie waren de geportretteerden? Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer zoekt het uit op de tentoonstelling in het Allard Pierson Museum.
Het lijkt alsof de wereld pas recent openstaat voor de vrouwelijke, sensuele kunst die Kinke Kooi al ruim veertig jaar maakt. Zo won ze recent de Gerrit Bennerprijs van de provincie Fryslân en heeft ze ter ere daarvan een tentoonstelling in het Fries Museum. Directeur van Centraal Museum Bart Rutten bekijkt daar haar dromerige en lichamelijke tekeningen en schilderijen, waarin ze onderzoek naar 'beschamende zaken' als vetkwabben en menstruatie niet schuwt.
Kunst maken van de wortels van gras, dat is wat Diana Scherer doet. In Museum Kranenburgh in Bergen bekijkt Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, de indrukwekkende patronen van deze pionier in biotechnologische kunst. Diana Scherer stuurt de natuurlijke groeiprocessen van wortelstelsels in op de computer gemaakte sjablonen, waarin je celstructuren, bandensporen en spinnenwebben kunt herkennen.