

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Tussen kunst en kitsch - Alle afleveringen
Expert Emiel Aardewerk taxeert in Louwman Museum Den Haag een kaarsensnuiter uit 1733 met een schaar in standaard. Kaarsensnuiters uit deze periode in Groningen zijn zeldzaam. Deze is van goede kwaliteit. Bas Hesselink neemt in het Spoorwegmuseum Utrecht het boek 'A beast-drawn man' met losse litho's van Karel Appel onder de loep. De grootvader van meneer was bevriend met de schrijver Bert Schierbeek. Het is een livre d'artiste: een kunstenaarsboek, een samenwerking tussen een schrijver en een schilder. Complete boeken worden steeds zeldzamer omdat de litho's vaak los worden geveild. Hoeveel is het nu waard?
In het Scheepvaartmuseum Amsterdam taxeert expert Jaap Polak een beeld van speksteen. Het blijkt een heel bijzonder vroeg exemplaar te zijn dat valt onder de beeldhouwkunst van China. Afgebeeld is een van de acht onsterfelijken uit het Taoïstische pantheon: Han Xiangzi. Han Xiangzi wordt altijd afgebeeld als hij op zijn fluit speelt en daarom is hij de beschermer van de dwarsfluitspelers. Pieter Jorissen bekijkt in Museum Bonnefanten Maastricht een schilderij, gemaakt door Willem Bastiaan Tholen. Tholen was een natuurmens en gefascineerd door alle schakeringen groen.
De ijslepel uit 1760 erft meneer van zijn Friese moeder. Volgens Emiel Aardewerk stamt deze uit de tijd dat er nog strenge winters waren. Je kon heen en weer van Friesland naar Hoorn schaatsen, in één dag. Bij zo'n tocht nam men een souvenir mee, zoals deze lepel. In Louwman Museum Den Haag taxeert Wim Bouwman een voorouderportret uit China. In China is voorouderverering een belangrijk doctrine. Als ouders overlijden, gaat men ervan uit dat deze nog in het hiernamaals zijn. Willem de Winter bekijkt een schilderij dat gemaakt is door Wim Oepts. Hij staat bekend om zijn felgekleurde schilderijen van landschappen van het zuidelijke Frankrijk.
Twee bijzondere schilderijen worden getaxeerd in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Een erfstuk, het zeegezicht, dat al vanaf voor de oorlog in de familie zit en een schilderij van een jong stel met een hond. Experts Paul van Rosmalen en Willem Jan Hoogsteder vertellen over de kunstwerken. Een sculptuur van Madonna en kind is in zeldzaam goede staat. Expert Jan Beekhuizen vertelt hoe je kunt zien dat deze oorspronkelijk uit Antwerpen komt. Verder een zeldzame rooskan, waarvan een soortgelijke in het Rijksmuseum staat. Kan expert Robert Aronson een inschatting van de waarde maken?
Expert Karl Stimm buigt zich in het Groninger Museum over een bijl die door de eigenaar onder de grond gevonden is. Een typische Drentse variant. Willem de Winter taxeert een schilderij van Ben Walrecht. Jim van der Meer Mohr krijgt een portretschilderij van Berend Kunst in handen. Een zilveren schrijfveer, of prijspen, is ooit aan de grootvader van de huidige eigenaar cadeau gedaan bij zijn vertrek als wethouder van Amsterdam. De prijspen is in goede staat. Esther Aardewerk vertelt hoeveel deze nu waard is. Fred Kats taxeert een culpepermicroscoop. Uniek is dat er aan de onderkant een holle spiegel zit en aan de bovenkant een vergrootglas.
Het schilderij met Maghazni op een paard, is volgens expert Pieter Jorissen gemaakt door Victor Eeckhout. De kunstenaar was gefascineerd door het Midden-Oosten. Zodra het oriëntalisme weer in de mode is, zal de waarde stijgen. Een bijzonder tegeltableau met Mozes is uniek en van uitzonderlijke kwaliteit, vertelt expert Kitty Laméris in het Markiezenhof. Expert Martijn Akkerman taxeert een ring, die lijkt op een taartje. Een kop en schotel, bedoeld als siergoed in China, wordt door expert Tom Angevaren besproken. En hoeveel is een speeldoos waard die tegenwoordig als decoratie in een winkeltje met antiek, curiosa en 'andere oude meuk' staat?
De inbrenger van de ijsbeker en kometenbeker zocht vanaf zijn veertiende al naar scherven en pijpenkoppen. Onder andere dankzij hem is er een archeologische dienst in Alkmaar gekomen. Hoeveel zijn deze vondsten van de amateur-archeoloog waard? Expert Kitty Laméris taxeert in Museum Kasteel Groeneveld de bekers. Een bijzondere ring die van de grootmoeder van de eigenaresse is geweest, wordt getaxeerd door expert Titia Reuser en expert Wim Bouwman buigt zich over een beeld uit een Malagan-ceremonie.
Meer dan twintig jaar had de vader van de eigenaar een stilleven met bloemen in vaas in zijn bezit en hij dacht dat het een echte Sluijters is. Nu hij overleden is, vertelt expert Pieter Jorissen in het HEM dat het ook echt zo is. Een zilveren bokaal, gemaakt door Jean-Baptiste-Gustave Odiot, wordt getaxeerd door Emiel Aardewerk. Expert Jaap Polak taxeert een tempelschildering met daarop afgebeeld een scène uit de Smaradhana. Verder een bijzondere uitgave van een kinderboek van kunstenaar Nelly Bodenheim en expert Remco van Leeuwen buigt zich over een wijn- of bierkannetje dat ooit in Leiden is gevonden.
Expert Jaap Polak taxeert een kris. Het heeft een ivoren handvat. Ivoor mag mogelijk niet meer in Europa worden verhandeld. Dit heeft een negatieve invloed op de waarde. Er wordt een schilderij van Johannes Klinkenberg getaxeerd. Expert Pieter Jorissen is blij met het vieze schilderij, omdat niemand het heeft kunnen verpesten door een verkeerde restauratie. Expert Emiel Aardewerk taxeert diverse miniaturen gemaakt door Amsterdamse zilversmeden die gespecialiseerd waren in het maken van miniatuur zilver.
Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van William Degouve de Nuncques. Hij wordt in Nederland ontdekt door H.P. Bremmer, de kunstpedagoog, die hem introduceert aan Helene Kröller Müller. Zij kocht 27 schilderijen die nog steeds in het Kröller Müller Museum hangen. Expert Rob Driessen ontfermt zich over een pendule met twee kandelaren gemaakt door H.P. Berlage. Zijn handelsmerk was sober met een constructie die benadrukt werd. Expert Anna Laméris taxeert een Iznik en Damascustegel, beschilderd met meanderende lijnen van bloemen die doorlopen op andere tegels. Dat heet een arabesk. Met deze tegels werden moskeeën en paleizen bekleed.
Expert Jaap Polak taxeert een bronzen sculptuur dat als decoratie op de wc van de bezoeker staat en legt uit dat het een Bodhisattva Maitreya is, de toekomstige Boeddha. Je kunt het herkennen aan de hoofdtooi, daar zit een stupa in, een grafmonumentje. Het is gemaakt in Indonesië en dat maakt het extra bijzonder. Expert Remco van Leeuwen taxeert een documentenkist uit de vijftiende eeuw. De kist is gemaakt om er iets bijzonders in te bewaren. Er wordt ook een schilderij van Peter van der Velden getaxeerd, door Pieter Jorissen. Van der Velden is een Nederlandse schilder die emigreerde naar Nieuw-Zeeland. Daar werd hij wereldberoemd.
Expert Karl Stimm taxeert een Visigotische gesp voor mannelijke strijders. De Visigoten waren nomaden en kwamen uiteindelijk in Spanje terecht. Een broche, geïnspireerd op oude juwelen uit India, wordt getaxeerd door Titia Reuser. Door de paradijselijke vormen en kleuren lijkt het een tuintje; groen smaragd als bladeren, de robijnen bol geslepen als besjes. Dit wordt 'tuttifrutti' genoemd. Expert Robert Aaronson taxeert een Delfts blauwe schotel van Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. Hij wordt gezien als dé Rembrandt onder de aardewerkbakkers in Delft in de zeventiende eeuw.
Expert Tom Angevaren taxeert twee geheel gouden kandelaren, met een man en een vrouw. Beiden stellen iemand uit de Griekse mythologie voor. Ze werden gebruikt als lichtbron toen er nog geen elektrisch licht was. Expert Martijn Akkerman taxeert een diamanten broche die tussen de borsten gedragen werd. Het bleef daar trillen, wat de aandacht vestigde op de boezem van de dame. Een meneer heeft met zijn metaaldetector gouden munten uit de Romeinse tijd gevonden, die getaxeerd worden door expert Karl Stimm. Een ander voorwerp dat hij vond en waarvan hij denkt dat het een duim voorstelt, blijkt Romeinse erotica: een gestileerde fallus!
Expert Rob Driessen taxeert een beeldje van een gestileerde uil. Dit driehoekige beeldje is gemaakt door Chris van der Hoef. Hij maakt aandoenlijke en bijna humoristische kunst. Daarom is zijn werk heel geliefd. Expert Martijn Akkerman taxeert een art deco-ring. Volgens hem is de parel, die omgeven is met kleine diamantjes, echt. Hoeveel is deze waard? Een schilderij met vissers op het strand wordt getaxeerd door expert Willem de Winter. Het schilderij is gemaakt door de bekende schilder Jan Toorop. De sfeer van het schilderij zegt veel over de gemoedstoestand van Toorop in dat jaar.
Willem Jan Hoogsteder taxeert twee schilderijen van de strijd tussen carnaval en vasten. Een is het origineel en de ander een kopie. Is het origineel een werk van Adam van Breen? Expert Remco van Leeuwen taxeert een orgelornament, gemaakt door Jan van Logteren, een Amsterdamse beeldhouwer en sierstucwerker. Het ontwerp is van Daniel Marot. Het beeld komt van het orgel uit de St. Bavo Kerk in Haarlem. Deze moest vervangen worden vanwege aantasting door boktor. Expert Rob Driessen taxeert een bronzen beeld dat waarschijnlijk Selene voorstelt, de Griekse maangodin. Het beeld is gemaakt door Auguste Manche, net na de Tweede Wereldoorlog.
Expert Emiel Aardewerk taxeert een reisbestek uit de 17e eeuw. Dit werd vroeger gebruikt als iemand ergens anders ging eten. Een grote verrassing aan tafel met expert Paul van Rosmalen. Hij taxeert een roestvrijstalen bal Sphère - Trames. Deze is voor een paar tientjes aangeschaft bij een metaalhandel, maar blijkt gemaakt door kunstenaar François Morellet. Het was een van zijn meest populaire sculpturen. Expert Martijn Akkerman taxeert een zeldzame aquamarijn hanger uit Brazilië. De steen op de hanger wordt vooral gedragen door de adel en koninklijke familie. Dit soort juwelen worden niet meer gemaakt omdat het te arbeidsintensief is.
Expert Rob Driessen taxeert een penduleklok, gemaakt door Jan Eisenloeffel. De Nederlandse edelsmid was gespecialiseerd in dit type klok. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van de Curaçaose schilder Hipolito Ocalia, die autodidact was, en bewondert diens aangeboren talent. Hij schilderde in een naïeve stijl, zonder schaduwen of perspectief. Expert Robert Aronson taxeert een blauwwit aardewerken plaque. Oorspronkelijk werden dit 'porseleinen schilderijtjes' genoemd. Het is een soort uitvergrote tegel, maar echt gemaakt om ingelijst te worden, net als een schilderij.
Expert Robert Aronson taxeert zes 'Zoutmanbordjes'. Op de bordjes staat het schip met de naam van Johan Zoutman, bevelhebber en held van de Nederlandse vloot in de achttiende eeuw. Jaap Polak taxeert een kwispedoor en een wijnkan van porselein. Het type porselein werd gemaakt voor de rijke bourgeoisie. De kan werd gebruikt voor wijn en de kwispedoor gebruikte men om pruimtabak in te spugen. Ook komt er een wand-of tafelklok in houten kast aan bod. Expert Fred Kats taxeert de Haagse klok. Deze klok heeft een bewerkt familiewapen onderin, wat vrij ongebruikelijk is.
Expert Titia Reuser taxeert een armband van Tiffany & Co in het Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp. Het is een typische art deco-armband. Volgens Titia Reuser gaat het hier om een authentieke Tiffany & Co. Ook taxeert Willem de Winter een schilderij, gemaakt door Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Akkeringa is vooral bekend geworden met schilderijen van strandgezichten, nettenboetsters, bloemstillevens én intieme thee-uurtjes met mensen in een lommerrijke omgeving. Expert Esther Aardewerk vertelt meer over een zilveren kurkentrekker. Dit is de eerste kurkentrekker met filigraan uit de achttiende eeuw.
Expert Kitty Laméris taxeert terracottategels in Singer Laren. Deze, niet geglazuurde, tegels waren vanwege het reliëf niet geschikt voor de vloer. De tegels werden gebruikt voor het plafond van bijvoorbeeld kathedralen, kerken en kapellen. Expert Emiel Aardewerk is enthousiast over een zilveren theepotje. Het is een trekpotje, om heel sterk geconcentreerde thee te maken. Maker Martinus van Stapele is een bekende Haagse zilversmid.
In het Kunstmuseum Den Haag taxeert expert Willem de Winter twee prenten, 'Ontwikkeling 1' en 'Kleiner en Kleiner', en een ex libris, gemaakt door niemand minder dan Maurits Cornelis Escher. De vader van de eigenaar was bevriend met Escher en kreeg deze prenten cadeau. Prent 'Ontwikkeling 1' is één van de allereerste vlakvullingprenten. Prent 'Kleiner en Kleiner' is zeldzaam omdat het een middendeel van een grotere prent is. Expert Mieke Zilverberg taxeert een Romeinse gouden ring. Deze ring is niet gemaakt voor dagelijks gebruik, maar voor het graf. Expert Martijn Akkerman laat zijn licht schijnen op een broche en oorknoppen uit Engeland.
Expert Menno Hoencamp taxeert in het Bonnefanten museum in Maastricht een gouden horloge met buitenkasten van haaienhuid, met binnenin prachtig opengewerkte pilaren. Expert Karl Stimm krijgt een dolk uit de late bronstijd, vroege ijzertijd, in zijn handen. Dit is zo'n 1000 voor Christus. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij, gemaakt door Blanche Camus. Zij was een uitgesproken Franse vrouwelijke kunstenaar en een kind van haar tijd, de jaren twintig van de vorige eeuw. Camus wordt gezien als een 'petit maitre', een kleine meester.
Expert Karl Stimm taxeert in Oorlogsmuseum Overloon een lanspunt uit de bronstijd die door de aanbrenger zelf met een metaaldetector is gevonden. Er is weinig materiaal gebruikt en professioneel gegoten. Zoiets kom je bijna nooit in Nederland tegen. Doordat de herkomst is achterhaald, is het veel waard. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert een koperen schilderij met Maria en Jezus. Het schilderij is niet gesigneerd, maar komt dicht in de buurt van Frank Francken. Francken is een schildersfamilie uit Antwerpen. Expert Joseph Estié taxeert een blauw-witte Chinese schotel. Het zou een 'Cornelis Pronk' zijn van zeldzame grootte.
Vanuit Museum Kranenburgh Bergen taxeert expert Pieter Jorissen prototypes plexiglas, gemaakt door kunstenaar Ad Dekkers. Deze prototypes lagen nog bij een graficus nadat Dekkers overleed. Ook taxeert expert Bas Hesselink een diorama. Dit kunstwerk komt uit de 18e eeuw en is gemaakt door Jan Kopper, een bekende papierkunstenaar uit Rotterdam. Hij maakte vaak diorama's waar schepen op te zien waren. Verder taxeert expert Rob Driessen een beeld van een kamelendrijver, gemaakt door kunstenaar Josuë Dupon. Dupon is een superrealist, vooral van dieren. Hij was eerst vrij traditioneel, maar ging later stilistischer werken.
Expert Titia Reuser taxeert een collier met afneembare broche. Ze vertelt dat het een on-Nederlands juweel is. Het is een typisch jaren 70-juweel, gemaakt door de Italiaanse ontwerper Romolo Grassi. In Italië wordt juwelen maken als kunstvorm gezien. De stenen zijn heel organisch, niet strak, alsof het zo uit de natuur is geplukt. Op zo'n sieraad moet je je kleden met een hooggesloten zwart of paars kledingstuk, bijvoorbeeld een turtleneck. Dan komt ook het paars van de amethist mooi uit. Het is technisch zeer begaafd gemaakt.
Expert Marcel Brouwer taxeert twee glas-in-loodramen. Hij vertelt dat Jan Schouten de eigenaar was van glasatelier Prinsenhof in Delft. Jan Schouten deed veel restauratiewerk, onder andere van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, maar hij was zelf geen ontwerper. Daarvoor gaf hij anderen opdracht. De randen zijn waarschijnlijk door arbeiders gemaakt en de middenstukken door kunstenaars. Dat zou bijvoorbeeld Herman Veldhuis kunnen zijn, of Dirk Boode. Het zijn unica, met de hand geschilderd. De vissen doen denken aan het japonisme, de invloed vanuit Japan. Het zijn prachtige art-decopanelen.
Expert Willem de Winter taxeert een schilderij. Meneer kocht in 1977 het boek met Bijbelse illustraties 'Hij was een van ons' van Rien Poortvliet. Hij vond het boek zo mooi, dat hij besloot Rien Poortvliet een briefje te sturen met de vraag of hij een tekening van hem kon kopen. Uiteindelijk kwam er een briefje terug dat hij langs kon komen. De platen uit het boek verkocht Poortvliet niet, maar hij had wel een schilderij en een aquarel staan, waaruit meneer er een mocht kiezen. Maar de keuze was zo lastig, dat hij ze maar allebei heeft gekocht. Dit voorval is erg zeldzaam, want Poortvliet verkocht eigenlijk nauwelijks schilderijen.
Expert Jaap Polak taxeert vanuit Museum Beelden aan Zee een aardewerken kom. Het is bijzonder dat aan de binnenkant van deze Iraanse kom een leeuw staat afgebeeld. In de islam beeldde men namelijk liever geen mensen of dieren af, maar in Perzië was het in de Sjiitische samenleving wel degelijk toegestaan. De leeuw is een teken van moed en het is een koninklijk dier. De kom komt uit Noord-West Iran, dit aardewerk is typerend voor het zogenaamde Garrusgebied.
Er wordt getaxeerd vanuit Museum Het Valkhof in Nijmegen. Expert Fred Kats taxeert een boogpendule. De pendule is gemaakt in Frankrijk, maar in Nederland verkocht door de Italianen Truffino & Giovino in Amsterdam. Zij waren naar Nederland geëmigreerd en hadden een voornaam handelshuis van luxegoederen. Ze waren ook leverancier van Lodewijk Napoleon en Paleis 't Loo. Ze trokken met hun klokken, pendules en sieraden door het hele land langs jaarmarkten. Verder taxeert Paul van Rosmalen een lichtkast. De lichtkast is gemaakt van Ber Mengels. Ber Mengels kwam uit een mijnwerkersgezin. In 1950 trok hij van Limburg naar Den Haag en daar werd hij vooral bekend als schilder van de nieuwe Haagse School. In de jaren zestig heeft hij geëxperimenteerd met bewegende kunst en lichtobjecten. Dat was in de tijd van de 'op art' (optical art, kunst met optische illusies) en kinetische (bewegende)kunst. Kunstenaars als Vasarely en Tinguely waren prominenten uit deze stromingen. Kunstenaars zochten naar gewone, simpele materialen en naar andere vormen dan alleen schilderen. Dit werk past dus helemaal in die tijd.
Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Menno Hoencamp taxeert een klok. Deze klok is van Josef Hoffman, de hoofdontwerper en oprichter van de Wiener Werkstätte uit Wenen. Wim Bouman taxeert een spijkerbeeldje. Zo'n spijkerbeeld heet een 'Nkisi'. Het werd gebruikt tegenover het kwaad. Via het beeldje kon je in aanraking komen met de geestenwereld. Mieke Zilverberg taxeert een Grieks zwartfigurige amfoor. Het woord amfoor betekent 'aan beide kanten te dragen'. Dit type vaas werd gebruikt voor de wijn en komt uit de periode 510-500 voor Christus.
Een extra uitzending van Tussen Kunst en Kitsch ter nagedachtenis aan oud-presentator Cees van Drongelen, overleden op 20 mei jl. Het gaat om zijn een-na-laatste uitzending op 9 december 2002, vanuit de Kunsthal in Rotterdam.
Taxaties vanuit diverse musea. Expert Martijn Akkerman taxeert een hanger die gemaakt is van rozenkwarts. Maar meestal is dat troebel van kleur, deze is doorzichtig en dat is heel bijzonder. Esther Aardewerk taxeert een 72-delige zilveren bestekset. Ze vertelt dat je tot in de 17e eeuw zelf je bestek mee moest nemen. Niet mes en vork, maar vaak alleen een lepel, daar kon je soep mee eten, de rest at je met je handen. Wie het zich kon veroorloven, liet dit in edelmetaal uitvoeren. Rob Driessen taxeert een klok. Jarenlang is gedacht dat deze klok een ontwerp van architect Victor Horta was. Het is een zeldzaam en kostbaar klokkenstel.
Taxaties vanuit diverse musea. Expert Remco van Leeuwen taxeert twee barokken engelen. Bijzonder is dat de originele polychromie van wit en goud nog op de beeldjes zit, die toch al driehonderd jaar oud zijn. Expert Kitty Laméris taxeert een tegeltableau. Het is rond 1800 gemaakt in Rotterdam en er staan koeien en ossen op. De tegels zijn gemaakt naar prenten van Nicolas Berchem en vooral de plassende koe is een bekende afbeelding. Rob Driessen taxeert een set van zeven kleine fruitbordjes en een grotere schaal uit 1934. Ze zijn gemaakt door een schilder van de Bergense School, Piet Wiegman.
Er wordt vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Willem de Winter taxeert een prent van een oog met daarin een doodshoofd. De prent is gemaakt door Maurits Cornelis Escher. Escher is een bekend graficus, hij hoort bij de groten uit de Nederlandse twintigste eeuw. Hij is beroemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. Dit is een 'mezzotint', een techniek waardoor je fijne en bijzondere nuances kunt aanbrengen, met halftonen en veel contrast. In zijn oeuvre van circa 450 prenten zijn maar 7 mezzotinten bekend.
Er wordt in het Louwman Museum getaxeerd. Expert Titia Reuser taxeert een art deco ring. Ze vertelt dat de kwaliteit van de steen hoog is. Het slijpsel is vierkant, carré. Dit rustige slijpsel voegt geen extra schittering toe aan de de steen, zoals bij het briljantslijpsel. Bij een carré moet de steen het helemaal zelf doen en dit slijpsel wordt daarom alleen toegepast bij diamanten van hoge kwaliteit. Het is modern qua ontwerp, met strakke, geometrische vorm in art-decostijl. Verder taxeert expert Jan Beekhuizen een tinnen kan. De vorm van de kan is typerend voor Noord-Frankrijk/Zuid-België. De kan blijkt uit Doornik te komen, op z'n Frans Tournai.
Er wordt getaxeerd vanuit Singer Laren. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van Jaap Nanninga. Dit schilderij is buitengewoon helder en in felle kleuren geschilderd, in tegenstelling tot veel van zijn schilderijen die een heel tonalistisch karakter hebben. Het schilderij heeft een hele herkenbare handtekening, onmiskenbaar een werk van Jaap Nanninga. Expert Joseph Estié taxeert een toiletpot met bloemen en vogels. Dit is een mooi voorbeeld van de eerste generatie Engelse wc-potten. Toen er wateraanvoer en rioolafvoer werd aangelegd, was dat een enorme cultuurshock.
In het Cobra Museum in Amstelveen taxeert expert Rob Driessen drie keramiekvazen. Deze drie vazen zijn ontworpen door Bodil Manz, een Deense pottenbakster. Ze is 77 jaar, geboren in 1943 in Kopenhagen. Ze is een internationale topper op het gebied van hedendaagse keramiek en is al tientallen jaren actief. Ze heeft een speciale techniek waardoor haar ontwerpen flinterdun worden. Verder taxeert Paul van Rosmalen een schilderij van een spoorwegemplacement gemaakt door Harm Kamerlingh Onnes. Harm Kamerlingh Onnes was een Leidse kunstenaar. Zijn vader was schilder, en kende Albert Einstein waar hij ook nog portretten van heeft gemaakt.
Er wordt getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Fred Kats taxeert een boogpendule. De pendule is gemaakt in Frankrijk, maar in Nederland verkocht door de Italianen Truffino & Giovino in Amsterdam. Zij waren naar Nederland geëmigreerd en hadden een voornaam handelshuis van luxegoederen. Paul van Rosmalen taxeert een lichtkast. De lichtkast is gemaakt door Ber Mengels. Ber Mengels kwam uit een mijnwerkersgezin. In 1950 trok hij van Limburg naar Den Haag en daar werd hij vooral bekend als schilder van de nieuwe Haagse School. In de jaren zestig heeft hij geëxperimenteerd met bewegende kunst en lichtobjecten.
Frits Sissing en de experts bespreken verrassende kitsch en veelzijdige kunst.
Frits Sissing en de experts bespreken verrassende kitsch en veelzijdige kunst.
Er wordt vanuit het diverse musea getaxeerd. Expert Jaap Polak taxeert een Ghandara-reliëf. Op dit reliëf is koningin Maya te zien en links daarvan het prinsje als kind. Zij werd zwanger tijdens een droom over een olifant. Na tien maanden zwangerschap was ze onderweg naar haar vader om daar het kind te krijgen. Onderweg in het Lumbini park stond zij tegen een boom en daar werd haar kind geboren: het kind kwam uit haar zij. Het reliëf is gemaakt van grijze leisteen, schist genoemd. Het is in Pakistan gemaakt rond de 2e-3e eeuw na Christus. Verder taxeert Marcel Brouwer een spiegel. Deze spiegel is gemaakt door Jan Toorop. Er is een spiegel bekend van Toorop uit 1898 die Le Pêcheur (De visser) heet en daar is precies dezelfde afbeelding op te zien als deze spiegel maar dan omgedraaid. Hij heeft toen een serie gemaakt van zes verschillende spiegels waarvan deze een onderdeel is. Je ziet bij deze afbeelding dat hij in Domburg en Katwijk heeft gewoond, de visser met de zee op de achtergrond. Dit is wel de meeste eenvoudige uit de serie, de andere ontwerpen zijn veel sierlijker.
Er wordt in het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattvabeeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de vijftiende of zestiende eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Willem Jan Hoogsteder taxeert een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben!
Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Belvedère Heerenveen taxeert Martijn Akkerman een broche. De platina broche met briljantgeslepen diamanten, heeft de vorm van een klein nonchalant gevouwen vrouwenpochette, dat uit de borstzak van een jasje werd gedragen. Daar moest deze broche dan ook werkelijk gedragen worden. Het juweel is speciaal gemaakt passend bij de nieuwste kledingstijl eind jaren veertig, waarin de wijde rok met smalle taille en een klein getailleerd jasje populair waren, naar een beroemd ontwerp van Christian Dior. Men noemt zo een dergelijke broche een 'draperie'. Willem de Winter taxeert vanuit Aviodrome Lelystad een jagers schilderij van Piet van der Hem. Er zit vaak humor in het werk van Piet van der Hem, dat zie je ook in dit schilderij. Het is bijna een spotprent, een karikatuur van de jacht. We zien een man met jachtgeweer, de welgestelde jager, vergezeld door de drijver met zijn jachthond. De blik van de drijver spreekt boekdelen....meneer heeft weer eens gemist met zijn schot! Vanuit Rijksmuseum Twenthe taxeert Bas Hesselink twee natuurboeken. De eigenaar is apotheker en komt uit een familie van apothekers. Zo lang hij zich kan herinneren is dit boek in de familie. Hij denkt dat dit boek misschien wel door zijn voorvaderen uit professioneel oogpunt gekocht is, maar hijzelf doet er niets meer mee.
Er wordt vanuit Museum De Pont in Tilburg getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een bodebus. Deze bodebus was eigenlijk een attribuut van postbezorgers uit de achttiende eeuw. De bode was in dienst van een stad of belangrijk persoon en bezorgde belangrijke post door het hele land. Op vertoon van zo'n bodebus, die hij bij zich droeg, kon hij gratis reizen met postkoetsen of trekschuiten. De term 'bodebus' is een samenstelling van het woord 'bode', diender, en 'bus', de koker waar de brieven voor vervoer in gedaan werden. Het werd aan een lint schuin om het lichaam gedragen door de bode. Verder taxeert Tom Angevaren een juwelenkistje. De prachtig gegraveerde parelmoeren medaillons duiden op een navolger van Cornelis Bellekin, de beste Nederlandse parelmoersnijder uit de zeventiende eeuw. Het kan misschien een huwelijkskistje zijn. Op de verschillende mythologische voorstellingen zien we onder andere het verhaal van Orfeus en de dieren, Mars en Venus die in bed worden betrapt, en Apollo die Marsyas vilt. Expert Jaap Polak taxeert een signaalhoorn. Hij vertelt dat dit een signaalhoorn of roephoorn is, toebehorend aan het opperhoofd van de stam. Het is gemaakt van olifantstand en werd gebruikt om signalen mee te geven, bijvoorbeeld bij de start van de jacht of gevecht.
Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Anne Laméris taxeert een glas waar Hansje in de Kelder staat afgebeeld. Dat is een bekende afbeelding; een zwangere vrouw (moeder) en haar kind (de naakte Amor met vleugels en pijlenkoker) die in de kelder wijn aan het tappen is. Dit glas werd gebruikt om te toasten op de zwangerschap van een vrouw. De titel 'Hansje' verwijst naar de veelvoorkomende jongens- en meisjesnaam, maar ook naar de lotsverbondenheid tussen moeder en kind. Wim Bouwman taxeert een Japanse rolschildering. De schildering stelt een Mandala voor, een ingewikkeld diagram voorstellende verschillende stadia in het boeddhisme. Het hing in tempels of kloosters om te gebruiken bij het mediteren, want het is om te lezen en beleven. Ook taxeert Fred Kats een klok met een schildpad en een krab. De klok doet Oosters aan, zelfs Japans, maar is tot de grote verbazing van de eigenaar niet uit het Oosten. Expert Fred Kats herkent de hand van de Franse ontwerper Emile Auguste Reiber. Toen Reiber deze klok ontwierp, ca 1870, was hij duidelijk gegrepen door de destijds heersende kunststroming "het Japonisme".
Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Rob Driessen taxeert een vaas met daarop twee aapjes. De eenvoud van vorm en decor is een mooi voorbeeld van typisch Nederlandse Nieuwe Kunst van rond 1900. Dit was het summum van de Nederlandse Art Nouveau. De typisch Nederlandse grove rivierklei is ingelegd met heel fijn gesneden witte klei. De apen zijn grappig, menselijk, houden de mensen een spiegel voor. Het dier als motief kwam vaker voor. Waarschijnlijk is hij gemaakt door Chris van der Hoef, die na 1900 hoofdontwerper was van Amstelhoek. Mieke Zilverberg taxeert een houten handfragment van een sarcofaag. Het is een houten sarcofaag fragment in de vorm van een hand die een 'Tit'-amulet vasthoudt. Dat is het bloed van Isis, de godin van de bovenwereld die getrouwd was met de god van de onderwereld. Het amulet staat voor welvaart en het goede leven in het hiernamaals. Ook taxeert Tom Angevaren twee borden. Voor deze beide borden is de afbeelding van Het oordeel van Paris gebruikt. Expert Tom Angevaren herkent aan de ranken met schelpen en goud de borden als 18e eeuwse 'Chine de Commande'-borden, wat wil zeggen dat het borden zijn die in China in opdracht zijn uitgevoerd voor de Europese markt. De Chinezen waren echter niet zo thuis in de anatomie van de westerse mens en je ziet ze dan ook zwoegen op de naakte lichamen van de goden.
Er wordt vanuit Kunstmuseum Den Haag getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert drie Maya-bekers. De bekers werden gebruikt voor het drinken van chocola en dat was alleen voor de hoge adel weggelegd. Op de bekers staan afbeeldingen van goden en rituelen maar ook tekens. De Maya is de enige precolumbiaanse beschaving waarvan bekend is dat ze een volledig ontwikkeld schrift had. Verder valt deze beschaving zeker op door de kunst, architectuur, wiskunde, recycling en astronomie. Ook taxeert Willem de Winter een portret van Saar de Swart. Zij was beeldhouwster. Ze woonde in Amsterdam, in een door Willem Witsen gekocht huis. Daar zaten ook andere kunstenaars als Breitner. Daardoor werd ze een muze voor veel schilders. Het schilderij is ongesigneerd, maar het is duidelijk gemaakt door Isaac Israels. Dat was de zoon van de populaire schilder Jozef Israels. Zoon Isaac was de topman van de Amsterdamse impressionisten. Het is heel los geschilderd. Hij zocht de zonnige kant van het leven, schilderde in volle vaart met een brede kwast. Ook taxeert Kitty Laméris een glas waar Karel II op afgebeeld is. Expert Kitty Laméris ziet aan de enorme kinnebak of onderbeet dat dit portret een van de Habsburgers moet zijn. Zij stonden namelijk bekend om hun enorme vooruitstekende onderkaak. Zonder portret zou dit glas niets waard zijn, omdat er naar dit type glas weinig vraag is. Het portret maakt het interessant en waardevol. Karel II is afgebeeld met wapentuig, zoals kanonnen, trommels en pijlen om zijn macht mee aan te duiden.
Er wordt vanuit Het Amsterdam Museum getaxeerd. Expert Marcel Brouwer taxeert een beeld van een vrouw die achterstevoren op een stoel zit. Het beeld is gemaakt door Theo Dobbelman. Hij werkte in het begin vooral in klei en aardewerk, vanaf 1947 begon hij met pottenbakken. Dat was de basis voor de oprichting van de experimentele afdeling van de aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Daar werd vanaf 1956 experimenteel aardewerk gemaakt door verschillende kunstenaars. Jonge meisjes en vrouwenfiguren waren een inspiratiebron voor Dobbelman. Verder taxeert Joseph Estié deze aflevering een mangelplank. Joseph Estié beaamt direct dat het snijwerk, de kerfsnee, van uitmuntende kwaliteit is. Met een gutsmesje zijn teksten, wapens, de Turkse knoop, initialen, dateringen en afbeeldingen van de was kunstig ingesneden. De plank diende eigenlijk voor het pletten van klein wasgoed, voordat het gestreken werd. Op deze plank staat echter in de teksten te lezen dat men beter kan gaan bidden in plaats van tijd te stoppen in de was. Wie weet vond de planksnijder het toch fijner als de plank niet werd gebruikt, maar aan de muur hing. Als laatste taxeert Martijn Akkerman een armband van een scarabee en lotus. Martijn Akkerman herkent de armband direct als een werk van Carl Bacher uit Wenen. Deze juwelier was gespecialiseerd in neo-Egyptische sieraden. De ontwerpen van de armbanden zijn veelal gelijk, het verschil zit vooral in de scarabee. De scarabee staat symbool voor de eeuwigheid.
Er wordt in Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Pieter Jorissen taxeert een schilderij waarop een vrouw met een dolk is afgebeeld. De maker van het schilderij is de Franse Elisabeth Sonrel. Dit schilderij is van de grootouders van de huidige eigenaar geweest. Zijn vader was masseur, wellicht heeft hij dit ooit gekregen voor verrichte diensten. Verder taxeert Rob Driessen twee zilveren space-kandelaars. De space-age stijl is een stijl die de belangrijkste Nederlandse industrieel ontwerper Gijs Bakker een periode heeft toegepast op zijn wereldberoemde sieraden die hij met zijn vrouw Elly van Leersum maakte. Maar ook voor Van Kempen & Begeer, waar hij begin jaren 60 werkzaam was, paste hij deze stijl toe op het tafelgoed. Ook wordt er een theebus getaxeerd door Joseph Estié. Deze theebus is een mooi voorbeeld van Amsterdams Bont. Het blauw-witte porselein werd in China gemaakt en diep in het ruim van een schip naar Amsterdam vervoerd. Daarvandaan ging het met de potschipper/porseleinvoerder per schip naar Delft, waar de kleurrijke decoratie aangebracht werd. Als laatste wordt er een zakhorloge door expert Fred Kats getaxeerd. Er staat een prachtige voorstelling op van het belangrijkste moment uit het verhaal van Salomons oordeel. Namelijk het moment waarop Salomon suggereert de baby, die door twee vrouwen geclaimd wordt, doormidden te snijden.
Er wordt in Museum Krona getaxeerd. Expert Bas Hesselink taxeert een schilderij van een landschap met kunstenaar. Dit is een ets die echt door Rembrandt zelf is gedrukt en daarna nooit meer is herdrukt, niet tijdens zijn leven en ook niet na zijn dood. Dus dan heet dit een eerste en enige staat. De ets heeft een titel: 'Landschap met kunstenaar', maar we weten niet waar dit landschap is en ook niet wie die kunstenaar is. Waarschijnlijk rond Amsterdam. De kunstenaar zou Rembrandt kunnen zijn, maar niets is zeker. Daarnaast taxeert Emiel Aardewerk een miniatuur zilveren koets. Deze koets is een erfstuk van de echtgenote van meneer, die vorig jaar overleden is. Hij durft hem niet te poetsten, het staat al jaren in de kast. Ook taxeert expert Wim Bouwman een roetbak. Wim Bouwman vertelt dat dit een smeedijzeren 'roetbak' of zwartselbak is, die werd gebruikt bij het overgangsritueel van meisjes. Geslachtsrijp geworden, werden hun tanden in driehoeken gevijld. Dat gebeurt tijdens een groot familiefeest, waar ook offers worden gebracht.
In Slot Zeist een typemachine die notenbalken mee kan typen. Na het overlijden van de vader werd deze op Marktplaats gezet, maar er werd maar 9 euro voor geboden en dat vond de familie net iets te weinig. Maakten zij een goede beslissing? Expert Willem de Winter krijgt een niet eerder ontdekt schilderij van een grote schilder onder ogen.
Er wordt in diverse musea getaxeerd. Expert Jan Beekhuizen taxeert in Belvedère Heerenveen een pelgrimsfles. Deze fles is een tinnen veldfles uit 1450-1500 die vaak door pelgrims meegedragen werd op hun tochten. De drank bleef dan lang koel door de thermische werking van het tin. Op schilderijen kun je ze vaak terugvinden, maar in het echt zijn ze zeer zeldzaam. Verder taxeert Emiel Aardewerk in Stedelijk Museum Schiedam kandelaren. De kandelaren zijn een typisch voorbeeld uit de Lodewijk XIV-stijl. Ze zijn super symmetrisch, geïnspireerd door de tuinen van Versailles. In mallen werden de verschillende onderdelen gegoten. Door die mal werd er veel zilver gebruikt, waardoor de kandelaren mooi zwaar zijn. Door het zilver te gieten, kon men snel produceren en voldoen aan de hoge vraag. Ook taxeert Rob Driessen de beroemde zigzagstoel van Gerrit Rietveld. Het was één van Rietvelds favoriete ontwerpen. Hij was oorspronkelijk meubelmaker, geen architect. Hij begon aan het begin van de jaren 30 te experimenteren met allerlei materialen om een stoel uit één stuk te maken, een doorlopende vorm. Uiteindelijk is het dit houten ontwerp geworden, met vier vlakken die met bouten aan elkaar zijn gemaakt. Het is een stoel zonder achterpoten. Je zit als het ware op lucht, daarom is het idee om erop te zitten ook eng.
In de Verbeke Foundation Kemzeke (B) taxeert Willem de Winter een schilderij. De Belgische impressioniste Juliette Wytsman heeft haar zonnige bloemrijke tuin en huis afgebeeld. Ze was in 1886 getrouwd met Rodolphe Wytsman, ook een impressionistisch schilder. Hun kunstenaarscarrières versmolten en ze konden er goed van leven. Ze waren bevriend met de Belgische impressionist Emile Claus en traden in de voetsporen van Monet en Pisarro. Verder taxeert Jan Beekhuizen twee houten panelen. Deze Hollandse panelen hebben prachtig snijwerk, van heel dik tot flinterdun. Het hele vlak is mooi gevuld, ook een teken van kwaliteit van de houtsnijder. Op het ene paneel zien we de aankondiging van de geboorte van Christus, met de engel Gabriël bij Maria. Op het andere paneel zien we de geboorte van Christus met de herders en Jozef en Maria rond de kribbe. Waarschijnlijk zijn deze houtsnijwerken afkomstig uit een kast met meerdere panelen. Ook taxeert Bas Hesselink een album amicorum (vriendenboek). Dit boekje vol tekeningen en teksten van verschillende kunstenaars is van Dinah Kohnstamm (1869-1942). Dinah was zelf ook kunstenares, ze schilderde en maakte werk van textiel en had een atelier in Berlijn en in Amsterdam. Ze besloot om dit gastenboekje in haar atelier neer te leggen, zodat bezoekers uit de culturele kringen er iets in konden tekenen of schrijven. In het boekje zien we onder andere een brief van Jozef Israëls, een landschapje van Piet van de Wijngaerdt, een portret van een van de Amsterdamse Joffers Ans van den Berg en een poezentekening van Henriette Ronner. De belangrijkste tekening is er een van Max Beckmann.
In het Bonnefantenmuseum Maastricht taxeert expert Joseph Estié twee Chinese kommen. Deze twee Chinese kommen van blauw-wit porselein zijn met één van de eerste ladingen porselein door de VOC naar Nederland vervoerd. Door de afbeeldingen van vogels worden ze in de volksmond ook wel 'kraaienkoppen' genoemd. Verder taxeert Martijn Akkerman een broche. In het midden van de broche prijkt een grote opaal, met daaromheen briljant geslepen diamanten. Opaal werd lang gezien als ongelukssteen, door een verhaal van de populaire Engelse schrijver Sir Walter Scott. Pas in de Art Nouveau en Art Deco werd de steen weer populair. Ook taxeert Bas Hesselink een boek van het leven van de heiligen. In dit boek staan de vaak spannende levens van de heiligen omschreven, met prachtige oud ingekleurde houtsneden. De tekst staat niet in het Latijn, maar in de volkstaal, het Duits, wat dus betekent dat het voor de gewone mens is bestemd. Het was een boek om te leren. Want het moeilijke leven van de heiligen, vol opofferingen en leed, moest als lichtend voorbeeld dienen voor de gewone man of vrouw.
In het Aviodrome Lelystad taxeert expert Kitty Laméris een tegeltableau. In de achttiende eeuw werd er in Friesland veel aardewerk gemaakt voor boerderijen van rijke Friese boeren. De opdrachtgever van dit tegeltableau, Salverda, was een beroemde wolkamfamilie met veel mensen in dienst. We zien hier hoe de ruwe wol wordt uitgekamd met kammen die in de grote keten op de voorgrond worden verwarmd, zodat ze makkelijker door de wol gleden. In Friesland werden hele kamers behangen met tegels. Verder taxeert Titia Reuser een strikbroche. Deze broche is typisch art deco. De strikvorm komt vaak voor bij juwelen. In de zeventiende eeuw werden juwelen, bijvoorbeeld parels, vaak met een fluwelen strik op de kleding bevestigd. Bijzonder is dat de onderste delen van de strik ook gescharnierd zijn, waardoor ze kunnen bewegen. Hierdoor gaat het nog meer schitteren. Helaas missen er een paar steentjes, wat de waarde ervan wel beïnvloedt. Ook taxeert Fred Kats een wierookklok. Dit soort Chinese wierookklokken werd al in de achttiende gebruikt. De wierook verbrandt in een bepaalde tijd. Waar het rookte kon je zien hoe laat het was. Men gebruikte toen temporale tijd; de tijd dat het donker en licht was werd in gelijke delen verdeeld en varieerde dus per seizoen. Men gebruikte dit in tempels, maar ook in huis. Aan de zijkant staan figuren en tekens die met de tijd te maken hebben.
In het Stedelijk Museum Schiedam taxeert expert Jaap Polak een Tibetaans juweel. Dit sieraard werd op feestdagen gedragen door Tibetaanse dames. Het wordt ook wel een 'gyenzen' genoemd. Normaliter zijn ze in goud en zilver uitgevoerd, deze is vrij eenvoudig. Het zilver, dat helaas niet gepoetst is, wordt gecombineerd met turquoise stenen, waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan of China. Het is een tamelijk zeldzaam juweel. Verder taxeert Emiel Aardewerk een zilveren kistje. Dit juwelenkistje is een prachtig voorbeeld van de florale stijl in Nederlands zilver die gebruikt werd in de Gouden Eeuw. Het kistje is in 1671 gemaakt door de zilversmid Olthof. Bovenop staat een afbeelding van Tellus, de godin van de aardbodem, omringd door twee kinderen en een mandje met vruchten. De voorstelling is wat sleets. Ook taxeert Paul van Rosmalen een stilleven. De maker van dit schilderij is de Franse Antoine Vollon. Hij werd opgeleid als decoratieve metaalkunstenaar, maar maakte later veel stillevens. Hij schilderde erg conservatief. Je ziet in het werk van Vollon de invloed van Hollandse schilders uit de zeventiende eeuw. Hij was in zijn tijd heel geliefd bij de Salon en verkocht goed.
In het Rijksmuseum in Amsterdam taxeert expert Wim Bouwman een Vajradhara Adi-Boeddha beeld. Dit is de allereerste verlichte boeddha. De eigenaar heeft dit beeld in 1969 gekocht bij een antiquair in Amsterdam voor 2800 gulden. Al vanaf zijn zevende is hij geïnteresseerd in Tibet door het lezen van de strip 'Kuifje in Tibet'. Later kwam daar zijn interesse voor het boeddhisme bij. * Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert een zelfportret van pastel. Dit erfstuk komt uit de familie van de moeder van de huidige eigenaar. Volgens het familieverhaal zou het een zelfportret zijn van dominee De Mol, oprichter van de Loosdrechtse porseleinfabriek. Dominee De Mol zou het rond 1900 aan de overgrootvader van de huidige eigenaar cadeau hebben gedaan. * Ook taxeert expert Jan Beekhuizen een kan van Jan Steen. Voor Jan Beekhuizen vormt deze kan een hoogtepunt uit zijn Kunst & Kitsch-carrière. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar dergelijke kannen, maar er zijn er maar honderd van bekend.
In het Stedelijk Museum Alkmaar taxeert Rob Driessen een Prometheus-beeld. Dit beeld doet sterk denken aan het werk van Hildo Krop en John Rädecker, beeldhouwers die in de jaren 20 en 30 furore maakten. Maar het werk is veel later gemaakt, na de Tweede Wereldoorlog in 1956. Het beeld is van Prometheus, die volgens de Griekse mythologie vuur steelt van de goden en aan de mensen schenkt. De mens leerde hierdoor metaal bewerken en een technische beschaving te ontwikkelen. Promotheus wordt nog steeds geassocieerd met techniek en is de mascotte van de TU Delft. * Willem de Winter taxeert een schilderij van een landschap. Het schilderij is gemaakt door Wim Oepts. Voor de oorlog maakte hij donkere, sombere schilderijen. In 1946 vestigt hij zich in Parijs, waar hij kleurrijk werk ziet van de Fauvisten. Vanaf die tijd speelt hij met kleur en is hij een ware colorist te noemen.
In Het Spoorwegmuseum in Utrecht taxeert expert Martijn Akkerman een art deco ring. De ring is van de 93-jarige moeder van de eigenaar. Martijn Akkerman vertelt dat de diamant van anderhalve karaat is en een hele grote helderheid heeft. Het is een platte ring, kenmerkend voor die tijd, omdat het onder de handschoen kon worden gedragen. Daarnaast taxeert expert Wim Bouwman twee beelden van goden. Deze beelden stonden in het missiehuis, het opleidingsinstituut voor missionarissen. Voor 1951 zijn de beelden naar Nederland gekomen, daarna werden veel missies in China afgebroken. De beelden worden in Nederland gebruikt ter illustratie en educatie van godsdiensten in andere landen, vaak ook ter voorbereiding op missies. Wim Bouwman vertelt dat de beelden in de cire perdu techniek zijn gegoten. Het ene beeld stelt Kuan-ti voor, de oorlogsgod, herkenbaar aan zijn wapen. Het andere beeld is Monju Bosatsu, de god der wijsheid, zittend op de olifant. Verder taxeert expert Joseph Estié een wapenbord. Dit bord hing vroeger altijd aan de wand bij de grootvader van de eigenaar. Joseph Estié vertelt dat dit een uiterst zeldzaam bord is en dat het in een bijzonder goede staat is. Het is tussen 1700 en 1720 in China gemaakt, maar op bestelling via de VOC. De VOC liet dit soort borden ook maken voor de steden waarin de VOC 'kamers'/handelskantoren had.
In het Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch taxeert expert Joseph Estié Japanse bordjes. De eigenaresse is met deze bordjes 'grootgetrokken'; ze stonden altijd bij haar ouders op het dressoir in de woonkamer. Joseph Estié vertelt dat deze Japanse bordjes speciaal zijn gemaakt voor de Hollandse markt, men noemt het 'Japon de Commande'. Het werd op bestelling in Japan gemaakt en door de V.O.C. verscheept naar Europa. Verder taxeert Remco van Leeuwen een middeleeuws beeld. Dit beeld zit al vier generaties in de familie. Het is zogenaamde 'onverdeelde boedel', dat betekent dat het niet echt van iemand is maar dat het altijd in de familie blijft. Door de voorvaderen is bepaald dat deze Maria met kind een 'verbinder' in de familie moet zijn. Het beeld staat dan ook altijd bij speciale gebeurtenissen als een huwelijk of begrafenis op het altaar van de kerk. Dat het middeleeuws is, zie je duidelijk aan de houding van Maria; de knik in het lichaam, de knie naar voren, dat duidt allemaal op de vijftiende eeuw. Dit soort beelden werden gebruikt voor huisdevotie, legt Remco van Leeuwen uit.
In het CODA Museum in Apeldoorn taxeert expert Jaap Polak twee zilveren tazza's. De eigenaar heeft deze coupes 25 jaar geleden geërfd. Jaap Polak vertelt dat deze zilveren coupes zijn gemaakt van dun filigrain. De vorm van de tazza's is zeer zeldzaam. Ze werden als sierobjecten gebruikt en wellicht af en toe om zoetigheden in te presenteren. Daarnaast taxeert expert Jan Beekhuizen een vijzel. De eigenaar had een apotheek in Groningen, zijn vader ook al en die had een aantal vijzels staan. Een antiquair kwam in de apotheek en bood nog een veel grotere te koop aan voor 10.000 gulden. Daar is de eigenaar op in gegaan. Inmiddels is de apotheek verkocht, maar de vijzels heeft de familie meegenomen. Jan Beekhuizen vertelt dat deze vijzels werden gemaakt door geschut- en klokkengieters. Dit soort vijzels werd niet thuis gebruikt, maar door apothekers. Soms voor de sier op de toonbank of vast in een blok op het werkblad van de apothekers om er poeders voor de pillen in te malen. Bijzonder is dat de vijzel ook volledig gedateerd is. Vaak liet men zo'n vijzel maken als men afgestudeerd was als apotheker, dan liet men er ook een specifieke datum bij zetten. Zo'n vijzel was onder andere een statussymbool.
In Museum Beelden aan Zee Scheveningen taxeert expert Robert Aronson twee kandelaren die de grootouders van de aanbrengster ooit cadeau kregen na hun hulp bij de verkoop van een vakantiehuisje in Frankrijk. Robert herkent de twee kandelaren direct. Bovendien zijn ze gemerkt met LPK. Dit staat voor De Porcelijne Lampetkan. De kandelaren zijn dus afkomstig uit één van de dertig aardewerkfabrieken uit Delft. De twee kandelaren zijn het belangrijkste wat Robert ooit in Tussen Kunst en Kitsch getaxeerd heeft. Verder taxeert expert Willem de Winter een schilderij van Aad de Haas. De Haas werd tijdens de oorlog gevangengezet door de Duitsers, omdat hij zonder toestemming had geëxposeerd. Hij vluchtte naar Limburg, waar hij na de oorlog kruiswegstaties maakte voor een kerk. Werk van deze schilder is erg zeldzaam, omdat er veel van zijn werk tijdens de oorlog verloren is gegaan. Expert Jaap Polak taxeert een kistje uit Zuid-Oost India dat de vorm van een Europese dekenkist heeft. Het kistje is gemaakt van filigrain, een oude techniek waarbij de zilversmid dunne zilveren draden aan elkaar hecht.
Vanuit het Art Center Hugo Voeten Herentals taxeert expert Bas Hesselink een getijdenboek. De aanbrenger kocht dit getijdenboek tijdens een kampeervakantie voor maar liefste vijfduizend gulden. In het getijdenboek staan gebeden voor elk uur van de dag en van de week. Er zijn een heleboel van dit soort boeken gemaakt, maar tegenwoordig vormen ze een zeldzaamheid. Verder taxeert expert Rob Driessen een bordje beschilderd door Pablo Picasso. Enkele afgevaardigden uit verschillende Europese landen kregen het bordje als dank voor hun komst naar het congres in Parijs van de Communistische Partij. Volgens Rob zijn er waarschijnlijk 13 bordjes gemaakt.
In Museum Kranenburgh in Bergen taxeert expert Mieke Zilverberg een bijzonder voorwerp. De eigenaresse kocht dit op Koningsdag, bij een kraampje van een Engelse man. Ze vond het bijzonder, maar heeft geen idee wat het is. Mieke Zilverberg vertelt dat dit de onderkant van een voetenzak van een mummie is. De onderkant van de sandalen, gepolychromeerd met een schaakbordpatroon, is duidelijk te zien. Mummies werden voorzien van een masker, een borststuk en een voetenzak, waar dit dus een deel van is. Hoeveel is dit ongebruikelijke voorwerp nu waard? Verder een schilderij van een huis met bomen. De eigenaresse kreeg dit schilderij zo'n twintig jaar geleden van haar verkering. Haar schoonvader had een doe-het-zelfwinkel in Alkmaar. Als kunstenaars daar iets kochten maar het niet konden betalen, dan lieten ze wel eens een schilderij achter. Expert Frank Welkenhuysen vertelt dat het doek geschilderd is door een schilder van de Bergense School, namelijk Matthieu Wiegman. Heeft de eigenaresse een hele kostbare herinnering aan haar verkering overgehouden?
In Huis Bergh in 's Heerenberg taxeert expert Mieke Zilverberg een bronzen beeld. De eigenaresse van dit beeld heeft een huis mét inhoud geërfd en is daar met haar kinderen gaan wonen. Dit beeld stond er ook. Mieke Zilverberg vertelt dat het gaat om een beeld van Heracles, herkenbaar aan zijn mantel van leeuwenvel. Als één van zijn twaalf beproevingen moest hij een maand lang jagen op een leeuw. Verder een schilderij gemaakt door Hermanus Koekkoek. Dit schilderij is al jarenlang in de familie van meneer; hij erfde het in 1984. Hij houdt enorm van schepen en van de fijnheid waarmee het tafereel geschilderd is. Expert Willem de Winter vertelt dat deze verfijnde manier van schilderen hoort bij de naam die op de, nog originele lijst staat: Hermanus Koekkoek. Hermanus stond bekend om zijn zeegezichten. Hij had een enorm verfijnde manier van schilderen en wordt gerekend tot de Hollandse Romantiek. Hoeveel zijn deze erfstukken waard?
Vanuit het Gorcums Museum in Gorinchem taxeert expert Marcel Brouwer een bureaulamp. Dit lampje is ooit gekocht door de schoonouders van de huidige eigenaresse. Het betekent heel veel voor haar partner, omdat hij elf jaar lang voor zijn vader heeft gezorgd en bij hem inwoonde. Toen gebruikte hij dit als bureaulampje. Expert Marcel Brouwer vertelt dat het is ontworpen door Louis Kalff. Hij werkte vanaf 1925 op de reclame afdeling van Philips in Eindhoven. In 1929 richtte hij het lichtadviesbureau LIBU op. Er zijn ook andere modellen lampen ontworpen door Kalff bij Philips, maar dit is een zeldzaam model. Verder een blauw-witte porseleinen Arita koffiekan. Expert Joseph Estié vertelt dat dit de eerste koffiekan is die in keramiek werd uitgevoerd, naar voorbeeld van Hollandse metalen kannen. Arita was een uitvoerhaven in Japan waarnaar dit type Japans porselein werd vernoemd. Hoeveel is deze Hollandse kan van Japans makelaardij waard?
Deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch komt vanuit het Gemeentemuseum Den Haag. In een geheel nieuw decor taxeert expert Emiel Aardewerk twee zilveren koektrommels met dienbladen. De huidige eigenaren vermoeden dat de trommels veel waard zijn, maar de expert is vooral onder de indruk van de set dienbladen van de Amsterdamse zilversmid Reinier Brandt. In de koektrommels zijn zoute koekjes bewaard, maar zout tast zilver aan. Hoeveel is deze bijzondere set waard? Expert Jaap Polak krijgt een altaarstuk uit China onder ogen. De vader van de huidige eigenaresse kreeg van een goede vriendin een bronzen beeld van een zittende Bodhisatva voor de geboorte van zijn dochter. Hoeveel is dit bijzondere kraamcadeau waard?
In deze laatste uitzending van dit seizoen Tussen Kunst en Kitsch taxeert expert Frank Welkenhuysen in het Markiezenhof in Bergen op Zoom een schilderij van de Joodse Kunstenares Else Berge, die uiteindelijk in Auschwitz om het leven kwam. Zij maakte dit portret van een meisje voor een haven in Kroatië. Helaas is de conditie van het doek niet goed. Hoeveel is het in deze staat waard? En Frans Leidelmeijer neemt na 26 jaar op 75-jarige leeftijd afscheid van het programma. Tijdens zijn laatste optreden in Mu.ZEE in Oostende neemt hij een tafel van Carlo Bugatti uit ca 1900 onder de loep. De tafel is een typisch voorbeeld van de Italiaanse Art Nouveau, maar is in zeer slechte staat en behoeft restauratie.
In deze uitzending een bijzonder sieraad. De huidige eigenaresse kreeg het in 1960 via een oud tante in haar bezit. Op de miniatuur staat hertogin d'Osuna afgebeeld, de vrouw van de Spaanse ambassadeur in Parijs. Zij schonk dit gouden miniatuur rond 1800 aan haar vriendin, mevrouw Schimmelpennick, de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Expert Martijn Akkerman vertelt in Museum MORE in Gorssel wat deze herinnering aan een warme vriendschap waard is. In Mu.ZEE in Oostende krijgt expert Willem de Winter een aquarel van Corneille onder ogen. De aquarel komt uit de erfenis van de oudere broer van de huidige eigenaar. Hij was vermogensbeheerder en adviseur van Corneille en heeft dit werk met een persoonlijke boodschap waarschijnlijk gekregen. Corneille maakte veel figuratief werk, maar dit werk komt uit zijn abstracte periode en is daarom zeldzaam.
Vanuit het Cobra Museum in Amstelveen taxeert expert Willem de Winter een schilderij van een winterlandschap. In het begin van de negentiende eeuw hadden we een kleine ijstijd in Nederland, met ijskoude winters. Zo'n winters tafereel, compleet met schaatsers, koek-en-zopie, een molen en poort is hier prachtig vastgelegd door de schilder Charles Leickert. De huidige eigenaar werkte in de verlichting en heeft dit schilderij in de jaren zeventig eens geruild met de directeur van een verlichtingszaak voor een steen die zo'n tweeduizend gulden waard was. Heeft hij destijds een goede deal gesloten? Verder een zogeheten bootjesketting. Die term is afkomstig van het Franse 'boîte à portret'. Dit waren doosjes met aan de bovenkant een portretje, die later naar juwelen werden vertaald met ovale miniaturen. Dergelijke colliers kwamen voornamelijk in Friesland, Groningen en in de Zaanstreek voor. Meestal zijn ze echter gemaakt van granaat of met rood en wit glas. Dit is de eerste keer dat expert Martijn Akkerman er een met blauw glas ziet. Hoeveel is dit unieke exemplaar waard?
