True
Mensen.TV - TV kijken via internet, de beste Mensen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Tussen kunst en kitsch - Alle afleveringen
Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: De eigenaar van de glazen knobbelbeker is altijd op zoek naar schatten. Hij

De eigenaar van de glazen knobbelbeker is altijd op zoek naar schatten. Hij vindt dingen op straat en houdt van opgravingen. De beker zag hij ook uit de grond steken. Van dit type is er maar één bekend en is daarmee zeldzaam. Expert Pieter Jorissen taxeert schilderij Autostop Suïcide, gemaakt door Jacqueline de Jong. Internationaal wordt De Jong als belangrijk gezien, maar weinig mensen in Nederland kennen haar. Martijn Akkerman bekijkt een camee (hanger) van agaat: een voorstelling die uit edelsteen is gesneden. Verder in het Dordrechts Museum: een deftige naaidoos van hout en ivoor uit India en een schilderij met zeilboten en palmbomen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: O.a. een schilderij van vermoedelijk Karel Appel en een houtreliëf met daaro

De vader van de eigenaar van dit schilderij van vermoedelijk Karel Appel was bevriend met de schilder. De vrouw op het schilderij heet Martha maar werd 'Mona Lisa' genoemd. Expert Willem de Winter checkt of het om een Appel gaat. Rob Driessen taxeert in het Nationaal Militair Museum Soest een houtreliëf met daarop het verloop van de oorlog. Deze was van de schoonvader van meneer die lid was van een verzetsgroep. De mensen die hij heeft geholpen lieten deze voor hem maken. En verder; een bord in de traditie van kutaniporselein, een chique marqueterietheekist waarvan een identieke set in het museum staat en een zinnenprikkelend zeldzaam glas.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Frits Sissing en de experts verr

Mevrouw heeft haar broche met diamanten al sinds 1985. Expert Martijn Akkerman vertelt in het Drents Museum dat bij het aansnoeren van het korset de borst op en neer ging bij de ademhaling. Dat creëerde een schittering. Het sarcofaagmasker uit Egypte is volgens Mieke Zilverberg gemaakt in de periode 1300-1100 v. Christus. Alleen als je elite was, kreeg je dit op je kist. Een stilleven van een van de beste onbekende realistische schilders, Jan van der Kooi, komt ook aan bod. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert pasteltekeningen met portretten, gemaakt door prinses Louise van Oranje. Emiel Aardewerk bekijkt een Groninger beker uit 1658.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (2)

Expert Emiel Aardewerk taxeert in Louwman Museum Den Haag een kaarsensnuiter uit 1733 met een schaar in standaard. Kaarsensnuiters uit deze periode in Groningen zijn zeldzaam. Deze is van goede kwaliteit. Bas Hesselink neemt in het Spoorwegmuseum Utrecht het boek 'A beast-drawn man' met losse litho's van Karel Appel onder de loep. De grootvader van meneer was bevriend met de schrijver Bert Schierbeek. Het is een livre d'artiste: een kunstenaarsboek, een samenwerking tussen een schrijver en een schilder. Complete boeken worden steeds zeldzamer omdat de litho's vaak los worden geveild. Hoeveel is het nu waard?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (1)

In het Scheepvaartmuseum Amsterdam taxeert expert Jaap Polak een beeld van speksteen. Het blijkt een heel bijzonder vroeg exemplaar te zijn dat valt onder de beeldhouwkunst van China. Afgebeeld is een van de acht onsterfelijken uit het Taoïstische pantheon: Han Xiangzi. Han Xiangzi wordt altijd afgebeeld als hij op zijn fluit speelt en daarom is hij de beschermer van de dwarsfluitspelers. Pieter Jorissen bekijkt in Museum Bonnefanten Maastricht een schilderij, gemaakt door Willem Bastiaan Tholen. Tholen was een natuurmens en gefascineerd door alle schakeringen groen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Louwman Museum

De ijslepel uit 1760 erft meneer van zijn Friese moeder. Volgens Emiel Aardewerk stamt deze uit de tijd dat er nog strenge winters waren. Je kon heen en weer van Friesland naar Hoorn schaatsen, in één dag. Bij zo'n tocht nam men een souvenir mee, zoals deze lepel. In Louwman Museum Den Haag taxeert Wim Bouwman een voorouderportret uit China. In China is voorouderverering een belangrijk doctrine. Als ouders overlijden, gaat men ervan uit dat deze nog in het hiernamaals zijn. Willem de Winter bekijkt een schilderij dat gemaakt is door Wim Oepts. Hij staat bekend om zijn felgekleurde schilderijen van landschappen van het zuidelijke Frankrijk.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Het Scheepvaartmuseum

Twee bijzondere schilderijen worden getaxeerd in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Een erfstuk, het zeegezicht, dat al vanaf voor de oorlog in de familie zit en een schilderij van een jong stel met een hond. Experts Paul van Rosmalen en Willem Jan Hoogsteder vertellen over de kunstwerken. Een sculptuur van Madonna en kind is in zeldzaam goede staat. Expert Jan Beekhuizen vertelt hoe je kunt zien dat deze oorspronkelijk uit Antwerpen komt. Verder een zeldzame rooskan, waarvan een soortgelijke in het Rijksmuseum staat. Kan expert Robert Aronson een inschatting van de waarde maken?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Groninger Museum

Expert Karl Stimm buigt zich in het Groninger Museum over een bijl die door de eigenaar onder de grond gevonden is. Een typische Drentse variant. Willem de Winter taxeert een schilderij van Ben Walrecht. Jim van der Meer Mohr krijgt een portretschilderij van Berend Kunst in handen. Een zilveren schrijfveer, of prijspen, is ooit aan de grootvader van de huidige eigenaar cadeau gedaan bij zijn vertrek als wethouder van Amsterdam. De prijspen is in goede staat. Esther Aardewerk vertelt hoeveel deze nu waard is. Fred Kats taxeert een culpepermicroscoop. Uniek is dat er aan de onderkant een holle spiegel zit en aan de bovenkant een vergrootglas.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Het Markiezenhof

Het schilderij met Maghazni op een paard, is volgens expert Pieter Jorissen gemaakt door Victor Eeckhout. De kunstenaar was gefascineerd door het Midden-Oosten. Zodra het oriëntalisme weer in de mode is, zal de waarde stijgen. Een bijzonder tegeltableau met Mozes is uniek en van uitzonderlijke kwaliteit, vertelt expert Kitty Laméris in het Markiezenhof. Expert Martijn Akkerman taxeert een ring, die lijkt op een taartje. Een kop en schotel, bedoeld als siergoed in China, wordt door expert Tom Angevaren besproken. En hoeveel is een speeldoos waard die tegenwoordig als decoratie in een winkeltje met antiek, curiosa en 'andere oude meuk' staat?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Kasteel Groeneveld

De inbrenger van de ijsbeker en kometenbeker zocht vanaf zijn veertiende al naar scherven en pijpenkoppen. Onder andere dankzij hem is er een archeologische dienst in Alkmaar gekomen. Hoeveel zijn deze vondsten van de amateur-archeoloog waard? Expert Kitty Laméris taxeert in Museum Kasteel Groeneveld de bekers. Een bijzondere ring die van de grootmoeder van de eigenaresse is geweest, wordt getaxeerd door expert Titia Reuser en expert Wim Bouwman buigt zich over een beeld uit een Malagan-ceremonie.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Het HEM

Meer dan twintig jaar had de vader van de eigenaar een stilleven met bloemen in vaas in zijn bezit en hij dacht dat het een echte Sluijters is. Nu hij overleden is, vertelt expert Pieter Jorissen in het HEM dat het ook echt zo is. Een zilveren bokaal, gemaakt door Jean-Baptiste-Gustave Odiot, wordt getaxeerd door Emiel Aardewerk. Expert Jaap Polak taxeert een tempelschildering met daarop afgebeeld een scène uit de Smaradhana. Verder een bijzondere uitgave van een kinderboek van kunstenaar Nelly Bodenheim en expert Remco van Leeuwen buigt zich over een wijn- of bierkannetje dat ooit in Leiden is gevonden.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea (2)

Expert Jaap Polak taxeert een kris. Het heeft een ivoren handvat. Ivoor mag mogelijk niet meer in Europa worden verhandeld. Dit heeft een negatieve invloed op de waarde. Er wordt een schilderij van Johannes Klinkenberg getaxeerd. Expert Pieter Jorissen is blij met het vieze schilderij, omdat niemand het heeft kunnen verpesten door een verkeerde restauratie. Expert Emiel Aardewerk taxeert diverse miniaturen gemaakt door Amsterdamse zilversmeden die gespecialiseerd waren in het maken van miniatuur zilver.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (1)

Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van William Degouve de Nuncques. Hij wordt in Nederland ontdekt door H.P. Bremmer, de kunstpedagoog, die hem introduceert aan Helene Kröller Müller. Zij kocht 27 schilderijen die nog steeds in het Kröller Müller Museum hangen. Expert Rob Driessen ontfermt zich over een pendule met twee kandelaren gemaakt door H.P. Berlage. Zijn handelsmerk was sober met een constructie die benadrukt werd. Expert Anna Laméris taxeert een Iznik en Damascustegel, beschilderd met meanderende lijnen van bloemen die doorlopen op andere tegels. Dat heet een arabesk. Met deze tegels werden moskeeën en paleizen bekleed.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum Arnhem

Expert Jaap Polak taxeert een bronzen sculptuur dat als decoratie op de wc van de bezoeker staat en legt uit dat het een Bodhisattva Maitreya is, de toekomstige Boeddha. Je kunt het herkennen aan de hoofdtooi, daar zit een stupa in, een grafmonumentje. Het is gemaakt in Indonesië en dat maakt het extra bijzonder. Expert Remco van Leeuwen taxeert een documentenkist uit de vijftiende eeuw. De kist is gemaakt om er iets bijzonders in te bewaren. Er wordt ook een schilderij van Peter van der Velden getaxeerd, door Pieter Jorissen. Van der Velden is een Nederlandse schilder die emigreerde naar Nieuw-Zeeland. Daar werd hij wereldberoemd.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Rijksmuseum Twenthe

Expert Karl Stimm taxeert een Visigotische gesp voor mannelijke strijders. De Visigoten waren nomaden en kwamen uiteindelijk in Spanje terecht. Een broche, geïnspireerd op oude juwelen uit India, wordt getaxeerd door Titia Reuser. Door de paradijselijke vormen en kleuren lijkt het een tuintje; groen smaragd als bladeren, de robijnen bol geslepen als besjes. Dit wordt 'tuttifrutti' genoemd. Expert Robert Aaronson taxeert een Delfts blauwe schotel van Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. Hij wordt gezien als dé Rembrandt onder de aardewerkbakkers in Delft in de zeventiende eeuw.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Het Limburgs Museum

Expert Tom Angevaren taxeert twee geheel gouden kandelaren, met een man en een vrouw. Beiden stellen iemand uit de Griekse mythologie voor. Ze werden gebruikt als lichtbron toen er nog geen elektrisch licht was. Expert Martijn Akkerman taxeert een diamanten broche die tussen de borsten gedragen werd. Het bleef daar trillen, wat de aandacht vestigde op de boezem van de dame. Een meneer heeft met zijn metaaldetector gouden munten uit de Romeinse tijd gevonden, die getaxeerd worden door expert Karl Stimm. Een ander voorwerp dat hij vond en waarvan hij denkt dat het een duim voorstelt, blijkt Romeinse erotica: een gestileerde fallus!



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum De Lakenhal

Expert Rob Driessen taxeert een beeldje van een gestileerde uil. Dit driehoekige beeldje is gemaakt door Chris van der Hoef. Hij maakt aandoenlijke en bijna humoristische kunst. Daarom is zijn werk heel geliefd. Expert Martijn Akkerman taxeert een art deco-ring. Volgens hem is de parel, die omgeven is met kleine diamantjes, echt. Hoeveel is deze waard? Een schilderij met vissers op het strand wordt getaxeerd door expert Willem de Winter. Het schilderij is gemaakt door de bekende schilder Jan Toorop. De sfeer van het schilderij zegt veel over de gemoedstoestand van Toorop in dat jaar.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Jopie Huisman Museum

Willem Jan Hoogsteder taxeert twee schilderijen van de strijd tussen carnaval en vasten. Een is het origineel en de ander een kopie. Is het origineel een werk van Adam van Breen? Expert Remco van Leeuwen taxeert een orgelornament, gemaakt door Jan van Logteren, een Amsterdamse beeldhouwer en sierstucwerker. Het ontwerp is van Daniel Marot. Het beeld komt van het orgel uit de St. Bavo Kerk in Haarlem. Deze moest vervangen worden vanwege aantasting door boktor. Expert Rob Driessen taxeert een bronzen beeld dat waarschijnlijk Selene voorstelt, de Griekse maangodin. Het beeld is gemaakt door Auguste Manche, net na de Tweede Wereldoorlog.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Het Spoorwegmuseum

Expert Emiel Aardewerk taxeert een reisbestek uit de 17e eeuw. Dit werd vroeger gebruikt als iemand ergens anders ging eten. Een grote verrassing aan tafel met expert Paul van Rosmalen. Hij taxeert een roestvrijstalen bal Sphère - Trames. Deze is voor een paar tientjes aangeschaft bij een metaalhandel, maar blijkt gemaakt door kunstenaar François Morellet. Het was een van zijn meest populaire sculpturen. Expert Martijn Akkerman taxeert een zeldzame aquamarijn hanger uit Brazilië. De steen op de hanger wordt vooral gedragen door de adel en koninklijke familie. Dit soort juwelen worden niet meer gemaakt omdat het te arbeidsintensief is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (2)

Expert Rob Driessen taxeert een penduleklok, gemaakt door Jan Eisenloeffel. De Nederlandse edelsmid was gespecialiseerd in dit type klok. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van de Curaçaose schilder Hipolito Ocalia, die autodidact was, en bewondert diens aangeboren talent. Hij schilderde in een naïeve stijl, zonder schaduwen of perspectief. Expert Robert Aronson taxeert een blauwwit aardewerken plaque. Oorspronkelijk werden dit 'porseleinen schilderijtjes' genoemd. Het is een soort uitvergrote tegel, maar echt gemaakt om ingelijst te worden, net als een schilderij.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea 1

Expert Robert Aronson taxeert zes 'Zoutmanbordjes'. Op de bordjes staat het schip met de naam van Johan Zoutman, bevelhebber en held van de Nederlandse vloot in de achttiende eeuw. Jaap Polak taxeert een kwispedoor en een wijnkan van porselein. Het type porselein werd gemaakt voor de rijke bourgeoisie. De kan werd gebruikt voor wijn en de kwispedoor gebruikte men om pruimtabak in te spugen. Ook komt er een wand-of tafelklok in houten kast aan bod. Expert Fred Kats taxeert de Haagse klok. Deze klok heeft een bewerkt familiewapen onderin, wat vrij ongebruikelijk is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp

Expert Titia Reuser taxeert een armband van Tiffany & Co in het Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp. Het is een typische art deco-armband. Volgens Titia Reuser gaat het hier om een authentieke Tiffany & Co. Ook taxeert Willem de Winter een schilderij, gemaakt door Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Akkeringa is vooral bekend geworden met schilderijen van strandgezichten, nettenboetsters, bloemstillevens én intieme thee-uurtjes met mensen in een lommerrijke omgeving. Expert Esther Aardewerk vertelt meer over een zilveren kurkentrekker. Dit is de eerste kurkentrekker met filigraan uit de achttiende eeuw.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Singer Laren

Expert Kitty Laméris taxeert terracottategels in Singer Laren. Deze, niet geglazuurde, tegels waren vanwege het reliëf niet geschikt voor de vloer. De tegels werden gebruikt voor het plafond van bijvoorbeeld kathedralen, kerken en kapellen. Expert Emiel Aardewerk is enthousiast over een zilveren theepotje. Het is een trekpotje, om heel sterk geconcentreerde thee te maken. Maker Martinus van Stapele is een bekende Haagse zilversmid.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Kunstmuseum Den Haag

In het Kunstmuseum Den Haag taxeert expert Willem de Winter twee prenten, 'Ontwikkeling 1' en 'Kleiner en Kleiner', en een ex libris, gemaakt door niemand minder dan Maurits Cornelis Escher. De vader van de eigenaar was bevriend met Escher en kreeg deze prenten cadeau. Prent 'Ontwikkeling 1' is één van de allereerste vlakvullingprenten. Prent 'Kleiner en Kleiner' is zeldzaam omdat het een middendeel van een grotere prent is. Expert Mieke Zilverberg taxeert een Romeinse gouden ring. Deze ring is niet gemaakt voor dagelijks gebruik, maar voor het graf. Expert Martijn Akkerman laat zijn licht schijnen op een broche en oorknoppen uit Engeland.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Bonnefanten

Expert Menno Hoencamp taxeert in het Bonnefanten museum in Maastricht een gouden horloge met buitenkasten van haaienhuid, met binnenin prachtig opengewerkte pilaren. Expert Karl Stimm krijgt een dolk uit de late bronstijd, vroege ijzertijd, in zijn handen. Dit is zo'n 1000 voor Christus. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij, gemaakt door Blanche Camus. Zij was een uitgesproken Franse vrouwelijke kunstenaar en een kind van haar tijd, de jaren twintig van de vorige eeuw. Camus wordt gezien als een 'petit maitre', een kleine meester.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Oorlogsmuseum Overloon

Expert Karl Stimm taxeert in Oorlogsmuseum Overloon een lanspunt uit de bronstijd die door de aanbrenger zelf met een metaaldetector is gevonden. Er is weinig materiaal gebruikt en professioneel gegoten. Zoiets kom je bijna nooit in Nederland tegen. Doordat de herkomst is achterhaald, is het veel waard. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert een koperen schilderij met Maria en Jezus. Het schilderij is niet gesigneerd, maar komt dicht in de buurt van Frank Francken. Francken is een schildersfamilie uit Antwerpen. Expert Joseph Estié taxeert een blauw-witte Chinese schotel. Het zou een 'Cornelis Pronk' zijn van zeldzame grootte.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum Kranenburgh Bergen

Vanuit Museum Kranenburgh Bergen taxeert expert Pieter Jorissen prototypes plexiglas, gemaakt door kunstenaar Ad Dekkers. Deze prototypes lagen nog bij een graficus nadat Dekkers overleed. Ook taxeert expert Bas Hesselink een diorama. Dit kunstwerk komt uit de 18e eeuw en is gemaakt door Jan Kopper, een bekende papierkunstenaar uit Rotterdam. Hij maakte vaak diorama's waar schepen op te zien waren. Verder taxeert expert Rob Driessen een beeld van een kamelendrijver, gemaakt door kunstenaar Josuë Dupon. Dupon is een superrealist, vooral van dieren. Hij was eerst vrij traditioneel, maar ging later stilistischer werken.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea afl. 3

Expert Titia Reuser taxeert een collier met afneembare broche. Ze vertelt dat het een on-Nederlands juweel is. Het is een typisch jaren 70-juweel, gemaakt door de Italiaanse ontwerper Romolo Grassi. In Italië wordt juwelen maken als kunstvorm gezien. De stenen zijn heel organisch, niet strak, alsof het zo uit de natuur is geplukt. Op zo'n sieraad moet je je kleden met een hooggesloten zwart of paars kledingstuk, bijvoorbeeld een turtleneck. Dan komt ook het paars van de amethist mooi uit. Het is technisch zeer begaafd gemaakt.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (2)

Expert Marcel Brouwer taxeert twee glas-in-loodramen. Hij vertelt dat Jan Schouten de eigenaar was van glasatelier Prinsenhof in Delft. Jan Schouten deed veel restauratiewerk, onder andere van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, maar hij was zelf geen ontwerper. Daarvoor gaf hij anderen opdracht. De randen zijn waarschijnlijk door arbeiders gemaakt en de middenstukken door kunstenaars. Dat zou bijvoorbeeld Herman Veldhuis kunnen zijn, of Dirk Boode. Het zijn unica, met de hand geschilderd. De vissen doen denken aan het japonisme, de invloed vanuit Japan. Het zijn prachtige art-decopanelen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (1)

Expert Willem de Winter taxeert een schilderij. Meneer kocht in 1977 het boek met Bijbelse illustraties 'Hij was een van ons' van Rien Poortvliet. Hij vond het boek zo mooi, dat hij besloot Rien Poortvliet een briefje te sturen met de vraag of hij een tekening van hem kon kopen. Uiteindelijk kwam er een briefje terug dat hij langs kon komen. De platen uit het boek verkocht Poortvliet niet, maar hij had wel een schilderij en een aquarel staan, waaruit meneer er een mocht kiezen. Maar de keuze was zo lastig, dat hij ze maar allebei heeft gekocht. Dit voorval is erg zeldzaam, want Poortvliet verkocht eigenlijk nauwelijks schilderijen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum Beelden aan Zee Den Haag

Expert Jaap Polak taxeert vanuit Museum Beelden aan Zee een aardewerken kom. Het is bijzonder dat aan de binnenkant van deze Iraanse kom een leeuw staat afgebeeld. In de islam beeldde men namelijk liever geen mensen of dieren af, maar in Perzië was het in de Sjiitische samenleving wel degelijk toegestaan. De leeuw is een teken van moed en het is een koninklijk dier. De kom komt uit Noord-West Iran, dit aardewerk is typerend voor het zogenaamde Garrusgebied.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum het Valkhof Nijmegen

Er wordt getaxeerd vanuit Museum Het Valkhof in Nijmegen. Expert Fred Kats taxeert een boogpendule. De pendule is gemaakt in Frankrijk, maar in Nederland verkocht door de Italianen Truffino & Giovino in Amsterdam. Zij waren naar Nederland geëmigreerd en hadden een voornaam handelshuis van luxegoederen. Ze waren ook leverancier van Lodewijk Napoleon en Paleis 't Loo. Ze trokken met hun klokken, pendules en sieraden door het hele land langs jaarmarkten. Verder taxeert Paul van Rosmalen een lichtkast. De lichtkast is gemaakt van Ber Mengels. Ber Mengels kwam uit een mijnwerkersgezin. In 1950 trok hij van Limburg naar Den Haag en daar werd hij vooral bekend als schilder van de nieuwe Haagse School. In de jaren zestig heeft hij geëxperimenteerd met bewegende kunst en lichtobjecten. Dat was in de tijd van de 'op art' (optical art, kunst met optische illusies) en kinetische (bewegende)kunst. Kunstenaars als Vasarely en Tinguely waren prominenten uit deze stromingen. Kunstenaars zochten naar gewone, simpele materialen en naar andere vormen dan alleen schilderen. Dit werk past dus helemaal in die tijd.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (3)

Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Menno Hoencamp taxeert een klok. Deze klok is van Josef Hoffman, de hoofdontwerper en oprichter van de Wiener Werkstätte uit Wenen. Wim Bouman taxeert een spijkerbeeldje. Zo'n spijkerbeeld heet een 'Nkisi'. Het werd gebruikt tegenover het kwaad. Via het beeldje kon je in aanraking komen met de geestenwereld. Mieke Zilverberg taxeert een Grieks zwartfigurige amfoor. Het woord amfoor betekent 'aan beide kanten te dragen'. Dit type vaas werd gebruikt voor de wijn en komt uit de periode 510-500 voor Christus.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: De Kunsthal Rotterdam

Een extra uitzending van Tussen Kunst en Kitsch ter nagedachtenis aan oud-presentator Cees van Drongelen, overleden op 20 mei jl. Het gaat om zijn een-na-laatste uitzending op 9 december 2002, vanuit de Kunsthal in Rotterdam.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (2)

Taxaties vanuit diverse musea. Expert Martijn Akkerman taxeert een hanger die gemaakt is van rozenkwarts. Maar meestal is dat troebel van kleur, deze is doorzichtig en dat is heel bijzonder. Esther Aardewerk taxeert een 72-delige zilveren bestekset. Ze vertelt dat je tot in de 17e eeuw zelf je bestek mee moest nemen. Niet mes en vork, maar vaak alleen een lepel, daar kon je soep mee eten, de rest at je met je handen. Wie het zich kon veroorloven, liet dit in edelmetaal uitvoeren. Rob Driessen taxeert een klok. Jarenlang is gedacht dat deze klok een ontwerp van architect Victor Horta was. Het is een zeldzaam en kostbaar klokkenstel.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea (1)

Taxaties vanuit diverse musea. Expert Remco van Leeuwen taxeert twee barokken engelen. Bijzonder is dat de originele polychromie van wit en goud nog op de beeldjes zit, die toch al driehonderd jaar oud zijn. Expert Kitty Laméris taxeert een tegeltableau. Het is rond 1800 gemaakt in Rotterdam en er staan koeien en ossen op. De tegels zijn gemaakt naar prenten van Nicolas Berchem en vooral de plassende koe is een bekende afbeelding. Rob Driessen taxeert een set van zeven kleine fruitbordjes en een grotere schaal uit 1934. Ze zijn gemaakt door een schilder van de Bergense School, Piet Wiegman.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum More Gorssel

Er wordt vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Willem de Winter taxeert een prent van een oog met daarin een doodshoofd. De prent is gemaakt door Maurits Cornelis Escher. Escher is een bekend graficus, hij hoort bij de groten uit de Nederlandse twintigste eeuw. Hij is beroemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. Dit is een 'mezzotint', een techniek waardoor je fijne en bijzondere nuances kunt aanbrengen, met halftonen en veel contrast. In zijn oeuvre van circa 450 prenten zijn maar 7 mezzotinten bekend.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum Louwman Den Haag

Er wordt in het Louwman Museum getaxeerd. Expert Titia Reuser taxeert een art deco ring. Ze vertelt dat de kwaliteit van de steen hoog is. Het slijpsel is vierkant, carré. Dit rustige slijpsel voegt geen extra schittering toe aan de de steen, zoals bij het briljantslijpsel. Bij een carré moet de steen het helemaal zelf doen en dit slijpsel wordt daarom alleen toegepast bij diamanten van hoge kwaliteit. Het is modern qua ontwerp, met strakke, geometrische vorm in art-decostijl. Verder taxeert expert Jan Beekhuizen een tinnen kan. De vorm van de kan is typerend voor Noord-Frankrijk/Zuid-België. De kan blijkt uit Doornik te komen, op z'n Frans Tournai.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Singer Laren

Er wordt getaxeerd vanuit Singer Laren. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van Jaap Nanninga. Dit schilderij is buitengewoon helder en in felle kleuren geschilderd, in tegenstelling tot veel van zijn schilderijen die een heel tonalistisch karakter hebben. Het schilderij heeft een hele herkenbare handtekening, onmiskenbaar een werk van Jaap Nanninga. Expert Joseph Estié taxeert een toiletpot met bloemen en vogels. Dit is een mooi voorbeeld van de eerste generatie Engelse wc-potten. Toen er wateraanvoer en rioolafvoer werd aangelegd, was dat een enorme cultuurshock.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Cobra Museum Amstelveen

In het Cobra Museum in Amstelveen taxeert expert Rob Driessen drie keramiekvazen. Deze drie vazen zijn ontworpen door Bodil Manz, een Deense pottenbakster. Ze is 77 jaar, geboren in 1943 in Kopenhagen. Ze is een internationale topper op het gebied van hedendaagse keramiek en is al tientallen jaren actief. Ze heeft een speciale techniek waardoor haar ontwerpen flinterdun worden. Verder taxeert Paul van Rosmalen een schilderij van een spoorwegemplacement gemaakt door Harm Kamerlingh Onnes. Harm Kamerlingh Onnes was een Leidse kunstenaar. Zijn vader was schilder, en kende Albert Einstein waar hij ook nog portretten van heeft gemaakt.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Museum het Valkhof Nijmegen

Er wordt getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Fred Kats taxeert een boogpendule. De pendule is gemaakt in Frankrijk, maar in Nederland verkocht door de Italianen Truffino & Giovino in Amsterdam. Zij waren naar Nederland geëmigreerd en hadden een voornaam handelshuis van luxegoederen. Paul van Rosmalen taxeert een lichtkast. De lichtkast is gemaakt door Ber Mengels. Ber Mengels kwam uit een mijnwerkersgezin. In 1950 trok hij van Limburg naar Den Haag en daar werd hij vooral bekend als schilder van de nieuwe Haagse School. In de jaren zestig heeft hij geëxperimenteerd met bewegende kunst en lichtobjecten.