

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Expeditie Nederland - Alle afleveringen
Het is zomercarnaval in Rotterdam. Het feest werd voor het eerst in 1983 gevierd in Utrecht onder de naam Antilliaans Zomercarnaval en is uitgegroeid tot het grootste zomerfeest van Nederland.
Nynke Cuperus is 74 jaar en runt al meer dan veertig jaar haar eigen boerderij. Verder aandacht voor Sarel de Jong; zij begon acht jaar geleden met kickboksen en stond binnen de kortste keren aan de absolute wereldtop.
In het voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht wordt nu in alle vrijheid kunst gemaakt. Verder aandacht voor kunstenaar Niek Welboren en Haagse matten in het fotomuseum in Den Haag.
Water, water en nog eens water. Als je in Zeeland woont, kun je er niet omheen. Op Bonaire zorgt een aangenaam briesje ervoor dat het prima vertoeven is. En die wind maakt Bonaire ook een geschikt eiland voor windsurfers.
Influencers hebben duizenden volgers op YouTube en Instagram en hebben ook veel invloed op hun volgers op sociale media. Maar hoe brengen ze iedere dag hun boodschap de wereld in? Onze verslaggevers volgen influencers met een Hollandse flair.
Voor lekker en bijzonder eten hoeven we helemaal niet de grens over. Ook in ons eigen Nederland kunnen de eetgewoonten van stad en streek verrassen. De verslaggevers gaan op zoek naar de overheerlijke Hollandse eetcultuur.
Voor de meeste mensen is de nacht om te slapen. Toch zijn er meer dan een miljoen mensen die 's nachts hard aan het werk zijn. De verslaggevers gaan op zoek naar mensen en dieren die tot leven komen als wij op één oor liggen.
Wie hoorde in de jaren 70, 80 en 90 als tiener niet bij een subcultuur? Was je een hippie, gabber of gothic misschien? Maar een subcultuur is meer dan een uitgesproken stijl hebben.
Regionale verslaggevers duiken in uiteenlopende thema's. Rond deze thema's gaan ze op zoek naar bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen. En zo schetsen zij een eigen beeld van Nederland. Wat zijn de verschillen tussen de provincies? En wat houdt mensen bezig?
Regionale verslaggevers duiken in uiteenlopende thema's. Rond deze thema's gaan ze op zoek naar bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen. En zo schetsen zij een eigen beeld van Nederland. Wat zijn de verschillen tussen de provincies? En wat houdt mensen bezig?
Regionale verslaggevers duiken in uiteenlopende thema's. Rond deze thema's gaan ze op zoek naar bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen. En zo schetsen zij een eigen beeld van Nederland. Wat zijn de verschillen tussen de provincies? En wat houdt mensen bezig?
Morgen is het Keti Koti. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Theatermaker en docent Eva Beijneveld leert jongeren over Keti Koti. Peace Baars-Dekkers wil anderen bewust maken van dit slavernijverleden. Ze maakt filmpjes voor social media. In Middelburg, dat een grote rol speelde tijdens de slavernij, maken we een stadswandeling langs plekken met herinneringen uit deze tijd. Tot slot is geschiedenisleraar Max Elstak gefascineerd door het slavernijverleden van Curaçao. Hij ziet de doorwerking van deze geschiedenis terug in de huidige maatschappij.
We zien de Limburgse likeurstoker Willem Reuver, Omroep Brabant bezoekt monniken die trappistenbier maken, NH woont een Japanse theeceremonie bij en RTV Oost gaat langs bij een paardenmelkerij.
Grafisch tekenaar Mark Schalken groeide op in Emmeloord, maar vond het daar als puber verschrikkelijk. Op kamers in de grote stad begon zijn leven pas echt. Over de eenzame periode in de polder maakte hij een fotoboek: Polderlichaam. Verder zien we dat niet alleen mensen, maar ook dieren verkassen. De ruimte van de grootste meeuwenkolonie van Europa wordt steeds meer in beslag genomen door bebouwing. Tot slot zien we Hellen uit Groningen. Ze was altijd van plan om terug te gaan. Inmiddels runt ze in Ulrum een bed and breakfast.
Rob Idema is een van de vrijwilligers die kunstmatige vlotjes in het water legt voor de zwarte stern. Deze vogel komt uit Afrika gevlogen om haar eitjes op dit soort vlotjes te leggen. Martin Balk uit Drenthe gebruikt de Europese havik, de slechtvalk en de woestijnhavik voor de jacht. Stadsecoloog en vogelspotter Remco Daalder uit Amsterdam heeft het boek De Soortenjager geschreven, dat gaat over fanatieke vogelspotters. Tot slot zien we de Surinaamse zangvogelvereniging in Den Haag.
Jaarlijks trekken miljoenen Nederlanders eropuit met tent, vouwwagen of caravan. Maar wat maakt kamperen zo leuk? De 93-jarige Dorus Jansen is de oudste campingbaas van Nederland. Hoewel hij nog in goede gezondheid verkeert, wil hij stoppen met de camping. Op Aruba gaat men de twee weken rond Pasen massaal kamperen, waarbij ze zelfs geïmproviseerde keukens en badkamers bouwen. Tot slot bestaat de naturistencamping van Peter Blansjaar 50 jaar. Deze vereniging is uitgeroepen tot mooiste verenigingsterrein van Nederland.
Oude fabrieken, theaters of filmsets zijn allemaal restanten van een luisterrijk verleden, ofwel: vergane glorie. Na een massaontslag op de Rotterdamse Droogdok Maatschappij was het gedaan met de gloriedagen. We spreken oud-werknemers over de hoogtijdagen. Bob Thissen zoekt van jongs af aan naar gebouwen die verlaten, maar charmant zijn. Echter, zijn hobby is niet zonder gevaar. Nadat er in de twintigste eeuw duizenden Groningers in de strokartonindustrie werkten, moesten de fabrieken sluiten. De mooiste strokartonfabriek krijgt nu een nieuwe invulling.
Veel jongeren verhuizen voor studie of werk naar de randstad. Toch zijn er tegenwoordig ook veel jongeren die in de eigen regio blijven. We gaan op zoek naar jongeren in de regio. Op Texel werken jong volwassenen met een psychiatrische zorgaanvraag of een licht verstandelijke beperking. Verder zien we de achttienjarige Quinten Beldman. Hij is de jongste aannemer van Nederland. Redmer Marck zet zich in voor de LHBTIQ+-gemeenschap in een Haags park. Tot slot woont de vijftienjarige Eldert Groenhof in Heidenskip, een klein dorpje in Friesland. Geen haar op zijn hoofd die denkt aan verhuizen naar een stad.
De visserij is tegenwoordig niet meer de belangrijkste bron van inkomsten in Nederland. Toch zijn de vissers geen eenzame verstekelingen op zee. Een familie uit Bergen op Zoom vist op ambachtelijke wijze naar ansjovis. Verder heeft de eeneiige tweeling Aard en Peter Lagerwerf een viskraam. Ze hebben veel verstand van vis en zingen op sociale media liedjes over vis. Op Bonaire zien we een lokale visser die een inkijkje geeft in zijn dagelijks leven en in Zaandam woont Roy Noom, een fanatieke meervallenvisser.
Steeds meer beroepen sterven uit doordat machines het werk uit handen nemen, maar ook doordat ze niet meer zijn toegestaan. Een voorbeeld hiervan is palingvisser. Europese regels leggen dit beroep aan de banden. In Tegelen staat nog één sigarenfabriekje, waar dagelijks handgemaakte sigaren gemaakt worden. Verder is Jo Verhagen een van de laatste vuurtorenwachters die Westkapelle gekend heeft. Tot slot werd handwerken vroeger van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig waagt slechts een enkeling zich hier nog aan.
Uit onderzoek is gebleken dat dialecten en streektalen in een rap tempo uit onze taal verdwijnen. Samen met vlaaienbakker Henk Hover gaat L1 op zoek naar het ultieme Limburgse dialect. In de Achterhoek bezoeken we Gerrit Vossers, die dagelijks het weer presenteert in Achterhoeks dialect. Renske Berckmoes maakt een podcast in het Zeeuws-Vlaamse dialect. Tot slot leeft Marja Kivit zoals dat rond 1900 ging. Ze heeft een dialectwoordenboek geschreven met het dialect van Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg.
De allereerste kermis in Nederland was, voor zover bekend, in 1023 in Wijk bij Duurstede. Tegenwoordig zijn zo'n 1500 kermissen per jaar in het land. Samantha en Bernd hebben samen een zweefmolen en suikerspinkraam op de kermis. Het is best zwaar om zich staande te houden. John van Dam heeft botsauto's op de kermis. Hij is de vierde generatie die de botsauto's beheert en zijn zoon Jordy wordt de vijfde. Rob Noordhoek van Museum Rotterdam vertelt over de Reus van Rotterdam. Tot slot zien we Martin Speelman. Hij en zijn vrouw hebben een botsautoattractie en hun dochter een suikerspinkraam.
Begraven is de laatste tijd steeds minder populair. Echter, islamitische begraafplaatsen worden steeds voller. Hamed van stichting Bibin vindt het tijd voor een nieuwe islamitische begraafplaats. In Eext ligt de natuurbegraafplaats Hillig Meer, waar al tien jaar mensen in de natuur worden begraven. De familie Hulsman heeft een dierenbegraafplaats in Dalfsen. Tot slot kreeg Marjolein Hartman in de nacht van 11 op 12 mei 2020 twee agenten aan de deur die haar vertelden dat haar zoon Max een van de omgekomen surfers in Scheveningen is. Ze deelt haar verhaal.
Ecologisch landschapsontwikkelaar Joel Stockey wil de natuur helpen door planten en bomen op een manier neer te zetten die goed is voor planten en dieren. Verder zien we Tim Huijsmans, de oprichter van Faunawatch. Met deze internationaal opererende dierenwelzijnsorganisatie wil hij bedreigde diersoorten redden. De Hambaken in Den Bosch staat bekend als een slechte wijk. Youssef Noudri startte samen met zijn broer een kickboksschool, die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijke organisatie in de wijk. In Almere staat het Huis van de Vrede, waar culturen samenkomen en samenwerken.
Het kerkbezoek in Nederland loopt terug. Sommige kerken krijgen daarom een nieuwe bestemming. In Rotterdam kan je de kerk naar je toe laten komen. We zien het wijkpastoraat in de wijken het Nieuwe Westen en het Oude Westen. De Stadskerk in Groningen is erg populair onder jongeren. Verder zien we de Joannes Boscokerk in Venlo. Deze kerk doet nu dienst als klimhal. Tot slot probeert rapper MCLA uit Harderwijk zijn liefde voor hiphop te combineren met zijn liefde voor het christelijke geloof.
We gaan op pad met echte doorzetters. Marko en Mariska kraakten een karakteristieke boerderij in Middelstum, die eigenlijk gesloopt zou worden. Een jaar later bleek hun missie geslaagd: ze mochten het pand kopen. Mariska werd op haar zevende doof. Later kreeg ze kanker. Maar haar grote droom, motorracen, laat ze niet varen. Tot slot werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in café Finish Your Breakfast in Almere.
Retro en vintage in het interieur zijn helemaal hip. Voor sommige mensen is retro echt een lifestyle. Jacky Plantaz is rock-'n-roll-fan. Hij heeft bakkebaarden, een vetkuif en geeft danslessen in boogiewoogie en jive. Verder treden The Mocks op in Haarlem. Bij Awesome Place in Utrecht kiezen gamers ervoor om oude videospelletjes te spelen, die er veel minder flitsend uitzien dan de moderne games. Tot slot zien we Han en Martin die klassieke Amerikaanse wagens restaureren.
Molens horen van oudsher bij het Nederlandse landschap. Nadat veel molens door modernisering en technologische ontwikkeling tot stilstand kwamen, neemt de belangstelling tegenwoordig weer toe. TU-student Sebastiaan Mulders doet onderzoek naar molens. Verder zien we Vaags Molenwerken in Aalten, wat een echt familiebedrijf is. Tot slot zien we de jongste gediplomeerde molenaar van Zeeland: de 20-jarige Thijs Groosens.
Nederland is een land van boeren en tuinders. De laatste jaren verandert er veel in deze sector. Omroep West bezoekt Roel van Buuren. Hij heeft een boerderij in het Westland, tussen de grote kassen. In Flevoland bezoeken we de wijngaarden van Sylvia en Geert. Wat is de smaak van wijn uit Flevoland? In Ooltgensplaat heeft Cornelis Mosselman veel plannen om zijn bedrijf toekomstgericht te maken. Tot slot bezoeken we Bartele. Hij heeft biologische melkkoeien, kippen en een speeltuin met restaurant.
Na twee jaar corona is het weer tijd voor een feestje. Al meer dan 25 jaar verandert Amersfoort in de zomer voor een paar dagen in een soort Rio aan de Eem tijdens het Dias Latinosfestival. Verder gaan we langs bij kreeftenvisser Evert van de Zande. Het kreeftenseizoen wordt vandaag immers feestelijk geopend.
Het gezin is een van de meest voorkomende samenleefvormen. Vader, moeder en kinderen geldt als standaard, maar er komen steeds meer nieuwe gezinsvormen bij. We bezoeken familie De Bree. Zij hebben samen een camping voor mensen met een beperking. Verder zien we Jasmijn Fiering. Zij werd geboren met een open ruggetje. Toch laten zij en haar gezin zich nergens door tegenhouden. Ook zien we het gezin van de Russische Katya Filatova. Ze zijn gevlucht uit hun land en hebben tijdelijk onderdak in Ter Apel gevonden. Tot slot heeft de familie Knops een eigen supermarkt in de vorm van een voedselbos.
De meeste mensen in Nederland wonen in een gezin met kinderen, met een partner of als alleenstaande ouder. Toch zoeken steeds meer mensen naar andere manieren van samenleven. In Zeeland zien we 't Sasse hofje, een woonplek voor jong en oud. In 1990 begonnen Paulo en Mayka circus Zanzara. Met hun dochter, schoonzoon en hun kinderen wonen ze op hun eigen terrein met allemaal een eigen pipowagen. In Brabant zien we Wonenzoals, een woonvorm voor jongeren met een beperking. Tot slot zien we in Utrecht een flat die slecht bekend stond, maar sinds de nieuwe buren neerstreken, gaat het veel beter.
We gaan op zoek naar lokale helden. Een daarvan is oud-politieman Peter Kattenstaart. Hij redde de plaatselijke biljartclub van de ondergang. Ben Feringa is de Nederlandse held van de wetenschap. In 2016 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde. In Limburg wonen twee vriendinnen die in het bos een man hebben gered die onwel werd. Hierdoor is een bijzondere band ontstaan. Tot slot is Leo de Waal een lokale held. Elke week staat hij met zijn knalgele busje in het park in Arnhem om soep uit te delen aan daklozen.
Het is vandaag de Internationale Dag van de Verpleging. Daarom volgen wij Nicole Claessens. Zij is vrijwilligster op de wensambulance in Limburg. Dit emotionele werk geeft Nicole voldoening. Verder volgen we de vloggende verpleger Rob Heebink. Hij begon tijdens corona met vloggen vanuit het verpleeghuis waar hij werkt om te laten zien wat er gebeurde in de verpleeghuizen. In Zeeland spreken we met een student verpleegkunde. Tot slot volgen we zorgmanager Mimi tijdens haar werk in een hospice op Bonaire. Dit hospice wordt gerund door vrijwilligers.
Vroeger was het heel normaal om je eten uit de natuur te halen. Wij gaan op zoek naar het lekkerste eten uit de natuur. Viktorija Oudman eet alleen maar rauw en onbewerkt voedsel. Ooit had zij een auto-immuunziekte, maar heeft daar dankzij haar dieet geen last meer van. Lenie Slob zette 'Symbiose' op in Noordeloos. In deze zelfbedieningswinkel zijn producten van biologische boeren en tuinders te koop. Verslaggever Eva Hulscher probeert alle ingrediënten voor haar lievelingsontbijt lokaal te verzamelen.
Angst, sombere gevoelens en relatieproblemen horen bij het leven, maar soms is het goed om een professional in te schakelen. In Utrecht zien we hoe angstige mensen bij Altrecht in Utrecht geholpen kunnen worden door middel van VR-therapie. Zij stappen met een VR-bril virtuele werelden binnen om het echte leven straks weer aan te kunnen. Op het strand van Scheveningen geeft Sabine Wensink therapie door middel van surfen.
Deze week staat Europa in het teken van de 66e editie van het Eurovisie Songfestival. 36 landen strijden in Italië om de grote eer. Wij gaan op zoek naar regionaal zangtalent. In de Achterhoek zet de band Boh Foi Toch zalen op zijn kop. In Deventer staat de 25-jarige Ammar bekend als de kebab-zanger en in Eindhoven zien we singer-songwriter Remme, die dankzij Spotify doorbrak bij een miljoenenpubliek. Tot slot zien we Klezmagic, een groep enthousiaste muzikanten uit Amsterdam.
De verslaggevers storten zich op de wereld van de snelheidsduivels. Een groep Arubanen racet op een spectaculaire manier over Aruba, dat ook een internationaal vermaard racepark heeft. De dragracers zijn de elite onder deze snelheidsduivels. Hoe kouder de raceauto, hoe sneller deze is. Maar hoe doe je dat in een tropisch klimaat? Verder zijn de hazewindhonden van Marcel Roberts wereldkampioen. Tot slot kunnen mensen in het Zuid-Hollandse Rockanje eindelijk weer genieten van historische motorracers.
Herman Veltkamp is Oranjefan in hart en nieren. Hij is eigenaar van het Oranjemuseum in Diepenheim. Hier is alles over de koninklijke familie te vinden. Berry Rutjes is hoedenontwerper en -maker. Ze is gespecialiseerd in de klassieke, ambachtelijke technieken van het maken van hoeden. Geregeld kloppen er koninklijke klanten bij haar aan voor een bijzonder hoofddeksel.
De verslaggevers van Expeditie Nederland gaan op zoek naar verschillende vormen van gastvrijheid. Zo geeft de gepensioneerde Dick afgedankte fietsen een nieuw leven. Hij verkoopt ze voor een klein prijsje door aan vluchtelingen, wat hij ziet als een manier om ze welkom te heten. Verder wil Natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap dat dieren en planten op de Zeeuwse stranden weer een plek krijgen. Tot slot zorgen De Blauwe Engelen van de Stichting Gastvrij 's-Hertogenbosch voor een gastvrije ontvangst van de bezoeker van de stad.
In het ziekenhuis zorgt het medisch personeel goed voor de patiënten. Er zijn verschillende vrijwilligers actief om de professionals te ontlasten. We gaan langs bij Andrea van Sonderen uit Arnhem. Zij weet al jaren wat een dier met mensen kan doen. Van knuffelen met dieren word je namelijk rustiger en gelukkiger. Zorgclown Sandy gaat elke werkdag op bezoek bij cliënten. Verder proberen professionele kunstenaars kinderen in een wereld te brengen waar alles kan en mag én we zien logeerhuis De Opstap in Groningen.
De verslaggevers bezoeken mensen die met veel liefde vrijwillgerswerk doen. Rinus Jenezon doet al 60 jaar vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging SVV in Scheveningen. Voor al zijn harde werk wordt Rinus in het zonnetje gezet. Mila Romijn zet zich in voor haar buurtbewoners.
Waar vind je de stilte nog? Oud-schaapherder Sjoerd Stellingwerf uit Gelderland maakt zich daar zorgen over. Ook omdat de stilte hem veel heeft gebracht. In Groningen zijn nog veel stille plekken te vinden. Wadloopgids Theo Spijker is regelmatig op de Wadden om tochten met wandelaars voor te bereiden.
RTV Rijnmond neemt een kijkje op een nog varende, gerestaureerde Groninger zeetjalk. Eigenaar Gaby Schouten heeft de tjalk zelf gerestaureerd. RTV Drenthe gaat aan boord met Gabriëlla van der Wilt uit Hoogeveen. Ze is tweede stuurman op een grote ferry. Rebo Hoogenboom uit Friesland kwam op het idee om het legendarische cruiseschip Titanic op schaal na te bouwen.
Elke regio kent zijn eigen paastradities. Zo is notenschieten in Groningen een oud volksgebruik. Hierbij is het de bedoeling om een reeks walnoten met een kogel van een lijn te schieten. Verder wordt de Matthäus Passion nergens ter wereld zo veel uitgevoerd als in Nederland. Verslaggever Annelies zoekt uit wat de betekenis van konijnen en hazen is met Pasen. Tot slot zijn mensen in Overijssel al weken bezig met het verzamelen van hout voor de traditionele paasvuren.
De verslaggevers duiken in de wereld van de jagers en verzamelaars. Nederland kent duizenden verzamelaars die veel tijd, geld en energie steken in de jacht naar dat ene bijzondere voorwerp. Zo verzamelt Diny Wijnhoven uit Wanssum religieuze voorwerpen. Ze heeft een museum aan huis. Jeffrey uit Arnhem woont in zijn verzameling van spullen uit de jaren 50. Hans Wagemakers speurt de weilanden rond zijn woonplaats Raamsdonk af met zijn metaaldetector. Zo vond hij al meerdere bijzondere, historische voorwerpen.
Regionale verslaggevers duiken in uiteenlopende thema's. Rond deze thema's gaan ze op zoek naar bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen. En zo schetsen zij een eigen beeld van Nederland. Wat zijn de verschillen tussen de provincies? En wat houdt mensen bezig?
Wandelen is een heel populaire bezigheid. Zeker door corona zijn steeds meer mensen gaan wandelen. Na corona wil ruim tachtig procent van de Nederlanders blijven wandelen. Daarom trekken wij de wandelschoenen aan. De Curaçaose Berber brengt alle heuvels boven de zestig meter op het eiland in kaart. Verder zien we Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode. Hij verzamelt olifantenpaadjes, paadjes die zijn ontstaan doordat mensen een kortere route kiezen dan de gebruikelijke weg.
In Nederland produceren we steeds meer afval. We gaan daarom op zoek naar een creatieve manier om iets aan de groeiende afvalberg te doen. Merijn Tinga surft op zijn surfplank, gemaakt van plastic afval, heel Europa door. Hij maakt zich momenteel op voor een tocht van 300 kilometer van Brussel naar Amsterdam. In Friesland leeft een groep mensen 'off grid'. Zij produceren bijna geen afval meer. Tot slot hergebruikt Henri Grootenhuis materialen, zoals wieldoppen, afvalhout en sigarendozen.
In de coronatijd zijn veel huisdieren aangeschaft. De keerzijde hiervan is dat sommige mensen niet goed nagedacht hebben over de consequenties die zo'n beestje met zich meebrengt. Er worden beesten afgedankt. We gaan op zoek naar mensen met een groot hart voor zwerfdieren, zoals de verzorgers van leeuwenwelp Remy. Ook gaan we langs bij het Katshuisch van Arianne de Jong, waarin zij katten met een handicap opvangt, en Chögyal Trizin, een boeddhistische monnik met een grote liefde voor wilde ganzen. Tot slot zien we Haarlemmer Rob Dumont. Hij is dol op reptielen.
