

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
College tour - Alle afleveringen
Onder Esther Ouwehand groeit de Partij voor de Dieren (PvdD) als kool. Ze zitten nu met zes zetels in de Tweede Kamer, maar in de peilingen zijn dat er al tien. De partij staat bekend om haar activistische houding en eist radicale verandering voor dierenwelzijn en tegen klimaatverandering. Esther Ouwehand groeide op aan de kust, in Katwijk, waar ze bij haar ouders elke dag vlees en vis te eten kreeg. Als tiener zag ze een tv-reportage over veevervoer. Dat hakte er zo in, dat ze sindsdien door het leven gaat als veganist. In haar vrije tijd bezoekt ze het liefst keiharde rock- en metalconcerten.
Ali Niknam is de oprichter van Bunq bank. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op 1,6 miljard euro en hij stond nog voor zijn veertigste verjaardag aan de wieg van drie miljardenbedrijven. Niknam, de Nederlandse versie van Apple-oprichter Steve Jobs, is een rasondernemer met lef. Bij Bunq verhoogde hij als eerste bank in Nederland fors de spaarrente. Op zijn achtste vluchtte hij met zijn ouders van Iran naar Nederland en als tiener deed hij niets liever dan programmeren en ondernemen.
Twee jaar geleden reed de relatief onbekende Caroline van der Plas in een tractor het Binnenhof op, inmiddels is ze een van de meest invloedrijke politici van dit moment. Met de BoerBurgerBeweging groeide ze in de afgelopen twee jaar van één zetel in de Tweede Kamer naar de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Maar hoe houdt ze een gloednieuwe partij in de hand? En hoe gaat BBB in de provincies Nederland uit de stikstofcrisis halen? Ze is te gast in College Tour.
De Zweedse Ola Källenius, CEO van Mercedes-Benz, staat op dit moment voor gigantische uitdagingen. Niet alleen de ambitieuze klimaatdoelen, maar ook de snelle opmars uit China met de productie van elektrische auto's bedreigen het Duitse automerk. Mercedes-Benz is het oudste automerk ter wereld, beter bekend als 'Das Haus'. De Duitse auto's staan voor degelijkheid, comfort en luxe. Menig hoogwaardigheidsbekleder, dictator en vrijheidsstrijder verplaatst zich in een luxe Mercedes. In College Tour gaat Källenius in gesprek met studenten over leiderschap, klimaatdoelen en natuurlijk de Formule 1.
Ze is twee keer wereldkampioen op de duizend meter, een keer wereldkampioen sprint en veroverde een zilveren Olympische medaille in Peking. Jutta Leerdam is de absolute schaatskoningin van dit moment. Maar ook buiten de schaatsbaan blinkt Leerdam uit. Met ruim vier miljoen volgers op sociale media is ze een icoon, influencer en voorbeeld voor andere jonge vrouwen. Zo zet ze zich in om het taboe op menstruatie en overgewicht te doorbreken. Sinds heel kort heeft Leerdam een relatie met de Amerikaanse YouTube-ster en kickbokser Jake Paul.
Sigrid Kaag is vicepremier en de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Het is een spannende tijd. Voor het eerst in lange tijd moet er weer bezuinigd worden op de begroting, terwijl Kaag genoeg geld moet overhouden voor ambitieuze klimaatplannen, vluchtelingen en de ereschuld aan de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Naast de politieke uitdagingen krijgt Kaag op persoonlijk vlak ook veel te verduren. Als vrouwelijke politicus heeft ze te maken met veel online haat en bedreigingen en al meerdere keren kwamen inmiddels welbekende fakkeldragers haar opzoeken. We praten erover met haar in College Tour.
De muziek van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi scoort miljoenen streams op Spotify en zijn werk is te horen in Oscarwinnende films als Intouchables en Nomadland. Einaudi is de koning van de rustige en therapeutische muziek. De natuur speelt een belangrijke rol in het werk van de Italiaan, die zich grote zorgen maakt om klimaatverandering. In zijn muziek hoort de luisteraar kabbelend water en rustiek windgeruis, of juist vallend ijs in ruige fjorden. In het Amsterdamse Concertgebouw gaat de legendarische componist Ludovico Einaudi onder leiding van Twan Huys in gesprek met studenten.
Sander Schimmelpenninck is een van de meest invloedrijke opiniemakers in Nederland. Hij ruilde als jonge advocaat op de Zuidas de advocatuur in voor de journalistiek. Op 32-jarige leeftijd schopt Schimmelpenninck het tot het hoofdredacteurschap van het zakenblad Quote. Als presentator van de VPRO-serie Sander en de kloof laat Schimmelpenninck zich ook gelden als tv-maker. Hij heeft met de Zelfspodcast een van de best beluisterde podcasts van Nederland en laat wekelijks van zich horen als best gelezen columnist van de Volkskrant.
Christianne van der Wal is verantwoordelijk voor hét politieke hoofdpijndossier van dit moment: stikstof. Ze moet als minister het doel van 50% stikstofreductie in 2030 zien te realiseren. Maar toen Van der Wal bekendmaakte waar in Nederland de stikstofuitstoot flink omlaag moet, reden boze boeren nog dezelfde avond met trekkers naar haar privéwoning. Massale boerenprotesten volgden: van omgekeerde vlaggen tot geblokkeerde snelwegen. Inmiddels ligt er een kritisch stikstofrapport van Johan Remkes waar Van der Wal, die eerder vijf jaar voorzitter van de VVD was, mee aan de slag kan.
Met ruim dertig jaar aan ervaring in de rechtszaal behoren Carry en Geert-Jan Knoops tot de top van de advocatuur. Het echtpaar-Knoops verzorgde de verdediging in spraakmakende processen, zoals die van Julio Poch en Geert Wilders. Ook stonden zij de verdachten bij in zowel de Puttense als de Deventer moordzaak. Daarnaast staat het echtpaar momenteel ook Marco Borsato bij, die onder vuur ligt door aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Met gevaar voor eigen leven doet CNN-oorlogsverslaggever Clarissa Ward verslag vanaf het front. Ze ziet hoe de Syrische opstand uitmondt in een bloedige burgeroorlog. In Kabul is Ward een van de laatste journalisten die Afghanistan verlaat als het land onder de voet wordt gelopen door de taliban. Begin dit jaar zit ze in een schuilkelder in Kiev, als boven haar Russische raketten hun burgerdoelen vinden. Ward ontdekt dat de Russische geheime dienst achter de vergiftiging zit van oppositieleider Alexei Navalny. Onder leiding van Twan Huys gaan studenten in gesprek met de dappere oorlogsverslaggever Clarissa Ward.
Geen mens liep ooit sneller dan Usain Bolt. De Jamaicaanse sprintlegende won op drie opeenvolgende Olympische Spelen op drie verschillende sprintonderdelen een gouden medaille: in Beijing (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) was Bolt de snelste op de 100 en 200 meter, en met de Jamaicaanse ploeg ook op de 4x100 meter estafette. In 2017 ging Bolt met sportpensioen, maar nog altijd zijn de wereldrecords op die afstanden in zijn handen. De door doping geteisterde atletieksport kon nog maar weinig mensen boeien - tot Bolt op het toneel verscheen, en de stadions voor hem vol liepen. De 'fastest man alive' is te gast.
Lex Hoefsloot droomt van een wereld zonder tankstations. Hij is medeoprichter van het bedrijf Lightyear, dat werkt aan auto's die rijden op zonne-energie. De 'Nederlandse Elon Musk' was twaalf jaar oud toen hij las over de enorme risico's van klimaatverandering. Nu bouwt hij in een fabriek in Helmond aan de toekomst. Deze zomer rollen de eerste zonneauto's, geheel voorzien van zonnepanelen, uit de fabriek. Lex Hoefsloot toont een rijdende 'Lightyear One', zoals de auto gaat heten, en gaat in gesprek met studenten.
Christine Lagarde is sinds 2019 president van de Europese Centrale Bank. Haar handrekening staat op ieder nieuw geprint eurobiljet en ze zit op een reserve van zo'n 526 miljard euro. Lagarde heeft meerdere keren het glazen plafond doorbroken, als zakenvrouw en politica in Frankrijk. Haar naam staat al jaren in de Forbes top 10 van meest invloedrijke vrouwen. Maar nu staat ze voor een ongekende crisis. Door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronacrisis schieten de prijzen van boodschappen en energie door het dak. Samen met studenten interviewt Twan Huys ECB-voorzitter Christine Lagarde in Carré, Amsterdam.
Met dertien olympische medailles is Ireen Wüst de succesvolste Nederlandse olympiër ooit. Dit jaar sloot ze haar carrière af met een prestatie die wereldwijd nog nooit vertoond is: zij wist als eerste sporter ooit bij vijf Olympische Winterspelen op rij goud te veroveren. In maart van dit jaar stopte ze met schaatsen en ging er definitief een slot op haar overvolle prijzenkast. We blikken met Ireen Wüst terug op haar imposante schaatscarrière en spreken over haar ambities voor de toekomst.
Van dossiervreter tot 'functie elders': de politieke carrière van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kent hoge pieken en diepe dalen. Hij was bijna twintig jaar de politieke pitbull van het CDA en beet zich vast in taaie onderwerpen als pensioenen en de toeslagenaffaire. Omtzigt weet zich gesteund door een grote achterban in zijn thuisprovincie Overijssel en het scheelde niet veel of hij was in 2020 gekroond tot nieuwe leider van het CDA. Maar na de affaire rondom 'functie elders' zag hij geen andere mogelijkheid dan het CDA te verlaten. Hij zat maanden thuis met een burn-out. Maar nu is hij terug in Den Haag en werkt aan zijn politieke toekomst.
De Oekraïense Jamala wint in 2016 het Eurovisie Songfestival, twee jaar na de annexatie van de Krim door Rusland. De inspiratiebron voor haar winnende nummer '1944' is haar grootmoeder. Zij was afkomstig van de Krim en werd in de jaren 40 met haar kinderen gedeporteerd door de troepen van Stalin. Nu is Jamala na de invasie in haar land zélf gevlucht voor de Russen, haar man is achtergebleven in Oekraïne. Ze resideert met haar kinderen bij haar zus in Istanbul en reist de wereld rond om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Jamala gaat in gesprek met studenten en met Oekraïners in Nederland.
Tien miljoen mensen zagen de BOOS-aflevering van Tim Hofman over de misstanden bij The Voice. Met het YouTubekanaal BOOS vecht Tim Hofman onbevreesd met draaiende camera tegen onrecht. Dat levert hem een keer een gebroken kaak op, maar ook de Televizier-Ster voor Beste Online Videoserie. Hofman weet regelmatig het nieuws te halen, bijvoorbeeld met afleveringen over het kinderpardon en de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Dit jaar wordt Tim Hofman uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de media en presenteert hij de programma's Over Mijn Lijk en Pak de Macht.
De Canadese schrijfster Margaret Atwood (1939) schreef meer dan veertig boeken, verkocht meer dan acht miljoen exemplaren van haar boek The Handmaid's Tale, is tweevoudig winnaar van The Booker Prize en is tot een icoon uitgegroeid voor vrouwenbewegingen over de hele wereld. De laatste jaren is haar ster wederom gerezen door de bewerking van The Handmaid's Tale als serie, en heeft ze daarmee een jonge generatie weten te bereiken met haar dystopische verhaal over de toekomst van vrouwenrechten. Twan Huys interviewt haar samen met studenten over haar werk en visie op de huidige stand van zaken in de wereld, vanuit Paradiso in Amsterdam.
Actrice Monic Hendrickx wist maar liefst vier Gouden Kalveren te veroveren. Ze is vooral bekend als Amsterdamse misdaadbaas Carmen van Walraven in de hitserie PENOZA. Monic Hendrickx studeerde aan de toneelacademie in Eindhoven en debuteerde in 1998 in De Poolse Bruid. In de jaren erna is ze niet meer van het witte doek weg te denken en krijgt ze belangrijke rollen in onder andere Het Zuiden en Kenau. Monic Hendrickx gaat onder leiding van Twan Huys in gesprek met studenten.
Eminence grise van de nationale politiek, Jan Terlouw, is te gast op het moment dat de formatie muurvast zit: 'Waar blijft in vredesnaam een nieuw kabinet?', liet hij zich onlangs ontvallen. Jan Terlouw - schrijver, natuurkundige en politicus - schreef tientallen bestsellers, waaronder het later verfilmde boek Oorlogswinter. Nu zet Jan Terlouw zich actief in tegen klimaatverandering. De generatie die daar het meest mee te maken krijgt, studenten, gaat met JanTerlouw in gesprek.
Programma waarin Twan Huys samen met studenten nationale en internationale spraakmakende gasten interviewt.
Twan Huys interviewt samen met studenten de befaamde en omstreden Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Hij tovert kitsch om tot kunst en verkoopt zijn werken voor astronomisch hoge bedragen. Met zijn iconische opblaasbare bloemen, zwevende basketballen en balloon dogs is hij volgens velen de belangrijkste moderne kunstenaar ter wereld. Het interview is opgenomen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat in 1988 een porseleinen beeld van Koons aankocht.
Twan Huys interviewt samen met een selecte groep studenten burgemeester Femke Halsema. Ze zetelde dertien jaar voor GroenLinks in de Tweede Kamer en is sinds 2018 burgemeester van onze hoofdstad. Aan de vooravond van het EK Voetbal, dat deels in Amsterdam plaatsvindt, spreekt Femke Halsema over de uitdagingen die ze de afgelopen jaren op haar pad vond.
Het indrukwekkende verhaal van de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. Ze spreekt over haar strijd tegen de laatste dictator van Europa, Aleksandr Loekasjenko, en over de door vrouwen geleide revolutie in haar land. Ook vertelt ze hoe zij de afgelopen week beleefde, waarin de gedwongen landing van een vliegtuig in Minsk en de daaropvolgende arrestatie van een oppositiekopstuk voor een internationale diplomatieke rel zorgden.
Studenten stellen onder leiding van Twan Huys vragen aan de grande dame van de Nederlandse literatuur, Connie Palmen. Haar debuutroman De Wetten wordt in 1991 direct een bestseller. In de jaren erna schrijft ze tientallen romans, verhalen en essays, waaronder I.M., een autobiografische roman over haar hartstochtelijke relatie met de beroemde journalist Ischa Meijer. De Stadsschouwburg in Amsterdam vormt het decor.
Het indrukwekkende verhaal van ziekenhuisbestuurder en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi. Tijdens de heftigste pieken van de coronacrisis gaf hij leiding aan zeventien ziekenhuizen in Londen en stond hij zelf aan de bedden als arts. In die positie groeide hij uit tot een gerespecteerde en gewaardeerde stem in het coronadebat. Met ruim 750 wetenschappelijke publicaties op zijn naam, zijn bestuurlijke ervaring en zijn visie op de bestrijding van de pandemie, wordt Marcel Levi's naam vaak genoemd als de gedroomde minister van Volksgezondheid in het nieuwe kabinet.
Aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival, dat mede door haar rol als mentor van Duncan Laurence in Nederland plaatsvindt, is Ilse DeLange te gast. Met de kenmerkende snik in haar stem bracht ze het Amerikaanse countrygenre naar Nederland. Ze scoorde talloze hits als I'm not so tough, Miracle en Changes. Nu richt Ilse DeLange zich ook op haar carrière in Duitsland: ze was te zien in de Duitse versie van Beste Zangers en dit jaar doet ze mee aan de Duitse danscompetitie Let's Dance.
