

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
BinnensteBuiten - Alle afleveringen
In Berlicum wonen Joeri en Greta op landgoed De Wamberg in een zelfontworpen houtenskeletbouwwoning. Dankzij de grote raampartijen genieten ze de hele dag van de natuur en het dierenleven rondom het huis. * Chef-Kok Sharon maakt in een handomdraai een lekkere en gezonde auberginecurry met bloemkoolrijst. Daarbij serveert ze een friszoete appelchutney. * Glazenier Fernando heeft van zijn grote liefde voor glas-in-lood zijn beroep gemaakt. Opgroeiend in Portugal is Fernando van kinds af aan al gefascineerd door de raampartijen in de katholieke kerk. Voor de liefde verhuist Fernando naar Nederland en hier maakt hij de mooiste ramen.
In het huis van Marije en Andy in Hengelo is het altijd zomer. Overal zijn vrolijke bloemenprintjes in allerlei kleuren te zien. De oude elementen van de woning uit 1910 hebben ze gecombineerd met hun eigen eclectische stijl. *Chef-kok Leon Mazairac maakt in zijn BinnensteBuiten-keuken heerlijke gerechten. Hij bereidt een met gemarineerde vis gevulde koolrabi en gepofte biet met scholfilet en salade van paarse wortel. * In het Brabantse Schijf heeft Willemien haar eigen hobbyboerderij gecreëerd met wel meer dan 150 dieren. De mini-ezels hebben een speciaal plekje, want deze ezeltjes zijn de grote passie van de hobbyboerin.
Glas-in-lood, hoge en-suite-deuren en gezandstraalde ramen. Coby en Martin troffen hun statige jaren 20-woning in Helmond aan als één bouwval, maar maakten er hun paradijs van. * Sharon bezoekt Harm en Rieky die op biologische wijze hazelnoten kweken bij hun oude familieboerderij in de Achterhoek. Harm was vroeger leraar techniek, dus de schuur staat vol zelfgebouwde apparaten om het werk makkelijker te maken. * Duurzame-tuinvrouw Anne geniet nog één keer van de winterse weldaad in de BinnensteBuiten-moestuin. Na twee seizoenen gaat het hek dicht en krijgt de tuin een nieuwe bestemming.
In Vinkeveen bouwen Cora en Dick een energiezuinige, levensloopbestendige ark op een historische plek: een legakker. Vanaf hun ligplaats werden vroeger groente en fruit naar de veiling gevaren. * Chef-kok Geneal maakt een gerecht met orzo en een gevulde portobello. Het gerecht gaat, net zoals lasagne, de oven in. * Rogier laat zien dat in de kas van de Hortus van Leiden naast planten ook ander leven is. * Iedereen kent de zware houten bok en springkast uit het gymlokaal, maar wat gebeurt ermee als ze worden afgedankt? Duurzame lifestyle-expert Marieke gaat naar Stefan en Jan-Willem, die daarvoor een mooie herbestemming hebben gevonden.
Mena en Bart wonen sinds zeven jaar in Alkmaar. In de slaapkamer hebben ze de vloerbedekking van de oude bewoners nog liggen en snel gordijnen opgehangen om deze later te vervangen. Nu is het tijd om interieurstylist Theo-Bert Pot in te schakelen. * Chef-kok Sharon maakt een winterse plaattaart met stoofperen, camembert en walnoten. * Op de dag van de verkiezingen bezoekt kunsthistoricus Geert een kunstwerk van de gebroeders De Witt, die aan de basis stonden van onze parlementaire democratie. * In het Gelderse Empe maakt Erik Daaleman met de hand en met de allerbeste materialen nog zadels op maat voor ruiter en paard.
Een arbeidershuisje in Burdaard is rond 1960 van binnen geheel beschilderd door bewoner Ruurd Wiersma. Valentijn bezoekt het huisje in Friesland. * Chef-kok Rosah bezoekt de melkveehouderij en kaasmakerij van de familie Ansems, waar kalfjes bij hun moeder lopen, varkens in de modder wroeten en de weides vol kruiden staan. Rosah helpt met het verplaatsen van de stierkalveren naar het natuurgebied. * Café au lait, Schipper's Bronze en Totally Tangerine. Het is nazomer en de dahlia's van tuinbloemist Marieke zijn op hun hoogtepunt. Samen met haar man heeft zij op landgoed Den Treek in Leusden een uitbundig bloeiende tuin aangelegd.
In Diepenheim woont Jackie met haar man onder de grond. Vanaf de weg is van hun droomvilla niets te zien. Op deze wijze wordt het weelderige landschap niet verstoord. * Chef-kok Ramon Brugman kookt met politici. Vandaag staat hij in de keuken met Jesse Klaver. De fractievoorzitter van GroenLinks houdt enorm van koken. Van zijn Indonesische oma heeft Jesse een berg kookkennis meegekregen. Zijn lievelingsgerecht is vega boemboe bali met atjar tjampoer. * Boswachter Marieke Schatteleijn is op de Galgenberg op de Utrechtse Heuvelrug. Al 45 jaar wordt hier niks aan het bos gedaan. In dit bosreservaat mag het bos zijn eigen gang gaan.
In Utrecht verbouwen Deborah en Rick hun ark tot een heerlijke gezinsboot. Een bijzondere plek, want in de wijk Lombok leerden ze elkaar kennen. * Voor de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici. Vandaag maakt hij voor Dilan Yesilgöz-Zegerius, lijsttrekker van de VVD, haar lievelingsgerecht van vroeger: Turkse yoghurtsoep met munt. Voor Ramon een uniek gerecht. Het wordt voor hem de eerste keer dat hij yoghurtsoep gaat maken. * Tuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag in voedselbos Klein Dongen. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bezoekt het Grote Trechterman-kunstwerk langs de A27 bij Breda.
Klusgekken Yaudi en Patrick dromen van een bijzonder woonhuis als ze de oude basisschool van het Brabants dorp De Heen tegenkomen. Na een lange verbouwperiode hebben ze nu heerlijk veel ruimte voor het gezin met vier dochters. * Alain Caron ontmoet Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Dit keer is hij in Utrecht voor een hele bijzondere sterrenchef: onze eigen Leon Mazairac, die dit jaar zijn eerste ster ontving. * John en Jan kochten twintig jaar geleden hun eerste Ouessantschapen en raakten verknocht aan de kleine schapen. Daar bleef het niet bij: hun erf in het Drentse Exloërveen vult zich met dwerggeiten en krielkippen.
Wonen in een oud schippershuisje dat volhangt met antieke klokken. De Groningse Bram en Marloes zijn liefhebbers en verzamelaars. Elke dag doet Bram een ronde om de 40 staartklokken op te winden. * Voor de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici. Henri Bontenbal, lijsttrekker van het CDA, houdt van grote pastaschelpen, gevuld met ricotta en spinazie in tomatensaus. Nu nog hopen dat ze net zo lekker zijn als die van zijn vrouw. * Bramenstruiken vol boomkikkers, poelen vol padden en hagedissen die zich opwarmen op de vele zandstrandjes. In het Drents-Friese Wold heeft bioloog en natuurfotograaf Edo een eigen natuurparadijsje gecreëerd.
In Utrecht hebben Hans en Roberto een woning volledig naar hun wensen verbouwd en verduurzaamd. Het eindresultaat: een mix van mediterrane kleuren en design. * Chef-kok Geneal ontmoet in Almere Guno, die tot enkele jaren geleden kampte met psychische problemen. Dankzij zijn geloof en liefde voor tuinieren, dat hij al van jongs af aan meekreeg vanuit Suriname, herontdekt hij zijn kracht. Nu teelt Guno met succes biologische Surinaamse groenten op Hollandse bodem. * Inge woont in een appartement in Amsterdam, maar heeft haar eigen stadstuin in de tuinen van West, waarin ze haar fantasie de vrije loop laat en een eigen wereldje creëert.
In Geertruidenberg zijn klapstoelen en popcorn vervangen voor een Balinese binnentuin en speelgoed. De oude bioscoop is de woning van Evert, Margot en hun zonen. * Voor deze verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici, op zoek naar de culinaire mens erachter. Hij maakt voor Joost Eerdmans, lijsttrekker van JA21, zijn lievelingsdessert: Haagse bluf. * Boswachter Marieke is in de Millingerwaard bij Nijmegen. In de herfst ziet het er rood en paars van de meidoorn- en sleedoornbessen. Ook andere planten hebben bessen, zaden en noten gemaakt. Het wachten is op de wind, het water en de dieren om ze te verspreiden, een natuurlijk knap proces.
In de Houthavens van Amsterdam laten Daan en Maartje een huis bouwen van vijf woonlagen. Hun indeling is allesbehalve standaard. Hun dochters hebben zelfs een hele verdieping als speelruimte. * Alain Caron bezoekt in Warmond Joost, die op zijn boerderij biologische kaas maakt. Een man met een missie: hij wil binnen de landbouw de klimaatuitdagingen aanpakken. Samen met college Fennie en boeren uit de omgeving willen zij boer en buurt verbinden. * In de achtertuin van Jochem in Beek wemelt het van de beestjes. De gewone slobkousbij, de kattenstaartdikpoot en het klein vliegend hert. De wilde inheemse planten trekken meer dan 2.000 soorten aan.
Het huis van Vok en Roelof uit 1621 in het historische centrum van Hoorn is met liefde opgeknapt. In de slaapkamer zit nog een oude doorgang naar een voormalig klooster. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici van verschillende partijen. Vandaag kookt hij met Lilian Marijnissen, lijsttrekker van de SP. Ze is dol op eten, haar oma's hete bliksem en haar hond. Ramon verrast haar met een lasagne van aubergine. * Natuur-beleef-expert Tim Hogenbosch is op een basisschool in Gorssel. Hij gaat met meester Martijn en juf Saskia mee naar de schoolmoestuin en ziet hoe de kinderen zelf kruidenboter maken met de verse kruiden.
De mooiste trap van Nederland bevindt zich in het Amsterdamse appartement van Jan Hoek. Ook de rest van zijn interieur is een kleurrijke verzameling: je kijkt je ogen uit. * In de serie Leon bij de Zuiderburen bezoekt chef-kok Leon de Ardennen, waar hij gaat vliegvissen met Dany in de rivier de Ourthe, vól forellen. En hij bezoekt de biologische boerderij van Vanessa en Patrick, die Ardenner vleeswaren in hun slagerij maken. * In Zwolle geeft Christiaan tweedehands planten een nieuw leven in zijn straatboerderij. De gratis planten worden in de versteende voortuinen van sociale huurwoningen aangeplant. Goed voor de biodiversiteit!
Bart en Karin hebben nog een klein zetje nodig om het roer om te gooien. Als ze op tv een pleidooi zien voor eenvoudiger wonen, besluiten ze hun huis in te wisselen voor een tiny villa. * In Schagerbrug bezoekt chef-kok Rosah de geitenboerderij van Theo, waar hij nog op ambachtelijke wijze geitenkaas en yoghurt maakt. Rosah helpt en knuffelt graag met de net geboren geitjes. * Tuinspecialist Niels is bij Yvette en Ed. Ze hebben in hun tuin een waterprobleem, omdat de grote taxushaag al het grondwater weghoudt van het gras. Daardoor wordt de grasmat dor en onooglijk. Niels heeft de oplossing. * Rogier van Vugt vertelt over de bananenplant.
In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici van de verschillende partijen. Hij gaat op zoek naar de culinaire mens achter de politicus. Vandaag kookt hij met Rob Jetten, lijsttrekker van D66, die dol is op koken, zijn kookclub en de Indische keuken. * De Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer is een vogelparadijs. Vogelaar Camilla spot hier kluten, kleine plevieren en steltlopers. Vogels komen hier uitrusten op weg naar hun overwinteringsgebied.
In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoorn, wilde rozen en meidoornbessen. Maarten Pillen maakt er een bijzondere siroop van. Chef-kok Alain Caron proeft en kookt ermee. * Wie wordt de Nederlands Kampioen tegelwippen dit jaar? Zeven winnaars van de titel 'publiekswipper van de maand' strijden om de titel. Twee genomineerden laten hun tuin zien.
Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans gebakje dat vernoemd is naar een wielrenwedstrijd: de Paris Brest. * Op Allerzielen zijn we in het Bos der Omarming. Dit rouwbos voor overleden kinderen vol magische bomen en symboliek biedt een plek voor rouw, ontmoeting en kracht. * Het klimaat verandert: hevige regenbuien en droogte komen steeds vaker voor. Marieke Eyskoot bezoekt de Green Village van de TU Delft waar oplossingen voor een beter klimaat getest worden.
De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaakte tortillawraps met krokante bloemkoolnuggets. En daar mag een lekkere yoghurt-knoflooksaus niet bij ontbreken. * Van eentonig grasland naar wilde natuur; tien jaar lang wordt er geëxperimenteerd in Malden met een cirkelvormige kruidentuin, moestuin, voedselbos en natuurlijke ruigte. Het resultaat: een eetbaar paradijs voor mens en dier.
De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hun boerderij. * Vijftien jaar geleden was het Panderplein in Den Haag volgens bewoonster Annechien een binnenstedelijke woestijn met plukjes schaamgroen. Zij start een project om van de stenen binnentuin een aangename groene plek te maken. * In zijn atelier in Amsterdam werkt haarwerkspecialist Sjoerd aan de mooiste haarstukken. Met precisie creëert hij pruiken voor mensen die om medische redenen hun haren verliezen.
In Valkenswaard ontwerpen Eva en Jeroen hun eigen huis. Ze bestellen het bouwpakket en zetten hun houten woning zelf in elkaar. * Nadia Zerouali maakt een Libanees gerecht: kibbeh van aardappel met een lekkere bite van walnoot met daarbij een frisse kleurrijke linzensalade. * In een jaar een tuin vol tegels veranderen tot een groene weelderige jungle voor mens en dier; dat is de missie van journalist en natuurliefhebber Katja Staring. Ze inspireert vanuit haar tuin anderen om hetzelfde te doen. * In deze klimaatweek bezoekt kunsthistoricus Geert een kunstwerk met een boodschap: De Pissende IJsbeer in Amersfoort.
Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt een kijkje. * In aanloop naar Halloween gaat chef-kok Rosah langs bij Paul. Op zijn pompoenenkwekerij in het Zeeuwse Geersdijk heeft hij meer dan 50 soorten pompoen. * De kasteeltuinen in Arcen zijn nu één grote kleur- en geurexplosie, want de herfst heeft z'n intrede gedaan. Chantal Rijnen werkt op het landgoed met de seizoenen mee. De herfst is haar favoriet.
Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon gaat naar Het Land van Herve in Wallonië. Hier bezoekt hij Antoine die echte Luikse stroop maakt van appels en peren. En hij ziet hoe Madeleine als enige overgebleven kaasmaker nog authentieke rauwmelkse hervekaas maakt. * In de BinnensteBuiten-moestuin is de zadenoogst begonnen. Van strobloemen en vingerhoedskruid, tot lathyrus en wilde inheemse bloemen in de weide. Duurzame tuinvrouw Anne laat alle tips en trucs zien.
In het Rotterdamse rijtjeshuis van de Nederlandse Victor en de Griekse Maria zitten veel handigheidjes. De architecten hebben over elk hoekje nagedacht. * Boswachter Marieke is aan de noordoever van de Lek. De bolwerken hier werden gebouwd met hetzelfde doel: de verdediging van Fort Honswijk. Marieke ziet de verdedigingsmechanismen; van beplanting tot waterbarrières. * In het Utrechtse Achterveld werken restauratiebeeldhouwer Koen en zijn neefje Tim aan de ornamenten van de Domtoren. De meester en zijn leerling gebruiken oude technieken, gecombineerd met moderne technologie. Puur vakwerk dat nog maar door weinigen wordt uitgevoerd.
Marloes en Ronald uit Grootebroek weten zich geen raad met de indeling van hun woonkamer vol ramen, kleine muren en een speelhoek die steeds uitbreidt. Interieurstylist Theo-Bert schiet te hulp. * Culinair schrijver Nadia maakt een herfstdessert: gevulde appels met rijstepap en afgetopt met pruimenjam. * In een voedselbos in Koedijk mag alles en moet niks. Oprichter Inge noemt het een bron van groen geluk en gezondheid. Als het even tegenzit in het leven, dan helpt dit bos je weer op weg, dat ervaart menig vrijwilliger. * Rogier van Vugt vertelt over de overeenkomsten tussen de ficus en de vijg en waarom een vijg geen vrucht is.
De buitenkant van de watertoren in Schoonhoven lijkt op een sprookjespaleis. Finn huurt dit rijksmonument uit 1901 en richt het in met eerbied voor de originele stijlelementen. * In Velp stijgt Alain met meesterkok Angelique Schmeinck op in een luchtballon voor een diner op grote hoogte. Hier kookt zij als enige ter wereld met de hete lucht van de ballon, want met een volume van 10.000 m3 en op 45 meter hoogte fungeert deze als een heteluchtoven. * Tegels eruit en planten erin. Samen met Jan, Simon en de leerlingen van openbare basisschool De Keerkring in Dordrecht legt tuinexpert Manon de laatste hand aan het gloednieuwe, groene schoolplein.
Als begin dertiger wonen in een groot rijksmonument in Leeuwarden. Ruthger en Marijn genieten in het statige pand vol historie en verhalen. De heren hebben liefde voor oude details en dat zie je overal in hun droomhuis. * In de IJsselklei bij het Gelderse Empe groeit hop tot aan de hemel. Jeanine en Pieter telen op kleine schaal zeven verschillende soorten. * Chef-kok Ramon kraakt zijn culinaire brein en gebruikt de hop in een verrassend gerecht. * Op landgoed Zwaluwenburg, bij de Veluwe, is het een bloemenpracht. Tuinbaas Wilfred laat zien welke planten eetbaar zijn en welke bijzondere eigenschappen de verschillende soorten hebben.
Op de Veluwe, in het pittoreske Uddel, woont Renée Provily met haar twee kinderen in de natuur met veel dieren. De honden, katten en paarden van Renée hebben alle ruimte. * Huis en haard achterlaten voor het boerenleven in Lekkerkerk; Jan Herm ging het avontuur aan met zijn grote liefde Jan. Chef-kok Sharon ontmoet ze in de melkput en proeft de kaas waar met passie en ambitie aan gewerkt wordt. * Het landschap succesvol herstellen? In de Ooijpolder is van een saai biljartlaken een gevarieerd en biodivers landschap gemaakt, waar van alles zoemt en bloeit. Initiatiefnemer Jaap Dirkmaat legt uit hoe belangrijk maar ook hoe simpel dit herstel is.
Wonen op 16 m2 met baby. Pieter en Alieke bewijzen met hun zelfgebouwde huisje in het groen dat dit kan. * Je kunt Wim en Tonny in Ospel de slakkenkoningen van Limburg noemen, want ze hebben een heuse slakkenboerderij. Hier proberen ze heel Nederland en ook chef-kok Rosah aan de gros gris-slak te krijgen. * Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Twentse dichter/schrijver Willem Wilmink overleed. Kunsthistoricus Geert bezoekt een kunstwerk in Oostmarsum ter nagedachtenis van hem. * In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Marieke Eyskoot bezoekt een fabriek in Brabant die een oplossing heeft voor deze berg matrassen.
In hartje Den Bosch is het oude Claraklooster van de zusters Theresianen omgebouwd tot appartementencomplex. Evita en Vincent wonen in de voormalige ontvangstruimte en Mirthe woont in de kapel van het gebouw. Hier zijn nog de originele elementen uit de de 13e eeuw te zien, zoals muurschilderingen en een prachtig, enorm raam. * Chef-kok Geneal Harreman maakt pompoen-tarte tartin met gebakken peer en een salade met balsamico. * De schorren en slikken in Sint Annaland in Zeeland zitten vol bijzondere planten en dieren. Dat heeft alles te maken met eb en vloed en het zoute water. Boswachter Marieke loopt door het gebied.
Lenneke en Joey verruilden Rotterdam voor rust in Krimpen aan de IJssel. Ze werden verliefd op een houten dijkhuis dat aanvoelt als een fijne boomhut. Samen met hun dochters genieten ze van de ruimte binnen en het groen buiten. * Alain Caron is in Balkbrug. In de wijngaard van de familie Huisman klinkt klassieke muziek, van Mozart tot Vivaldi. De familie stelt dat hierdoor hun opbrengst is verviervoudigd. Alain onderzoekt hoe dit kan. * Noordvoort is een strandreservaat in de Randstad, drie km strand waar de natuur voorrang krijgt. Het is een rustplaats voor vogels en zeehonden. Boswachter Thomas vertelt over de bijzondere natuurwaarde.
Huib en zijn zoons willen maar wat graag een mooie plek voor hun vele gitaren en piano, want jammen doen ze het liefst samen. Interieurstylist Theo-Bert helpt de familie aan een kleurrijke plek voor al hun instrumenten. * Chef-kok Ramon is in Groningen, in het dorpje Kiel-Windeweer. Hier ontmoet hij Pieter en Lotte. Zij brengen een oer-Hollands maar zeldzaam runderras weer terug in het landschap: de Groninger blaarkop. * In de nieuwe Serie 'Anne bij de kwekers' ontmoet duurzame tuinvrouw Anne Wieggers haar grootste groene helden. Vandaag duikt zij met Jasper Helmantel in zijn wereld van wilde, inheemse plantenzaden.
In Eindhoven wonen Hava en Jafarali met hun kinderen in een voormalig Philips-huurhuis. Ze hebben de buurt zien veranderen, net als hun interieur, dat wel 40 keer is veranderd. * In de serie Leon bij de zuiderburen laat Leon zich culinair rondleiden in Leuven, door oud-studiegenoot Jeroen Meus, tevens Vlaamse tv-kok én ereburger van de stad. Ze proeven Leuvense paté met rabarber en peperkoek en ze bezoeken twee broers die met hun vader bier brouwen met hop en gerst van eigen teelt. * Volgens wespenvriend Sjoert heeft dit insect onterecht een slecht imago. Hij zet zich ervoor in om te laten zien dat de wesp een fascinerend en nuttig insect is.
In het oer-Hollands polderlandschap van Oud-Alblas staat de molen van Egbert en Yvonne, die al sinds 1866 het water van de polder bemaalt naar de rivier de Alblas. Ook Egbert en Yvonne houden de molen draaiende. * Sharon maakt een heerlijke snelle lasagne uit de pan met een salade van radijsjes. * Tuinspecialist Niels is in Hilversum waar Linda Versluis met haar gezin woont. De tuin was jarenlang van de kinderen maar nu ze ouder zijn, wil Linda de tuin weer naar eigen smaak inrichten. * In de Hortus Leiden neemt Rogier ons mee in de sprookjesachtige wereld van de waterplanten en lotusbloemen.
Het huis van Tessa, Jaap en hun kinderen in Noordbroek staat bekend als de woning met het torentje. Nog dagelijks luidt vanuit hier het carillon. Na een ingrijpende verbouwing is de oude onderwijzerswoning een familiehuis vol pasteltinten en grafische prints. * Chef-kok Ramon laat zien hoe je zelf volkorencrackers kan maken. Met daarop zalmfilet américain, een smeuïg smeersel van verse zalm. * In Leiden ligt het Singelpark, het langste park van Nederland. De inwoners van Leiden onderhouden dit park grotendeels zelf. Cecile Verburg laat o.a. de Pelgrimtuin zien die gereconstrueerd is naar de 17e eeuw, toen er veel pelgrims in Leiden woonden.
Architectuurhistoricus Valentijn is in het Diagoonhuis. Deze experimentele nulwoning, eind jaren 60 ontworpen door architect Hertzberger, was een kritische reactie op het standaard rijtjeshuis. Bewoner Robert toont het speelse karakter van zijn huis. * In Zevenaar bezoekt Alain de boerderij van de familie Arns. Waar eerst Hollandse koeien graasden, liggen nu Aziatische buffels ontspannen in het hooi. Van hun verse melk wordt in de kaasmakerij de lekkerste mozzarella en burrata gemaakt. * De BinnensteBuiten-moestuin rolt het najaar in en dat betekent uien oogsten. Van de opbrengst maakt zij een mooie uienvlecht.
Gabrielle en Hille werden gek genoeg op slag verliefd op een voormalig slachthuis in Zaandam. Al zes jaar wonen ze in het kantoorgebouw. Op de plek waar het vlees werd gekeurd is nu de woonkamer. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een eenvoudig, maar smaakvol gerecht: krieltjes met kaas uit de oven met daarbij gehaktballetjes en groentesaus. * Vogelaar Camilla is in het ongerepte natuurgebied de Dollard, helemaal in het uiterste puntje van noordoost Groningen. Deze plek staat bekend als de kraamkamer voor de zeehonden, maar bij het droogvallen van het wad laten ook vele wad- en watervogels zich zien, waaronder grote aantallen steltlopers.
In een opgeknapte boerderij genieten Lucia en haar hulphond Joey van het buitenleven. Haar interieur is op stijlvolle wijze aangepast aan haar rolstoel. * Groenteteler Frank zorgt zo goed voor zijn bodem, dat zijn groenten meer voedingswaarden bevatten. Onze nieuwe chef-kok Geneal proeft deze en maakt er een lekker gerecht mee. * Op dierendag zet kunsthistoricus Geert de grote kunsthond Mannes bij station Assen in het zonnetje. * Het vernietigen van eendenkroos kost de gemeente Rotterdam veel geld. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt Hidde en Leon die van eendenkroos plantaardige tegels maken met inheemse zaden en zo de stad vergroenen.
In het Gelderse Epse wonen Wendy en Niek met hun drie dochters in een heerlijk gezinshuis, omringd door heel veel groen. In de enorme tuin ligt een zwemvijver en staat ook de woning van de ouders van Wendy. * Chef-Kok Sharon de Miranda gaat aan de slag met de Afrikaanse graansoort fonio. Ze combineert het met een malse kerrie-runderstoof. * Samen met veel andere gezinnen een boerderij runnen, dat kan op Herenboerderij Wenumseveld. De familie Maatkamp trekt er meerdere keren per week op uit om mee te helpen met onder andere de verzorging van de dieren.
Florine en Thijs verruilden vier jaar geleden hun pas verbouwde woning voor een mobiel onderkomen. Sindsdien reizen ze de hele wereld over, samen met dochter Doris. Behalve in de zomer, dan woont het jonge gezin in Wieringen in hun opgeknapte stacaravan. * Chef-kok Rosah is in Uffelte, waar Bernard als een van de eerste in Nederland sinds 2010 kiwibessen teelt. Na een moeilijke tijd, waarbij de oogst jaren op rij verloren ging, komen de bessen nu met bakken vol van de plant. * In Nijmegen ligt de schilderachtige jonge tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde.
In Noord-Holland wonen Zoë en Jan op hun varende woonschip. In de zomer genieten ze volop van de wilde waltuin en varen ze regelmatig met of zonder vrienden naar de horizon. * In Nederland wordt er maar weinig suikermais geteeld én gegeten. Als het aan teler Adjan Vos ligt, komt daar snel verandering in. Op zijn land groeien sinds 2021 eetbare maiskolven. Ramon weet wel raad met de vers geoogste suikermais. * Tegels eruit en planten erin. Samen met Jan en Simon legt tuinexpert Manon Wijermars in Dordrecht een nieuw, groen schoolplein aan, van hoog gras, wilde bloemen en inheemse struiken, tot moestuinbakken, avonturenpaadjes en een wadi.
Koen en Fadime wonen zeer efficiënt op 45 vierkante meter in Amsterdam. Hun grootste trots: de zelfontworpen alles-in-een-waskast en een tv-slider. * Sharon maakt een aardappelschotel met gerookte zalm, met daarbij oma's ijsbergsla. * De natuur in de Weerribben gonst in de zomer van het leven. Libelle-liefhebber René Manger stapt op de boot en laat zijn fascinatie voor dit kleurrijke vliegende insect zien. * In Hardenberg heeft oldtimerrestaurateur Niels Pasman een passie voor Franse klassiekers. Hij neemt een eend en een foodtruck met liefde onder handen; van het technische gedeelte van de motor tot aan de restauratie van de carrosserie.
Van de wilde plannen voor de inrichting van de Haagse portiekwoning van de 29-jarige Fleur komt niks terecht. Een jaar na de verhuizing weet ze nog steeds niet hoe ze het moet aanpakken. Interieurstylist Theo-Bert helpt haar aan een fijne woonkamer. * Alain bezoekt de biologische varkenshouderij van Bas Antonissen aan de rand van Rucphen. Hier genieten zijn varkens van de ruimte en een heerlijk modderbad. Maar ook de biggetjes krijgen hier alles wat ze nodig hebben. * In Utrecht wordt met paard en wagen gehooid. In stadspark Bloeyendael ruimt boer Dirk met hulp van buurtbewoners en zijn Gelderse paarden het met de hand gemaaide gras op.
In voormalig bolwerk Sterrenburg in Utrecht wonen nu jonkheer Jacob Six en zijn jonkvrouw Carolien. De eeuwenoude woning is gevuld met de unieke kunstcollectie van Jacob en zijn familie. * Ramon maakt Portuguese pastéis de nata, heerlijke taartjes met custardvulling. * Dicht bij de Amsterdamse haven ligt de Houtrak, een natuurgebied dat van oudsher onder invloed van brak water staat, met als hoogtepunt manshoge lila bloeiende zeeasters en foeragerende lepelaars. * Rogier van Vugt laat de Clusiustuin van de Hortus Leiden zien, waar geneeskrachtige planten staan. Hij vertelt over de herkomst en de verzorging van de bekende supermarktkruiden.
Midden in het groen in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers wonen Chantal en Merijn samen met hun drie kinderen in een voormalige melkveehouderij. Het Pippi Langkous-achtige huis zit vol kleur en oude elementen. Met hun grote moestuin probeert het gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een heerlijk gerecht dat niet kan mislukken: gevulde Maroc-broodjes met artisjoksoep. * Van kunstenaar in de Randstad tot schaapherder in Zuidoost-Friesland: samen met haar Drentse heideschapen en hond Bamboe beheert Hilde Groen verschillende natuurgebieden, zoals de prachtige, bloeiende heide van het Katlijker Schar.
In de oudste boerderij van Vlijmen leeft de Brabantse Marie alsof de tijd al 100 jaar stilstaat. Ze slaapt in een oude bedstee, breit haar eigen borstrokken en teelt groenten in haar 'moeshof'. * Sharon maakt een monchoutaart met kersen en kandijkoeken. * Nieuwe-tuinexpert Niels gaat naar Zundert, waar Sharon na haar scheiding met haar zoon Bram woont. De voortuin moet nodig worden opgeknapt. Niels maakt er een sfeervolle plek voor beiden. * Een 100% biologische stoel. Gert-Jan maakt in Noord-Nederland stoelen van biologisch gekweekte hennep. De stoel kan oneindig hergebruikt worden. Duurzame-lifestyle-expert Marieke bezoekt de hennepvelden.
Het oude, kleurrijke dijkhuisje van Karin en Paul staat vol leuke rariteiten. Van kleins af aan is het voor Karin een sport om tweedehands interieurparels te vinden en dat is te zien. * In de serie Leon bij de zuiderburen kan Gent niet ontbreken. Chef-kok Leon bezoekt Jeroen die een typische Gents drankje brouwt van vlierbloesem. Deze wordt gekweekt door Bart, die al als jongetje droomde van een leven als boer en die zich nu jaren later als een god in België waant. * Nette, aangeharkte tuintjes geeft oud-hovenier Cor van Esch geen voldoening meer. Hij besluit van zijn eigen tuin een wilde natuurtuin te maken, met veel wilde dieren.
De bewoners van Soesterhof hebben het voor elkaar gekregen om van een oud NS-rangeerterrein een groene ecologische en sociaal duurzame wijk te maken. Een bijzonder project waar het prettig wonen is. * Alain Caron duikt in de wereld van zeegroenten. In Zeeland snijden Jan en Frans elke dag verse lamsoor in de Westerschelde, maar kweken ook zeekraal in hun kwekerij bij Kruiningen. En een zeegroente, die Alain nog niet eerder zag: zeebanaan. * Pinstriper Lot schildert als enige vrouw in Nederland fijne lijnen. Haar eigen ontwerpen of belettering in opdracht, maakt ze op motoren, auto's, helmen en muziekinstrumenten.
In het Drentse dorpje Spier verbouwen Hilde en Harm stukje bij beetje hun boerderij. De bonte verzameling van retrospullen is niet te missen. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke pasta trapaneze met amandelpesto en geroosterde courgette. * Boswachter Marieke is in het gouden randje van de Randstad, Hollands Duin. In het grensgebied tussen bos en duin leeft de bruine eikenpage. Samen met collega Stefanie gaat Marieke op zoek naar deze zeldzame vlinder. * Op Prinsjesdag, de dag dat onze koning Willem IV de troonrede voor heeft gelezen, vertelt kunsthistoricus Geert het verhaal achter het standbeeld van een van zijn voorvaderen in Breda.
In Bergen op Zoom hebben Els en Francis een oude slagerij in mediterrane sferen omgetoverd. De achterplaats met druivenranken en het fonteintje tegen de muur voelt als een Toscaanse binnenplaats. * Chef-kok Rosah is in Loppersum waar een bijna verdwenen doperwt terug van weggeweest is. Piet en Angela hebben het ras opnieuw opgekweekt en staan in de regio bekend als de 'adoptieouders' van het erwtje. * Van verlaten vuilnisbelt tot beeldenpark; in Den Helder ligt een landschapstuin met beelden, dat onderdeel is van een kunstwerk waarbij gespeeld wordt met licht, kleur en ruimte. Ruud en zijn broer Gijs zetten het levenswerk van hun vader voort.
Gea en Dick wonen in een rijksmonumentale koeienstal op Landgoed Windesheim in Zwolle. Nu is het compleet verbouwd en een fijn woonhuis. * Alain Caron ontmoet op Landgoed Twickel Martin, een vindingrijke bakker die 'groen' wil bakken met enkel lokale producten. Zo verwerkt hij in zijn desemstokbrood de gevallen citrusvruchten van het landgoed. * Duurzame tuinvrouw Anne geniet in de BinnensteBuiten-moestuin. Alles groeit in overvloed, maar het is ook de tijd om alvast winterspinazie te zaaien. * Kunsthistoricus Geert bezoekt in Harlingen een kunstwerk over het jongetje Hansje Brinker dat met zijn vinger in de dijk het water tegenhield.
Het tuinhuis van Marleen in Harlingen is nog een beetje kaal en kan nog wel wat liefde gebruiken. Interieurstylist Theo-Bert Pot gaat samen met Marleen en haar vier kinderen aan de slag om er een inspirerende werk- en relaxplek van te maken. * Chef-kok Ramon maakt een overheerlijk Koreaans gerecht: buchimgae, groentepannenkoeken met saus en salade. * De tuin van Ellen en Hans bevat 600 meter beukenhagen en is geïnspireerd op de Engelse tuinkamertjes en klassieke borders. Het spectaculaire hoogtepunt zijn de rozen in bloei. * In Halfweg maakt Jeroen Vork met veel precisie van schuimblokken handgemaakte surfboards.
Kasteel Gunterstein ligt prachtig aan de Vecht in Breukelen. De bijzondere plek is al sinds de 17e eeuw in handen van dezelfde familie. Bertien Quarles van Ufford heeft het huis en landgoed voortgezet en laat aan Valentijn dit unieke familiebezit zien. * Nieuwe chef-kok Geneal Harreman gaat aan de slag met broccoli. Hij laat zien hoe je makkelijk een hele broccoli gebruikt voor een pasta pesto met broodkruim van oud brood. * In het hartje van de Beemster, achter de kerk, ligt een prachtige wereldtuin, waar vrouwen uit allerlei landen samenkomen om in contact te komen met elkaar en de natuur.
Voor Niels en Janne Sophie voelt hun zelfgebouwde mini uusje, een tiny house in Zeeland, als een droom. Klein wonen, rekening houden met de natuur en met financiële ruimte om niet alleen maar te hoeven werken. * Ramon bezoekt Laura die afgekeurde bananen redt. In de Europese havens keuren ze tonnen en tonnen van dat gele, kromme fruit af, zodat het de vuilnisbak ingaat. Laura maakt er bananenpuree van. * Al decennialang monitoren Ronald en Pascal steenuilen rond Winterswijk. In het broedseizoen gaan ze alle 300 nestkasten af, wegen en ringen de jongen en controleren of ze het nest verlaten.
In Arcen wonen Olav en Brigitte pal aan de Maas in een schuur uit 1680. De plek is helemaal verbouwd tot een waar droomhuis. * In de week van de verspilling maakt Sharon een heerlijke watermeloensalade met zelfgemaakte knoflookboter. * Ze scheren over het water en bouwen hun nesten het liefst onder een dakgoot, de gierzwaluw. Vogelaar Camilla Dreef volgt een kolonie op Kasteel Waardenburg. * De Hortus Leiden staat in de zomer vol in bloei. Een reden voor Rogier van Vugt om te vertellen over de functie van bloemen en hun bestuivers.
Het huis van Suus wordt de kelderwoning van Zwolle genoemd, een historisch huisje uit 1708 met als gezelligste plek de keuken in het souterrain. * Chef-kok Ramon bezoekt fruitteler Dirk-Jan, die met zijn moeder en zus een plukkerij runt. Daar telen ze als een van de weinigen in Nederland de tayberry, een kruising tussen braam en framboos. Ramon maakt er tiramisu mee. * Tuinexpert Manon geeft gulzige planten in haar moestuin graag extra voeding. Samen met Simon maakt ze van twee lege mayonaise-emmers een simpel maar functioneel wormenhotel. * Kunsthistoricus Geert bezoekt op de Universiteit Twente een kunstwerk dat onder water staat.
In Leeuwarden hebben Herman en Joke hun huis uit 1906 zelf verbouwd en volledig ingericht met antiek. Hun grote trots is een vijf meter breed antiek glas-in-loodplafond, waar ze speciaal een uitbouw voor hebben laten bouwen. * Chef-kok Rosah is op een bijzondere school in Amsterdam, waar volwassenen leren moestuinieren. In de moestuin volgt Rosah de praktijkles en kookt vervolgens wat lekkers met al het moois uit de tuin. * 2023 is uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis, omdat deze soort bijna is uitgestorven. In Friesland vangt vleermuisdeskundige Anne-Jifke Haarsma in het holst van de nacht meervleermuizen voor onderzoek.
In Liempde herinnert een oude spoorlijn aan de tijd dat treinen het dorp passeerden. In het station woont nu Piet, die na een lange verbouwing het gebouw in ere heeft hersteld. * Sharon maakt oerbrood met tomatensalsa en burrata, geserveerd met basilicum-roomkaas. * Op 12-jarige leeftijd belooft Sterrin Smalbrugge zichzelf om zich in te zetten voor dieren. Inmiddels is ze ecoloog en reptielendeskundige en weet ze alles van reptielen in het Haaksbergerveen. * Energie opwekken via vliegers. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fabriek in Dirksland, waar deze vliegers gemaakt worden. Ze ziet hoe een enorm prototype de lucht in gaat.
Het bos, het zuidelijke leven en de Belgische cultuur. Allemaal ingrediënten die Monique en Arthur doen besluiten net over de grens in België een huis te bouwen. In en met de natuur bouwen ze zelf hun huis. * Ruud en Elma hebben hun hart verpand aan de blauwe bes. Alain Caron neemt een kijkje op hun kwekerij in Boskoop, waar ze meer dan dertig soorten van deze kleine, ronde en sappige vitaminebom telen. * In Rotterdam maakt papiermaker Marieke de Hoop op traditionele en ambachtelijke wijze allerlei soorten duurzaam papier. Hierbij experimenteert ze met gerecyclede grondstoffen. Zo maakt ze papier van oude spijkerbroeken en aspergeschillen.
Kunsthistoricus Yvonne woont met haar gezin in Twisk in wat ze de mooiste straat van Nederland noemt. Hier staan maar liefst 52 rijksmonumenten, waaronder haar 17e-eeuwse stolpboerderij. De woning is een mix van oude details en werken van bevriende kunstenaars. * Chef-kok Ramon gaat koken in de BinnensteBuiten-moestuin, waar duurzame tuinvrouw Anne druk aan het oogsten is. Een lekker zomers gerecht: polpette di melanzane met zoetzure uien. * De Oosterdel is een van de laatste overgebleven stukjes van het Rijk der Duizend Eilanden. Boswachter Marieke vaart door het unieke eilandjeslandschap.
Bij de Maas in Dieden wonen Han en Liesbeth naast een oude molen. Met hun twee honden genieten ze van de rust en natuur. In de tuin staan wel dertig oude perenbomen. * Chef-kok Sharon is in Zwolle bij aiolimaker Jeroen Kneijber. Met knoflook van een lokale leerwerkboerderij en hulp van zijn ouders maakt Jeroen deze Spaanse saus in eigen land. * De BinnensteBuiten-moestuin draait op volle toeren. Duurzame tuinvrouw Anne vult een mand vol sla, tuinbonen en bloeiende goudsbloemen. Van rozenblaadjes en tijm maakt ze een aromatisch badzout. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bekijkt in Stavoren een fontein: een grote vis met een waterspuwende bek.
De 10-jarige Freek is in de ban van Harry Potter. Zijn slaapkamer heeft uilen, kastelen én perron negen driekwart, maar de muren zijn wit. Daarom tovert Theo-Bert de kamer om tot een échte Harry-Potterslaapkamer. * Nadia maakt er een feestje van in de keuken: Irakese rijst met tuinbonen en veel specerijen. * Geert en Cor zijn gefascineerd door vroege haver, kropaar en het kruipertje. Ze kennen alle 100 soorten grassen die in Delft voorkomen en laten vele soorten zien. * In Utrecht werkt terrazzomaker Jilles op traditionele wijze zoals zijn voorvaders dat al generaties doen: noeste arbeid en precisiewerk én met heel veel kleine steentjes.
Meindert woont in de radiostudio van de voormalige omroep KRO, een gebouw vol herinneringen aan het katholieke omroepverleden. * De sint-jansui is een vergeten groente. Deze ui zag je vroeger veel in Utrecht. Pieter heeft in zijn moestuin bij de Domstad weer een veldje vol staan. Chef-kok Leon kookt ermee. * In de Hortus staat een oude gingkoboom uit 1750. Deze boom is mannelijk én vrouwelijk. * Rogier van Vugt laat de wereld van de levende fossielen zien. Niels Treffers, nieuwe tuinspecialist van BinnensteBuiten, pakt in Diepenveen de achtertuin van de pas getrouwde Lieke en Bruno aan. Hun wensen? Minder tegels, meer groen, en meer bijen.
Renske en Herwin wonen met hun zoons in een karakteristieke boerderij uit 1875. Na elf jaar klussen is hun huis in het Groningse dorpje Siddeburen geworden zoals ze willen: iedere kamer een andere vrolijke kleur. Het staat vol met voor hen waardevolle, tweedehands schatten. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere Oosterse misosoep. Ze serveert er een pittige salade met peer bij. * René en zijn levenspartner Wim hebben de historische buitenplaats Erfgoed Landfort in Megchelen volledig in ere herstelt. De tuin is daarbij een belangrijke schakel die met zorg opnieuw ingericht is.
Voor Vincent en Nadia kwam een droom uit: verhuizen van een Amsterdams appartement naar een eigen stuk grond aan de rand van de duinen in Bergen. Ze lieten een huis bouwen van natuurlijke materialen en lemen muren. En in hun tuin een eigen voedselbos. * Als eind mei de vlierbloesem in ons land in volle bloei staat, kan Has van Helmont siroop gaan maken. Ramon Brugman is in Oisterwijk om dit spektakel te aanschouwen en om ermee te gaan koken. * Krabsporen en holletjes in hoge bomen. Boswachter Marieke volgt in het Drents Friese Wold het spoor van de boommarter. In dit uitgestrekte natuurgebied komen dit sierlijke kleine roofdier veel voor.
Speciale aflevering in het teken van Keti Koti: kunsthistoricus Valentijn bezoekt de ambtswoning van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Een pand met een pijnlijk slavernijverleden. * Andy beheerst de kunst van angisa vouwen: een hoofddoek waarmee de tot slaafgemaakten op de plantages communiceerden. * De zussen Kip delen op 1 juli duizenden heri heri-maaltijden gratis uit. Dit Surinaamse gerecht van restanten op de plantages werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. * Chef-kok Sharon helpt met koken. Kunstenaar Patricia vertelt over haar ontwerp van het nieuwe slavernijmonument in Utrecht, dat lijden én verzet uitstraalt.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt Kasteel Rosendael, prachtig gelegen in het Gelderse landschap, met een rijke geschiedenis. Rosendael geeft een mooi beeld hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. * Chef-kok Rosah bezoekt Jan en zijn vader Jan, die hele bijzondere piepers telen. Van over de hele wereld halen ze unieke, soms bijna uitgestorven aardappelrassen om ze in de West-Friese klei te laten groeien. * Ton heeft zijn leven lang hard gewerkt om van zijn tuincentrum een succes te maken. Eenmaal met pensioen maakt hij van het grasveld achter zijn huis een groen paradijs.
Maria en Harm wonen met drie generaties op een verduurzaamd boerenerf in het Zuid-Hollandse dorp Berkenwoude. Met een eigen warmtenet, een waterput met zuiveringsinstallatie, een boomgaard en een grote moestuin, zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend. * Chef-kok Ramon Brugman haalt in de BinnensteBuiten-moestuin palmkool uit de grond, om er een heerlijk spaghettigerecht mee te maken. * Vogelaar Camilla Dreef reist samen met vogelonderzoeker Eva Kok naar Richel, een zandplaat tussen Texel en Vlieland, een plek waar veel vogels en zeehonden verblijven. Het is een magische plek waar je helemaal opgaat in de natuur en het dierenleven.
Wonen in de jaren 60 en 70. In Noordwijkerhout hebben Chantal en Chris hun hele huis vol met oranje en bruinkleurige vintagemeubels. Een feest der herkenning. * Chef-kok Rosah van Schendelen is in De Heurne bij varkenshouder Rob Nieuwenhuis. Vanuit de gangbare varkenshouderij is Rob het helemaal anders gaan doen, beter voor het dier, het klimaat én de boer. * De Duitse Nepeta von Wedel erft in Eefde een landgoed van haar Nederlandse grootmoeder. De tuin is een jungle als ze er komt wonen maar door de jaren heen maakt ze er, samen met haar man Ernst, een heerlijke plek van. Wandelaars genieten hier van de rust en het groen.
Aandacht voor het KRO-NCRV initiatief Lief gebaar; een actie om mensen te inspireren tot het maken van een lief gebaar naar iemand die het hard nodig heeft. Theo-Bert helpt een alleenstaande moeder met het inrichten van haar huurwoning. * Chef-kok Rosah is in Oostkapelle op het biodynamisch gemengd landbouwbedrijf van Tim Moerman. Van de melk van zijn koeien maakt Tim biologisch roomijs. Rosah maakt er een heerlijk gerecht mee. * Het is mei en dat betekent volle bak in de BinnensteBuiten moestuin; bijna alle planten kunnen de volle grond in. Voor de koukleumen, zoals paprika en pepertjes, richt Anne de koude bak in.
Aan een monumentale dijk in Schagen ligt op een idyllisch eilandje de woning van Jan en Jet. Het creatieve duo heeft de plek verbouwd tot hun droomparadijs. * Ramon maakt zoenen. Een krokant koekje met schuimvulling en knapperige chocolade er omheen. * Aan de rand van Doesburg kleuren de fruitbomen van Tessa en Aron in het voorjaar in honderden tinten wit en roze. Het bloesemspektakel in de museumtuin staat voor de twee beheerders voor het nieuwe leven. * Tynke van den Heuvel gooit het roer om en begint een sociale onderneming in vloertegels. De ontwerpen van haar duurzame tegels zijn geïnspireerd op het beroemde grafische werk van Escher.
De historische buitenplaats van stichting Erfgoed Landfort in Megchelen is een prachtige plek met een landhuis, koetshuis, park en moestuin. René Dessing en zijn levenspartner Wim Dröge hebben de enorme taak op zich genomen om het landgoed in oude luister te herstellen. * Alain Caron is vroeg uit de veren voor 'a trip down memory lane' met sterrenchef Sidney Schutte. Voor de serie 'Alain ziet sterren' gaat hij op zoek naar een Zeeuws culinair hoogstandje. * In de tuin van Rob en Timothea in Zuidoostbeemster gaat het om het lijnenspel. Met grote precisie snoeit Rob de vakken in strakke lijnen, geïnspireerd op de vakverdeling in de Beemster.
Amanda en Ron verbouwen met hulp van twee handige vaders een oude atelierwoning van top tot teen. Ze hergebruiken bouwmateriaal en richten de plek in met tweedehands meubels. * Volgende week komt KRO-NCRV met het initiatief Lief gebaar in actie voor mensen in armoede. We besteden er nu al aandacht aan. * Sharon gaat langs bij Johan. Hij smeert elke ochtend boterhammen voor schoolgaande kinderen die van thuis geen lunch meekrijgen. * Tuinexpert Manon gaat aan de slag in de beleeftuin van een wooncomplex voor mensen met dementie. * Kunsthistoricus Geert herontdekt een muurschildering van een wereldberoemde kunstenaar: Keith Haring.
Sita en haar man vinden bij toeval een oude boerderij uit 1911, niet op het platteland, maar gewoon in hun stad Rotterdam. De plek schreeuwde om een opknapbeurt, maar die uitdaging ging het stel graag aan. * Culinair expert Alain Caron is in de Betuwe waar de hereford koeien van de familie Kreun rondgrazen in de boomgaard. Op de boerderij in Wadenoijen grazen meer dieren rond die de familie met liefde verzorgt. * In Demen liggen zestien verschillende siertuinen die elk hun eigen kleur hebben. Dat is het levenswerk van Martje en haar man Fridtjof. Dit voorjaar stelen de tulpen en narcissen de show.
In Boxtel wonen Nico en Trees in een noodwoning. Houten woningen kwamen na WO II als bouwpakket naar Nederland in ruil voor voedsel. Bijna 75 jaar later staan de meeste woningen nog altijd overeind. * Chef-kok Rosah is in de de Bommelerwaard, waar Peter Wijgerden eetbare bloemen teelt. * Het wordt groener en voller in de Binnenstebuiten-moestuin. Duurzame tuinvrouw Anne laat zien hoe zij tulpen oogst: met bol en al op de vaas en daarna hup de tuin weer in. * In zijn ambachtelijke steenbakkerij in Heteren maakt Derck volgens eeuwenoud receptuur 'nieuwe' oude bakstenen, o.a. voor de restauratie van het Amsterdam Museum en het Centraal Station.
In Grevenbicht wonen Roy en Eefje in een molenaarswoning vol herinneringen aan WO II. In hun streekmuseum staan duizenden oorlogsattributen. * In de Achterhoek is Ramon op het biodynamische bedrijf van Gerjo en Jara, waar de kalfjes en stiertjes lang bij hun moeder blijven. Van de melk wordt unieke Nederlandse rauwmelkse bergkaas gemaakt. * Boswachter Joris Hellevoort duikt in de geschiedenis van De Breul in Zeist. Het landgoed, dat in het voorjaar vol narcissen staat, heeft een indrukwekkend oorlogsverhaal. * Van de oude Delftse Poort in Rotterdam was na een bombardement niets over. Kunsthistoricus Geert bekijkt de imposante reconstructie.
Acht cellen van een voormalige gevangenis ombouwen tot kleurrijke woning. Tatiana en Nick uit Rotterdam geven kleur aan hun industriële huis. Het vier verdiepingen tellende huis heeft oude details, bijzondere lampen en een kast die door de glazen vloer heen komt. * Culinair expert Rosah van Schendelen is in Zuid-Holland, waar een echte Italiaanse likeur wordt gemaakt met Italiaanse citroenen, die nu op hun best zijn voor de likeur. Ze proeft ervan en maakt er wat lekkers mee. * Midden in Den Haag staat het indrukwekkende Vredespaleis. Tuinbaas Mark van IJzendoorn vertelt over de vredessymboliek die overal in de tuin terug te vinden is.
Simon en Renske wonen met hun kinderen en beide ouders in een voormalige paardenboerderij in Westzaan. Samen onderhouden ze de grote tuin en de moestuin. * Chef-kok Ramon maakt harissa, met gebakken aubergine en een yoghurt-tahin-dip, op getoast Libanees brood. * Paardenbloemexpert Karst Meijer weet als geen ander hoe belangrijk dit gele plantje is voor de biodiversiteit. Samen met boswachter Jeroen Bredenbeek gaan ze op zoek naar een bijzonder exemplaar in natuurgebied de Brommert. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden vertelt over de avocadoboom en zijn verwantschap met bekende planten. En over hoe je met de pit kunt tuinieren.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo is in het karakteristieke Zaandam, waar hij het Honig Breethuis bezoekt. Dit voormalige woonhuis van een welgestelde ondernemersfamilie, prachtig gelegen langs de Zaan, is een van de weinige bewaard gebleven 18e eeuwse fabrikantenwoningen. * Houd je van curry? Dan zit je vandaag gebakken in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. Ze maakt een Japanse curry met krokante kip, broccoli en jasmijnrijst. * In het Ulvenhoutse Bos zijn de zangvogels niet meer te stoppen. In de broedperiode zingen ze erop los. Boswachter Marieke is in het bos voor de broedvogeltelling.
Tijdens een Dakar-rally slaat de vonk over tussen Marije en Egbert. Het stel gaat samenwonen in de boerderij van Egbert. Het stel besluit de oude boerderij grondig te verbouwen, waarbij Marije veel met eigen handen maakt. * Alain Caron ziet in het Westlandse 's-Gravenzande hoe Siete Neef bladgroenten teelt in nauwe samenwerking met de natuur. En Alain steekt de handen uit de mouwen, want er kan al worden geoogst. * Van courgettes en zonnebloemen, tot worteltjes en radijs. Tuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag in de schooltuin van De Vrije School in Dordrecht.
Chef-kok Rosah viert Koningsdag in Rotterdam met bier. Brouwer Chris zit met zijn stadsbrouwerij op een prachtige, historische plek in de wijk Delfshaven. * Hill Scholte krijgt in 2015 als allereerste bewoner de sleutel van een woning in het Rotterdamse Rem Koolhaas' Timmerhuis. Haar appartement bevindt zich op de tiende verdieping en heeft indrukwekkend uitzicht over de stad. * Verborgen in de Rotterdamse wijk ligt de Botanische Tuin Kralingen. De groene parel is volgens beheerder Judith een verademing tussen de stenen van de stad. * Kunsthistoricus Geert bezoekt koninklijke kunst: het beeld van de toenmalige koningin Wilhelmina in Den Haag.
Sinds corona werkt Rob het grootste deel van de week thuis. Langzaam heeft zijn werk de eettafel in de woonkamer overgenomen. Theo-Bert helpt Rob met het inrichten van een sfeervolle werkkamer en een opgeruimde eethoek. * Chef-kok Leon Mazairac is bij het Zeeuwse Brouwershaven. Daar laat Conny Schoenmakers op de zilte bodem kruiden groeien die ze verwerkt tot smaakvolle siropen voor topkoks. * Tijdens Koningsdag wordt op Marken door jong en oud speciale klederdracht gedragen. Sary maakt dagelijks met veel liefde de traditionele rijglijfjes voor deze kleding.
Duurzaam wonen met buren die aandacht en ontmoeting belangrijk vinden; met die gedachte verbouwt woongemeenschap Steinhagen een boerderij in het Limburgse Sevenum om tot woningen. Dorien en Johan zijn vanaf een vroeg stadium betrokken bij het project. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een lekker vegetarisch gerecht: zelfgemaakte spaghetti met bloemkool gegratineerd uit de oven met roquefortkaas. * Daslook, sleutelbloemen, goudveil en gele bosanemonen. Het is volop lente in het Bunderbos. Marieke Schatteleijn brengt een bezoek aan dit sprookjesachtige hellingbos in Zuid-Limburg.
Roel en Anja wonen in wat ooit de bibliotheek van de landbouwschool was. Dankzij de originele 14 meter lange boekenkast ademt de woning nog de sfeer van bijna honderd jaar landbouwonderwijs. * Chef-kok Ramon maakt het op één na populairste gebakje op Koningsdag: échte oranjesoezen. * Bij Peter in de tuin bloeien meer dan 130 magnolia's. Zijn passie voor de boom is inmiddels overgeslagen naar de rest van Ossendrecht. * Van sinaasappelschil tot vegan mayonaise en schoonmaakmiddel. Marieke Eyskoot neemt een kijkje in de sinaasappelschillenfabriek van Bas van Wieringen. Duizenden kilo's citrusschillen worden er verwerkt tot nieuwe grondstoffen.
John & John wonen in het meest extravagante huis van Baarlo. De boerderijwoning is ingericht met een mix van oud-Hollandse boerennostalgie en een klassieke kasteelsfeer. * In het Groningse Zevenhuizen maakt Hanneke Kuppens diverse rauwmelkse geitenkaasjes. Chef-kok Ramon Brugman ontmoet haar tussen de geiten en proeft hoe de kaas met liefde is gemaakt. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers doet mee aan de Nationale Zaaidag op 22 april. In de Binnenstebuiten-moestuin zaait zij kamille, een bestuiver met een dubbele functie. Want behalve dat hommels en bijen er gek op zijn, is het ook heerlijk als thee.
Nicole en Marc wonen bijna drie jaar in hun hoekwoning in het oude sanatoriumcomplex De Klokkenberg in Breda. Met de bijgebouwen, een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. Nu helpen de bewoners elkaar waar nodig. * Zwagers Peter en Eysbrand zijn als sprinkhanenkwekers de boeren van de toekomst. Ze bewijzen met hun boerderij in Nieuw-Lekkerland dat deze insecten niet vies of eng zijn en dat de kweek ook nog eens duurzaam is. * Stinzenplanten floreren in de tuin van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Na de witte deken van sneeuwklokjes pakken nu de bosanemonen, sterhyacinten en narcissen hun moment in de sprookjesachtige kasteeltuin.
Wonen op het water in Nigtevecht in een ark met prachtig uitzicht op de natuur; Vanessa en Willem genieten van hun drijvende villa vol met souvenirs uit hun reisverleden. * Culinair schrijver Nadia Zerouali is in het Noord-Brabantse Steenbergen. Daar teelt Luuk van Duijn kassen vol met aubergines. Nadia laat haar kookkunsten los op deze prachtig paarse en veelzijdige vrucht. * Natuur-beleef-expert Tim is in Zeeland bij de klas van meester Joris van basisschool 't Klinket uit Koudekerke. Ze gaan o.a. schelpen tellen en determineren op het strand van Neeltje Jans.
Esther en haar gezin wonen in een boerderij uit 1903 in Hoogland die geheel duurzaam is. Ze hebben allerlei slimme oplossingen bedacht om het huis te isoleren. * Ramon maakt spaghetti met witte asperges, gepocheerd ei en geroosterd brood met doperwtencrème. * Het natte heidelandschap van het Limburgse natuurgebied de Meinweg is de ideale plek voor de adder. Boswachter Marieke gaat op zoek naar de enige giftige slang die in ons land leeft. * In de Hortus Leiden is iets bijzonders, de penisplant bloeit! Rogier van Vugt laat zien waar die mee verwant is en hoe je zelf een penisplant in huis kunt halen.
Jan en Leonie zijn echte aanpakkers en dol op klussen. Ze houden van kleurrijk en gewaagd: roze tegels in de keuken, een grafisch motief in de hal en een chique koffiehoekje op de overloop. * Biefstukspiesjes met hazelnootsaus en gezuurde paksoi: dat staat er op het menu in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. * In het Drentse De Schiphorst staat het ooievaarsbuitenstation van Frits en Els Koopman. Hier zijn zij al ruim veertig jaar bezig om de destijds met uitsterven bedreigde ooievaar te helpen. En met succes. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma onthult alle verhalen over de bekendste zwerfsteen van Amersfoort.
In Kedichem wonen Natalie en Hans in een karakeristiek huis, dat vroeger bestond uit twee panden. Minder blij zijn ze met hun woonkamer. Ze houden van kleur, maar toch zijn alle muren nog steeds wit. Interieurstylist Theo-Bert gaat langs. * In Barneveld runnen Gert en Elly een zuivelboerderij. Met zorg en aandacht verwerken zij de melk van eigen koeien tot kaas. Chef-kok Ramon heeft geluk. In deze tijd wordt er graskaas gemaakt en laat dat nu zijn lievelingskaas zijn. * Een antieke houten vloer restaureren en leggen in vissengraatmotief. In Groningen is Maurits Wieringa meester in het opknappen en restaureren van veelal historische vloeren.
Op Landgoed Roghairsparren ligt een prachtige authentieke jaren 60-bungalow. Het is het huis van voormalig burgemeester van Rhenen, Eelco Bosch ridder van Rosenthal. Architectuurhistoricus Valentijn leidt ons rond door dit bijzondere huis. * Chef-kok Leon maakt drie klassieke Italiaanse lekkernijen. Hij maakt gevulde en gefrituurde courgettebloemen, gamba's met gegrilde lentegroenten en een verfrissende cocktail, een scroppino. * Aan de rand van Putten mogen de dwerggeiten van Roel en Matthijs in de voorjaarszon eindelijk weer naar buiten. De pasgeboren lammetjes gaan voor het eerst de weide in.
In het witte stadje Thorn wonen Marleen en Jean-Paul en hun kinderen Eef en Eli in een rijksmonument uit 1680. De witte buitenkant is in mooi contrast met hun kleurrijke inrichting, met vier historische schouwen als pronkstukken. * In Alain ziet sterren ontmoet Alain chef-kok Bas van Kranen. Bas leverde na een leerzame coronapandemie zijn sterren in om met een totaal nieuwe identiteit een nieuw restaurant te starten. * De lente is van start, de nachten worden warmer dus de paddentrek is weer begonnen. In de vroege ochtend op de Utrechtse Heuvelrug helpen Mick Vos en Marita Flikkema de beestjes om een veilige overtocht te maken.
Een lekkend dak, planten die door de muren groeiden en een gemummificeerde kat tussen de oude vloer. Het huis van Joost en Willemijn was een complete bouwval toen ze het kochten. Inmiddels hebben ze het verbouwd tot een duurzame dijkwoning. * Chef-kok Sharon maakt roerbakbroccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Johan en Yfke zijn de zevende generatie rietsnijders en natuurbeheerders in de Weerribben. * 'Legoblokjes' om de kust en koraal te beschermen. Mariene bioloog Leon Haines maakt zich zorgen over het verdwijnen van koraalriffen en heeft een oplossing bedacht. Marieke Eyskoot gaat langs.
Lidian en Louk ontdekken na een lange zoektocht een vervallen woning met potentie: de benedenverdieping van een herenhuis uit 1914. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige curry van kipgehakt, met zelfgemaakt naan, munt, spicy chilisaus en frisse komkommerslierten. * Boswachter Marieke is in het Maasheggengebied bij Oeffelt, met de kenmerkende handgevlochten heggen. Van sleedoorn en meidoorn tot rode kornoelje en Gelderse roos. Het ondoordringbare vlechtwerk is een walhalla voor vogels, zoogdieren en insecten. * Rogier van Vugt geeft tips over de verzorging van vleesetende planten en laat zien dat er ook vegetarische vleesetende planten zijn.
Een herbouwd grachtenhuisje dat er uitziet alsof het meer dan honderdvijftig jaar oud is. In Utrecht hebben Frans en Liesbeth de kleine ruimtes in huis slim ingedeeld, zodat er plek is voor alle souvenirs die het duo verzameld heeft. * Frans Komen is met zijn zoon Frans junior een van de weinige riviervissers die professioneel, maar op kleine schaal, op de Nederlandse rivieren vist. Chef-kok Rosah stapt aan boord bij de mannen. * Duurzame tuinvrouw Anne is gek op bloemen, van dahlia's en goudsbloemen tot geurige lathyrus. In de BinnensteBuiten-moestuin maakt ze wigwamconstructies van takken en stokken, waar de bloemen tegenop kunnen groeien.
Een statig pand in Harlingen steelt het hart van Anouschka en Rob. Anouschka verbouwt de plek tot op de dag van vandaag, maar is er heel trots op hoe ver ze al is gekomen. * Rond Pasen zijn de weidevogels weer terug in het land om te broeden. Boswachter en vogelaar Sander Veenstra geniet van de vele vogels rond het wad in Harlingen. * In Kamerik staat de biologische melkveehouderij van de familie Van der Laan. Met passie voor mens, dier, natuur en landschap maken zij producten met dat wat hun geliefde koeien hun geven, waaronder rauwmelkse boter, die Alain Caron niet kan weerstaan.
In Tegelen wonen Cor en Marjan in een voormalig kantoorgebouw van een ijzergieterij. Het echtpaar valt als een blok voor het pand met art-deco-interieur en industriële bouwstijl. Bij de verbouwing tot woonhuis is veel in originele staat gelaten. * Chef-kok Ramon maakt een paaslekkernij: paasnestjes met mascarponecrème, sinaasappelgelei en snoepeitjes. * Grote grazers zorgen ervoor dat Amsterdam niet zonder stroom komt te zitten. De Schotse hooglanders eten de jonge aanplant onder de hoogspanningsmasten op, zodat die niet verstoord raken door oprukkend groen. Rogier van de Hortus Leiden neemt ons mee in de wereld van de voorjaarsbloeiers.
De droom van Stijn en Thijs komt uit: wonen in een omgebouwde vrachtwagen. In hun legergroene truck 'Bob' genieten ze van de vrijheid en van hun eigen privéterras op de laadklep. * In Almere duikt Nadia in de dosa batter, een gefermenteerd beslag waar Indiase dosa, een soort pannenkoekjes, mee gebakken worden. Naveen Gopi maakt diverse soorten, kleuren en smaken op duurzame wijze. * Natuur-beleef-expert Tim Hogenbosch is in Amersfoort bij juf Kroeze. Hij ziet hoe de klas buiten les krijgt en neemt de klas mee de schoolmoestuin in. * Geert Pruiksma vertelt bij Hoogeveen over de Velden van Nevel, geïnspireerd op de sage over een nevelhekse.
Nina en Josh zijn graag creatief en duurzaam bezig met het inrichten van hun knusse appartementje in Amsterdam. Tweedehandsvondsten en zoveel mogelijk doe-het-zelven maken het met warme kleuren in huis tot een gezellig geheel. * Boswachter Frank is faunabeheerder op de Zuid-Veluwe. Hij volgt het gedrag van de dieren via de wildcamera's en dat levert prachtige beelden op. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere pindakaaskip met kokos-bloemkoolpuree en gebakken pinda's. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in de wijk Ondiep in Utrecht. Hij neemt nog net geen duik in het ondiepe zwembad, een kunstwerk met een hele grote knipoog.
